Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Θέατρο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (2017-2018)

Leave a Comment
(24-9-2017)

Η νέα σεζόν 2017-2018 ξεκινά για τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, με κεντρικό άξονα το συναίσθημα. Ο νέος καλλιτεχνικός προγραμματισμός της Στέγης περιλαμβάνει ελληνικές και διεθνείς παραγωγές, συμπαραγωγές, παγκόσμιες πρεμιέρες.


Θέατρο: Όσα θα δούμε στη Στέγη.

4 έως 8 Οκτωβρίου 2017 [Κεντρική Σκηνή]
"Όλα θα πάνε καλά (1) Το τέλος του Λουδοβίκου", σε σκηνοθεσία Ζοέλ Πομμερά.
O Ζοέλ Πομμερά μετατρέπει τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών σε κοινοβούλιο, σε ένα επικό πρότζεκτ για τη δημοκρατία, έναν ιστορικό διάλογο που γέννησε την ευρωπαϊκή δημοκρατία.

13 έως 22 Οκτωβρίου 2017 [Μικρή Σκηνή]
"Ουγκώ: μια ουτοπία", σε σκηνοθεσία Σοφίας Μαραθάκη. 
Η νέα παράσταση της ομάδας ΑΤΟΝΑλ εμπνέεται από τα κείμενα του Βίκτωρος Ουγκώ.
Παίζουν: Μιχάλης Βαλάσογλου, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Γιώργος Σύρμας.

24 έως 27 Οκτωβρίου 2017 [Κεντρική Σκηνή]
"887", σε κείμενο, σκηνοθεσία, σκηνικά κι ερμηνεία Robert Lepage.
Με το "887" ο Robert Lepage επιδιώκει μια εξερεύνηση των πτυχών της μνήμης και μια ανάκληση των προσωπικών του αναμνήσεων, δημιουργώντας μια παράσταση που εφορμά από το "εγώ" και καλύπτει το "εμείς". 1960, Κεμπέκ. Μέσα από ένα διαμέρισμα του αριθμού 887 της λεωφόρου Murray, ο μικρός Robert ανακαλύπτει για πρώτη φορά το θέατρο, μέσα από τα αυτοσχεδιαστικά παιχνίδια που δημιουργεί η αδερφή του.

18 Νοεμβρίου 2017 έως 15 Απριλίου 2017 [Εφηβική Σκηνή]
"Οι παραθεριστές" του Μαξίμ Γκόρκι, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη.
"Πώς πρέπει να είναι οι άνθρωποι για να μην τους βαριόμαστε;" αναρωτιέται ο Μαξίμ Γκόρκι στο -γραμμένο το 1904- έργο του, που ανεβαίνει στην Εφηβική Σκηνή, με τη Μαρία Μαγκανάρη να το μεταφέρει από την προεπαναστατική Ρωσία στο σήμερα του ελληνικού καλοκαιριού. Συχνά λέμε ότι πάμε διακοπές για να "ξεφύγουμε". Ξεφεύγουμε, όμως, ποτέ από τον εαυτό μας;
Παίζουν: Κλήμης Εμπέογλου, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Γιώργος Κατσής, Βίκυ Κατσίκα, Μαρία Παρασύρη, Ανδριάνα Χαλκίδη.

22 Νοεμβρίου έως 10 Δεκεμβρίου 2017 [Κεντρική Σκηνή]
"Δαιμονισμένοι" του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, σε διασκευή και σκηνοθεσία Konstantin Bogomolov (Παγκόσμια πρεμιέρα)
Είναι η πρώτη φορά που η Στέγη καλεί έναν ξένο σκηνοθέτη, να εργαστεί με έλληνες ηθοποιούς. Μηδενιστές και προφήτες, τρομοκράτες και επαναστάτες, εκτελεστές και αυτόχειρες κατακλύζουν τη σκηνή. Οι "Δαιμονισμένοι" δεν υπήρξαν ποτέ άλλοτε πιο σημερινοί, "ελληνικοί", "ρωσικοί" και οικουμενικοί.
Παίζουν:  Έλενα Μεγγρέλη, Άρης Μπαλής, Αντώνης Μυριαγκός, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Μαρία Πανουργιά, Γιάννης Παπαδόπουλος, Έλενα Τοπαλίδου, Αινείας Τσαμάτης, Μιλτιάδης Φιορέντζης.

14 έως 30 Δεκεμβρίου 2017 [Μικρή Σκηνή]
"Αντιγόνη–Lonely Planet", σε κείμενο και σκηνοθεσία Λένας Κιτσοπούλου.
Η "Αντιγόνη" του Σοφοκλή με τα χαρακτηριστικά μιας κωμωδίας. Καλώντας στη σκηνή μια ομάδα ανθρώπων που παραπέμπουν σε Χορό αρχαίας τραγωδίας, η συγγραφέας και σκηνοθέτις δοκιμάζει να εμβολίσει τον σοφόκλειο μύθο με στιγμές ενός σατιρικού και απελπισμένου "εδώ και τώρα". 
Παίζουν: Λένα Κιτσοπούλου, Σοφία Κόκκαλη, Ανδρέας Κοντόπουλος, Γιάννης Τσορτέκης κ.ά.

28, 29 και 30 Δεκεμβρίου 2017 [Κεντρική Σκηνή]
"Το τραγούδι του Roland", σε σύλληψη και σκηνοθεσία Wael Shawky.
Χρώματα, μουσική, τραγούδι: ένα μεγάλο, πολιτικό παραμύθι για την Ανατολή και τη Δύση μέσα από το βλέμμα ενός από τους πιο σημαντικούς εικαστικούς καλλιτέχνες της Αιγύπτου. Μέσα σε ένα υπέροχο σκηνικό, σαν μια μεγεθυμένη τεράστια μινιατούρα από εκατοντάδες ψηφίδες που συνθέτουν τους χάρτες του Χαλεπιού, της Βαγδάτης και της Κωνσταντινούπολης, Άραβες μουσικοί και τραγουδιστές αφηγούνται στη δική τους γλώσσα το Άσμα του Ρολάνδου, ένα μεσαιωνικό γαλλικό έπος του 11ου αιώνα.

17 έως 28 Ιανουαρίου 2018 [Κεντρική Σκηνή]
"ΡΟΜΠ/ROB" του Ευθύμη Φιλίππου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά.
Για πρώτη φορά συναντιούνται δημιουργικά ο συγγραφέας και βραβευμένος σεναριογράφος Ευθύμης Φιλίππου και ο διακεκριμένος σκηνοθέτης της νεότερης γενιάς Δημήτρης Καραντζάς. Με αφορμή το έργο του Κολτές "Ρομπέρτο Τσούκο", στην πρωτότυπη δημιουργία του Φιλίππου, γίνεται λόγος για έναν κατά συρροή δολοφόνο. Οι θεατές καλούνται να γίνουν μάρτυρες και συνένοχοι μιας μυστήριας τελετής γύρω από έναν νεκρό πια δολοφόνο, ο οποίος αναγεννιέται μέσα από τις αφηγήσεις και τις μαρτυρίες των θυμάτων, αλλά και των οπαδών του, και ζωντανεύει για να αποθεωθεί και, τελικά, να κατασπαραχθεί ξανά από μια κοινωνία που έχει πάντα την ανάγκη να κατασκευάζει αρχηγούς – Φύρερ, Αγίους ή, απλώς, αποδιοπομπαίους τράγους.
Παίζουν: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Γιάννης Κλίνης, Χρήστος Λούλης, Βασίλης Μαγουλιώτης, Αγγελική Παπούλια, Ελίνα Ρίζου, Εύη Σαουλίδου, Μιχάλης Σαράντης, Σταυρούλα Σιάμου, Μαρία Σκουλά.

2, 3 και 4 Φεβρουαρίου 2018 [Μικρή Σκηνή]
"Το απίθανο ταξίδι", σε σκηνοθετική επιμέλεια και δραματουργία Άγγελου Φραντζή.
Η Μικρή Σκηνή της Στέγης γίνεται κινηματογραφικό πλατό και μια παράσταση για όλη την οικογένεια μας ταξιδεύει στον χρόνο, στην εποχή του βωβού κινηματογράφου, τότε που ο γάλλος πρωτοπόρος σκηνοθέτης και ταχυδακτυλουργός Ζωρζ Μελιές γύριζε την πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας, "Ταξίδι στο φεγγάρι" (1902).

14 έως 23 Φεβρουαρίου 2018 [Μικρή Σκηνή]
"Πενθεσίλεια" του Χάινριχ φον Κλάιστ, σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη.
Το έργο του Κλάιστ, ένας θρίαμβος του ρομαντικού θεάτρου, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη, σε μια παράσταση που μιλά με ορμή και λυρισμό για τον έρωτα και τον πόλεμο, το πάθος και τα ανελέητα παιχνίδια εξουσίας, την αέναη μάχη των δύο φύλων.
Παίζουν: Βίκυ Βολιώτη, Σύρμω Κεκέ, Κώστας Κορωναίος, Ηρώ Μπέζου, Αργύρης Ξάφης, Άλκηστη Πουλοπούλου, Θάνος Τοκάκης, Αινείας Τσαμάτης.

21 Μαρτίου έως 1 Απριλίου 2018 [Κεντρική Σκηνή]
"Βάκχες" του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη.
Όταν η ροκ μουσική ηλεκτρίζει τον ποιητικό λόγο του Ευριπίδη, όταν η πανκ βάζει στην πρίζα τον μύθο των Βακχών, τότε ο μέγας θεός Διόνυσος δίνει συναυλία. Ο Άρης Μπινιάρης προσεγγίζει τη σύγκρουση μεταξύ του βασιλιά Πενθέα και του θεού Διονύσου σαν έναν οργισμένο ύμνο πάνω στον διχασμό της ανθρώπινης ψυχής, τη λογική και το ένστικτο. 
Παίζουν: Γιώργος Γάλλος, Άννα Καλαϊτζίδου, Καρυοφύλλια Καραμπέτη, Χρήστος Λούλης, Άρης Μπινιάρης, Εύη Σαουλίδου, Χάρης Χαραλάμπους κ.ά.

13, 14 και 15 Απριλίου 2018 
Θέατρο για Εφήβους
Onassis Youth Festival 2018

2 έως 16 Μαΐου 2018
Φεστιβάλ στην πόλη
Fast Forward Festival 5





Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: