Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Συνέντευξη: Δημήτρης Μακαλιάς

Leave a Comment
Συνέντευξη: Ο Δημήτρης Μακαλιάς για το "Smiley" και τον αυτοσχεδιασμό(2-5-2017)

Με αφορμή το Athens Comedy Festival (19-21 Μαΐου, Gazarte) η Κατερίνα Πεσταματζόγλου συνομιλεί με τον ηθοποιό Δημήτρη Μακαλιά.

—Ασχολείσαι με τον αυτοσχεδιασμό που έχει ορισμένες διαφορές από το Stand up Comedy. Τι κάνεις ακριβώς;

Η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά ασχολούμαι με οτιδήποτε μου κάνει αίσθηση και μου αρέσει! Stand up δεν έχω κάνει ποτέ μου γιατί πολύ απλά δεν έχω γράψει κάποιο κείμενο για να παρουσιάσω. Αυτή είναι και η βασική διαφορά με τον αυτοσχεδιασμό. Στον αυτοσχεδιασμό δεν υπάρχει τίποτα έτοιμο και προσχεδιασμένο. Η παράσταση δημιουργείται εκείνη τη στιγμή ανάλογα με τις απαιτήσεις του κοινού, γίνεται για μια φορά και δεν πρόκειται να επαναληφθεί ποτέ ξανά. Είμαστε μαριονέτες στα χέρια του κοινού.

—Έχει τύχει την ώρα της παράστασης να μην μπορέσεις να βρεις το επόμενο ερέθισμα για να συνεχίσεις;

Πάρα πολλές φορές έχει συμβεί αυτό. Δεν μπορεί όλοι οι αυτοσχεδιασμοί να έχουν την ίδια αφετηρία ή την ίδια έκλαμψη! Αλλά δεν είναι καθόλου αγχωτικό γιατί υπάρχουν πάντα οι συμπαίκτες σου που είναι εκεί για να σε στηρίξουν και να προτείνουν εκείνοι τις δικές τους ιδέες. Ακολουθείς το δικό τους μονοπάτι.

—Τι αγαπάς στον αυτοσχεδιασμό;

Την ελευθερία που μου προσφέρει. Και τις άπειρες δυνατότητες να παίξεις πράγματα που υπό άλλες συνθήκες δε θα σου δινόταν η ευκαιρία να παίξεις. Είναι ασύλληπτη η αίσθηση να ξεκινάς τη βραδιά σου χωρίς να έχεις κάτι έτοιμο και να αφήνεσαι κυριολεκτικά στα χέρια του κοινού. Για εμένα που είμαι υπερβολικά αγχωτικός και συνεπής στα κείμενα που παρουσιάζω, είναι μια ακραία μορφή απεμπλοκής. Επίσης, είναι υπερβολικά γοητευτικό να βρίσκεις χώρο πάνω στη σκηνή. Είτε να δίνεις στους συναδέλφους τους και να ακολουθείς δικές τους ιστορίες είτε να διαγράφεις πρώτος εσύ τη διαδρομή σας.

—Από τη στιγμή που δεν κρύβεσαι πίσω από τη μάσκα του ρόλου σου όπως στο θέατρο, ούτε πατάς πάνω σε κάποιο κείμενο που σου εξασφαλίζει μια σίγουρη ροή όπως στο Stand up, σε περίπτωση που δεν είσαι καλά ψυχολογικά, πώς βγάζεις την παράσταση; Γίνεται να μετατρέψεις την πραγματική σου μελαγχολία σε σκηνική και να κάνεις τον κόσμο να γελάσει;

Έθεσες εξαιρετικά την όλη μαγεία του αυτοσχεδιασμού! Στη σκηνή δε χρειάζεται να φέρεις κάτι συγκεκριμένο. Αρκεί να είσαι ο εαυτός σου! Σε μια θεατρική διάσταση φυσικά. Υπάρχουν ρόλοι για όλες μας τις διαθέσεις! Ακόμα και μελαγχολική. Άσε που τις περισσότερες φορές λειτουργεί ως ψυχοθεραπεία. Μπαίνεις με μελαγχολία και βγαίνεις με ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά.

—Το πιο αστείο πράγμα που σου έχει τύχει την ώρα που παίζεις; Κάποιο ευτράπελο ενδεχομένως;

Τα πιο αστεία είναι στις καλοκαιρινές περιοδείες που παίζουμε σε ανοιχτά θέατρα. Εκεί μπορείς να βρεις πάρα πολλά έντομα! Ο Ζήσης Ρούμπος έχει τεράστια φοβία με αυτά. Τεράστια! Έχουμε σταματήσει παράσταση γιατί ο Ζήσης νιώθει ότι δέχεται "επίθεση" από ακρίδα…!!!

—Πώς νιώθεις όταν ένα αστείο, που το θεωρούσες πολύ καλό, στην πράξη δε λειτουργεί και το κοινό δε γελά;

Ότι φταίω εγώ που δεν το πούλησα καλά. Θα το ξαναπροσπαθήσω μέχρι να το εξαντλήσω.

—Η σχέση σου με το Internet;

Τυπική και χρονοβόρα!

—Η σχέση σου με το χρήμα;

Οικονόμος και μετρημένος.

—Πώς θα περιέγραφες με σύντομο κωμικό τρόπο την πολιτική σκηνή της Ελλάδας σε σχέση με την παγκόσμια;

Πολιτική σκηνή της Ελλάδας; Κωμικό από μόνο του! Άσχετοι άνθρωποι σε λάθος πόστο με την εντύπωση ότι προσφέρουν τα μέγιστα στη χώρα μας. Ή τυφλοί είναι ή επικίνδυνοι.

—Τι αντιπαθείς και τι λατρεύεις στους ανθρώπους;

Μισώ την υποκρισία αλλά αποδέχομαι το ψέμα του τακτ και λατρεύω τα καθαρά μάτια ακόμα και αν δεν τολμούν να ξεστομίσουν την αλήθεια τους.

—3 προτερήματα και 3 μειονεκτήματα σου.

Εργατικός, συνεπής, γρήγορος και συγκεντρωτικός, εγωιστής, κοντός (ναι, για το ύψος μιλάω).

—Περίγραψε τα 5 λεπτά πριν βγεις στη σκηνή. Τι κάνεις και πώς νιώθεις;

Σκηνή με σκηνή έχει διαφορά! Γενικότερα είμαι πάρα πολύ αγχωμένος. Κάνω ζέσταμα, βάζω κολόνια, επαναλαμβάνω φράσεις του έργου ή οτιδήποτε τέλος πάντων, τσεκάρω το φερμουάρ του παντελονιού μου, κάνω τον χαλαρό…

—Πες μας για την παρουσία σου στο Athens Comedy Festival.

Το Athens Comedy Festival είναι ένας νέος θεσμός κωμωδίας που γεννήθηκε φέτος στην Αθήνα και ελπίζουμε να μείνει για πάρα πολλά χρόνια. Είναι μια ιδέα που πρωτοξεκίνησε στο θέατρο Άβατον, που έχουμε μαζί με τον Λάμπρο Φισφή, και τώρα πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις. Συνοδοιπόρος μας είναι το Αθηνόραμα και φέτος θα φιλοξενηθούμε στον υπέροχο χώρο του Gazarte. Το φεστιβάλ μέσα σε 3 ημέρες θα παρουσιάσει 28 κωμικές παραστάσεις. Το κοινό μπορεί να έρθει το απόγευμα και να μείνει μέχρι αργά το βράδυ και να γελάσει πραγματικά με την ψυχή του! Εγώ θα συμμετέχω με την παράσταση "Smiley" όπου παίζω μαζί με τον Μίνωα Θεοχάρη και με το Κωμικό Μπούμ, το παιδί του αυτοσχεδιασμού! Επίσης για μια βραδιά θα κάνουμε το επιτυχημένο Big Talk Live με κοινό.

—Παράλληλα ετοιμάζεις κι άλλες δουλειές. Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Αυτήν την περίοδο συμμετέχω στο τηλεοπτικό Your Face Sounds Familiar και κάνω παραστάσεις με το "Smiley" και τον Μίνωα Θεοχάρη. Το Σάββατο 6 Μαΐου 2017 θα είμαστε στην Πάτρα στο θέατρο Act.




Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: