Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- 10 Χρόνια Studio Μαυρομιχάλη

Leave a Comment
(5-10-2018)

To Studio Μαυρομιχάλη γιορτάζει τα 10 του χρόνια και παρουσιάζει για την περίοδο 2018-2019 ένα ρεπερτόριο που αναπτύσσεται σε δύο κύριους άξονες: ηθικά διλήμματα-δύσκολες αποφάσεις και νέα ελληνικά κείμενα.

ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ "ΝΕΟΣ ΛΟΓΟΣ"

από 6 Οκτωβρίου 2018
"Nordost" του Τόρστεν Μπουχστάινερ, σε σκηνοθεσία Στέλλας Κρούσκα.
Το έργο στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Στις 23 Οκτωβρίου 2002, 42 Τσετσένοι εισέβαλαν στο θέατρο Ντουμπρόβκα στη Μόσχα. Διέκοψαν την παράσταση του μιούζικαλ "Νορντόστ" και κράτησαν ως ομήρους 850 άτομα. Το αίτημα τους ήταν να αποχωρήσουν τα ρώσικα στρατεύματα από την Τσετσενία. Χωρίς να καταβάλει καμία σοβαρή προσπάθεια να δώσει αναίμακτο τέλος στο δράμα των ομήρων, η ειδική αντιτρομοκρατική ομάδα εισέβαλε στο θέατρο. Η επιχείρηση ήταν επιτυχής, λένε οι μυστικές υπηρεσίες. Ήταν μια αιματοχυσία, λένε οι σχολιαστές. Η ομηρία κράτησε 57 ώρες και στοίχισε τη ζωή σε 170 ανθρώπους.
Παίζουν: Κατερίνα Αγγελίτσα, Μαριέλα Δουμπού, Αλεξάνδρα Καραναστάση, Ιωάννα Κεραυνού, Κατερίνα Λούβαρη- Φασόη, Μαρία Μπενάκη, Σοφία Παπαδοπούλου, Έφη Ρευματά, Αναστασία Φλεμοτόμου.

από 19 Οκτωβρίου 2018
"Το κιβώτιο" του Άρη Αλεξάνδρου, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου. 
Ο Φώτης Μακρής ερμηνεύει τον ταραγμένο ήρωα του Άρη Αλεξάνδρου που σταδιακά αμφισβητεί κάθε είδους πεποίθηση. Το "Κιβώτιο", είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου και έχει χαρακτηριστεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Το έργο ερμηνεύθηκε από αλληγορία για τον εμφύλιο και ως καταγγελία ενάντια σε κάθε είδους εξουσία, αλλά και ως ένα σχόλιο στον δυτικό πολιτισμό.

από 15 Δεκεμβρίου 2018
"Ο εχθρός του λαού" του Ερρίκου Ίψεν, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή.
Ο Τόμας Στόκμαν, γιατρός μιας λουτρόπολης, ανακαλύπτει ότι το ιαματικό νερό των πηγών της πόλης του, όπου καταφεύγουν χιλιάδες τουρίστες για να θεραπευθούν, είναι μολυσμένο από τα εργοστάσια που βρίσκονται κοντά. Αμέσως, γράφει ένα άρθρο και ενημερώνει τους δημοσιογράφους της τοπικής εφημερίδας, οι οποίοι αρχικά συμφωνούν να το δημοσιεύσουν. Κατόπιν, ενημερώνει τον δήμαρχο, που τυγχάνει να είναι και αδερφός του. Όταν όμως η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου και του εκδότη της εφημερίδας, αντιλαμβάνονται το κόστος της αποκάλυψης αυτής, "συνεργάζονται" για να συγκαλύψουν τη δημοσιοποίηση. Στην ανοιχτή "συνέλευση του λαού" που καλεί ο γιατρός, οι πολίτες, είτε από ιδιοτέλεια είτε επηρεασμένοι από τις αγορεύσεις των δημαγωγών πολιτικών, αρνούνται να υποστηρίξουν τον γιατρό και δέχονται να αποσιωπηθεί η αλήθεια.
Παίζουν: Μαριέλα Δουμπού, Στέλλα Κρούσκα, Γιώργος Κυριαζόπουλος, Φώτης Μακρής, Αντώνης Χρήστου, Κλεοπάτρα Τολόγκου.

ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ

"Τα μαύρα λουστρίνια" της Μάρως Δούκα, σε σκηνοθεσία Μαρίνας Πανηγυράκη.
Φορώντας τα μαύρα λουστρίνια, δυο γυναίκες ενσαρκώνουν επί σκηνής τα πολλά πρόσωπα της συγγραφέως Μάρως Δούκα. Περπατούν στα μονοπάτια απ’ όπου έχει περάσει. Βλέπουμε την διαδρομή της από παιδί σε γυναίκα, από το εγώ στο εμείς, από το παρελθόν στο παρόν, από τα Χανιά στην Αθήνα. Μέσα από εσωτερικές συγκρούσεις, αμφιβολίες και αγωνίες αλλά και μέσα από την σχέση με τον τόπο και τις ρίζες της η συγγραφέας ψάχνει να βρει την αυθεντική της φωνή και την βαθύτερη σχέση με τον εαυτό της. Ένα έργο για την περιπέτεια της γραφής, την περιπέτεια της ζωής.
Παίζουν: Μαρία Μπρανίδου, Μαρίνα Πανηγυράκη.

"CHAMELEON: Κάποιες ναρκισσιστικές συνταγές της κόλασης" του Σπύρου-Ανδρέα Παπαδάτου και του Κωστή Μπασογιάννη, σε σκηνοθεσία Κωστή Μπασογιάννη.
Ποιοι είναι οι μυστικοί αρμονικοί δρόμοι της φούγκας του Κακού; Τί ρόλο παίζει το κλειδί τού ναρκισσισμού στη σύνθεση και στην εκτέλεσή της; Πώς αυτή ελίσσεται στα περίπλοκα πεντάγραμμα του πνευματικού υποκόσμου; Με ποια διαδικασία ένα εξαίσιο δημιούργημα όπως ο άνθρωπος διαστρέφεται και αποσυντίθεται μέσα στο φίλαυτο άγχος τής αυτοθέωσης;
Παίζουν: Μαρία Γιαννιώτη, Σπύρος-Ανδρέας Παπαδάτος, Μαργαρίτα Καρακάση, Γιάννης Κοκορέτσας.

από 15 Οκτωβρίου 2018
"Τέσσερις τετάρτου" της Άννας-Διονυσίας Γιαννοπούλου, σε σκηνοθεσία Στέλλας Κρούσκα.
Μία καταξιωμένη ηθοποιός. Μία νέα δημοσιογράφος. Μία ακόμα συνέντευξη. Τι υπάρχει ακόμα να ειπωθεί και πόσο μπορεί κανείς να υποκρίνεται ότι είναι κάτι διαφορετικό απ' αυτό που είναι στ' αλήθεια; Μπορεί ο χρόνος ν' αλλάζει τις μνήμες; Μπορεί, ενώ νομίζεις πως τις ελέγχεις, να σε ελέγχουν αυτές;
Παίζουν: Υρώ Αληθεινού, Βασιλεία Τσιώνη.

από 19 Νοεμβρίου 2018
"Η εξομολόγηση της υπηρέτριας Τσερλίν" του Χέρμαν Μπροχ, σε σκηνοθεσία Μάρως Τριανταφύλλου.
Η "Εξομολόγηση της υπηρέτριας Τσερλίν" είναι το πέμπτο κεφάλαιο των "Αθώων" του Χέρμαν Μπροχ. Στο έργο αναλύεται με οξυδέρκεια ο ρόλος των μικροαστικών στρωμάτων στην άνοδο και επικράτηση του ναζισμού. Οι "Αθώοι" είναι υπεύθυνοι. Όπως η υπηρέτρια Τσερλίν. Μοχθηρή, φιλόδοξη, ανταγωνιστική, έξυπνη, δυναμική και χειριστική, διεστραμμένα σοφή, εγκλωβισμένη στον μικρόκοσμο του σπιτιού που υπηρετεί, δημιουργώντας πάθη μέσα από τα πάθη των άλλων, θέλει να χειραγωγεί, να ελέγχει, να εξουσιάζει. Χωρίς καμιά ταξική συνείδηση, με ένα μίσος απέναντι στην κυρία της και ό,τι αυτή έχει –κοινωνική θέση, ένα αξιοσέβαστο σύζυγο, ένα όμορφο εραστή, ένα παιδί- η Τσερλίν δολοπλοκεί, καθοδηγεί την κυρία του σπιτιού σε λάθη, εκβιάζει, αλλά και εμπλέκεται συναισθηματικά σε ένα αντιφατικό ερωτικό πάθος.
Παίζουν: Ειρήνη Μελά, Αιμιλία Ράπτη.

από 12 Δεκεμβρίου 2018
"Ιωάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν" του Ερρίκου Ίψεν, σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη.
Ένα σπαρακτικό εξομολογητικό χειμωνιάτικο παραμύθι. Ο ήρωάς του, ένας τύπος υπερανθρώπου, συνέλαβε στα νιάτα του μια μεγαλόπνοη ιδέα: να υποτάξει και να εκμεταλευτεί τις κρυμμένες δυνάμεις της γης, μεταλλεία, νερά, θάλασσες, για να εξασφαλίσει την ευημερία στους συνανθρώπους του.
Παίζουν: Δέσποινα Πόγκα, Γιώργος Κροντήρης, Μαρία Μακρή, Φίλια Δενδρινού, Χρήστος Συριώτης, Πέτρος Πέτρου, Έλια Βεργανελάκη.

από 14 Ιανουαρίου 2019
"Αδάμ και Εύα" του Μαρκ Τουαίην, σε σκηνοθεσία Εύης Μητσοπούλου.
Ο Αδάμ και η Εύα μιλούν για τις εμπειρίες τους στην Εδέμ, πριν και μετά την Πτώση. Ο Μαρκ Τουαίην εμφυσά ζωή στους πρωτόπλαστους, πλάθοντας δύο αναγνωρίσιμους χαρακτήρες της πατριαρχικής κοινωνίας, για να σχολιάσει με τη σειρά του το χιλιοειπωμένο ερώτημα: Γιατί ο άντρας και η γυναίκα, δύο πλάσματα τόσο διαφορετικά από κατασκευής τους, πρέπει να ζουν μαζί;
Παίζουν: Δημοσθένης Φίλιππας, Εύη Μητσοπούλου.

από 23 Ιανουαρίου 2019
"Η άδεια παρένθεση", σε κείμενο και σκηνοθεσία Γεωργίας Δρακάκη.
Τρεις άνθρωποι συνθέτουν ένα παράδοξο σχήμα ζωής που γεμίζει και αδειάζει από λέξεις. Τα άκρα ανασαίνουν δίπλα δίπλα και οι αντιθέσεις αμβλύνονται φωτισμένες από την ίδια την πραγματικότητα.
Παίζουν: Κατερίνα Γκατζόγια, Τάσος Ράπτης.

από 25 Φεβρουαρίου 2019
"Το μικρό σπίτι στο ποτάμι" της Μαριλένας Καβάζη, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή.
Μια "μεταφυσική" κωμωδία για τη γυναικεία δύναμη, την αιώνια πάλη με το άλλο φύλο και τον εαυτό μας αλλά και για το ποτάμι της ζωής που κυλά πάντα, ορμητικά και επικίνδυνα, είτε εμείς θέλουμε να μπούμε σε αυτό είτε όχι.
Παίζουν: Εύη Καρρά, Μαριλένα Καβάζη. 

από 13 Μαρτίου 2019
"Ένας μικρός νυχτερινός θόρυβος" της Μαρίας Μακρή, σε σκηνοθεσία Μαίης Σεβαστοπούλου.
Τρεις μεσήλικες αδελφές βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό της τέταρτης – νοητικά καθυστερημένης- αδελφής τους από τον μοναδικό άντρα της οικογένειας. Όταν αυτός πεθαίνει και η εξουσία που ασκούσε πάνω τους ξεθωριάζει, αναγκάζονται να μοιράσουν τις ευθύνες τους και να μοιραστούν τις ενοχές τους, μέσα από ένα παιχνίδι αυτογνωσίας, αναθεωρώντας έτσι τις σχέσεις τους.
Παίζουν: Μαρία Μακρή, Δέσποινα Πόγκα, Κλεοπάτρα Ροντήρη, Μαίη Σεβαστοπούλου.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

"Παραμύθια για να σπάτε κέφι", σε σκηνοθεσία Δημήτρη Πλειώνη.
Η Θεατρική ομάδα Τόπι διασκευάζει ιστορίες του Τζιάνι Ροντάρι δίνοντας αφορμή στα παιδιά να δουν τον κόσμο με μια διαφορετική ματιά. Πιο επίκαιρα από ποτέ, τα παραμύθια του Ροντάρι μιλούν για τον εθισμό στην τηλεόραση και το διαδίκτυο, (τα τάμπλετ), για τον ρατσισμό, την ισότητα, για την δύναμη του χορού και της μουσικής για την λύση των προβλημάτων μέσω της ομαδικότητας.
Παίζουν : Εύα Καρρά, Μαρίνα Πανηγυράκη, Στέλιος Ξανθουδάκης, Δημήτρης Πλειώνης.

"Κάτι σαν κήπος", σε ιδέα και σκηνοθεσία Μαριλένας Τριανταφυλλίδου.
Η μέρα ξεκινάει μέσα σε έναν κήπο, ένα κήπο γεμάτο μεταμορφώσεις, ένα κήπο που δημιουργείται, γεννιέται, ζωντανεύει με τη δύναμη της φαντασίας! Η βροχή που γίνεται ποτάμι, το ξύλο που γίνεται καράβι, το φύλλο που γίνεται πιάτο, το χώμα που γίνεται πύργος. Ώρα για φαγητό! Και μετά;
Παίζουν: Κλεονίκη Καραχάλιου, Βασίλης Καζής.

"Πάει έρχεται" (θέατρο με χορό και ζωντανή μουσική για παιδιά από 1 έτους), σε ιδέα και σκηνοθεσία Μαριλένας Τριανταφυλλίδου.
"Που είσαι;" "Εδώ είμαι!", ένας ηθοποιός και ένας μουσικός. Κάθε φορά που ο ένας χάνεται πίσω από την πόρτα, ο άλλος αγωνιά που πήγε, αν χάθηκε, πότε θα ξανάρθει! Ο αποχωρισμός από καθετί αγαπημένο, είτε στην παιδική, είτε στην ενήλικη στη ζωή μας είναι πάντα δύσκολος. Τελικά τί είναι πιο ωραίο, "μαζί" ή "μόνος"; Η συνέχεια επί σκηνής!

Studio Μαυρομιχάλη (Μαυρομιχάλη 134, Αθήνα, τηλ. 210 6453330)



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: