Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Μηνολόγιο Ιανουαρίου 2017

Leave a Comment
Θεατρικές προτάσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα(2-1-2017)

Μια επιλογή από τις θεατρικές προτάσεις του μήνα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η Ομάδα Τέχνης Oberon παρουσιάζει τις "Δούλες" του Ζαν Ζενέ, σε σκηνοθεσία Διονύση Καραθανάση, στο Θέατρο Αυλαία. Το έργο βασίζεται σε ένα αληθινό γεγονός που συνέβη στη Γαλλία τη δεκαετία του 1930. Ο Ζενέ, χρησιμοποιώντας πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία και ως βασικό μέσο της εξέγερσης των χαρακτήρων του την μεταμφίεση, φτιάχνει ένα κόσμο που βρίσκει έκφραση όχι τόσο στην ίδια τη διαμαρτυρία, αλλά στην τελετουργική πράξη της δημιουργίας του "κόσμου" αυτού. (από 9/1)

Η παράσταση "Κόσμοι σε πόλεμο", σε σύλληψη και σκηνοθεσία Μαρίας Γρίβα, έχοντας ως αφετηρία τον Τρωικό πόλεμο, διερευνά τα όρια μεταξύ Μύθου και Ιστορίας, ενώ παράλληλα θέτει ερωτήματα σχετικά με τη δίχως τέλος σύγκρουση Ανατολής–Δύσης. Το φαντασιακό συναντά το πραγματικό και το ηρωικό τίθεται υπό αμφισβήτηση, καθώς τα μυθικά πρόσωπα αποκαθηλώνονται και παρουσιάζονται πλέον όχι ως το πρότυπο αλλά ως το πρόβλημα. (Vis Motrix Performance Studio, από 13/1)

Το Θέατρο Αυλαία φιλοξενεί την "Αδαμαντία" του Παναγιώτη Μέντη, σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη, από το Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν. Η Αδαμαντία, αγωνιά να επιβιώσει κτίζοντας στην άµµο της αφρικανικής ερήµου την διαρκώς µετέωρη προσωπική της περιπέτεια. Γυναίκα και Άνδρας, Μάνα και Πατέρας σε µια οικογένεια που της ζητά να απολογηθεί για όσα λαχτάρησε αλλά δεν τα έζησε. Το έργο είναι βασισμένο σε πραγματική αλληλογραφία. Την Αδαμαντία ερμηνεύει η Μάνια Παπαδημητρίου. (13, 14, 15/1)

Το αυτοβιογραφικό έργο της Δήμητρας Πέτρουλα "Πού είναι η μάνα σου μωρή" διασκεύασε για το θέατρο η Σοφία Αδαμίδου. Μια εκ βαθέων, προσωπική μαρτυρία, και συγχρόνως ένα ιστορικό ντοκουμέντο με αληθινά γεγονότα και υπαρκτά ονόματα. Σ' αυτήν την προσωπική τραγωδία αντικατοπτρίζεται όλη η ιστορία της Ελλάδας που βίωσε μια από τις πιο ζοφερές περιόδους στην ιστορία της, τον Εμφύλιο. Σκηνοθετεί ο Ένκε Φεζολλάρι κι ερμηνεύει η Βέρα Κρούσκα. (Αυλαία, από 18/1)

Η εταιρεία "ΘΕΑ.ΜΑ." (Θέατρα Μακεδονίας) ανεβάζει την παράσταση "H Αφροδίτη με γούνα" του αμερικανού συγγραφέα Ντέιβιντ Άιβς, με τον Στράτο Τζώρτζογλου και τη Βανέσσα Μπαρρέ. Ένα έργο για τα παιχνίδια εξουσίας των δύο φύλων. Σκηνοθετεί ο Κώστας Αθυρίδης. (Αριστοτέλειον, από 19/1)

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει μια θεατροποιημένη εκδοχή της "Ασκητικής" του Νίκου Καζαντζάκη, ενός ενός συμπυκνωμένου κειμένου που ανήκει στην πρώιμη λογοτεχνική παραγωγή του συγγραφέα κι εκφράζει τη μεταφυσική του πίστη. Η παράσταση —που σκηνοθετεί ο Ανδρέας Κουτσουρέλης— θα παρουσιάζεται σε επιλεγμένους χώρους της Θεσσαλονίκης. (από 30/1)


ΑΘΗΝΑ

Η Έλενα Πέγκα παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο της σουηδής Anna Maria Nygren "Θα πεθάνω, αν πεθάνεις". Μια παράσταση για την κατεστραμμένη αθωότητα κι ένα έργο παραβατικό που θίγει το ζήτημα σε τί κόσμο ζούμε και σε τι κόσμο μεγαλώνουν οι σημερινοί νέοι άνθρωποι. (Χώρος Θέατρο, από 6/1)

Ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος υπογράφει τη διασκευή και τη σκηνοθεσία στο "Στρίψιμο της βίδας" του Χένρι Τζέιμς, με τους Θάλεια Ματίκα και Ιάσονα Παπαματθαίου, σε μια παράσταση για δύο πρόσωπα ανάμεσα στο πραγματικό και το υπερπραγματικό, την αίσθηση και την παραίσθηση, την αγωνία, την υπαινικτικότητα και τον ίδιο τον φόβο του θανάτου. (Άνεσις, από 10/1)

Η Ομάδα Terre de Semis παρουσιάζει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, "Το κορίτσι του λύκου", μια παράσταση βασισμένη στο μυθιστόρημα του Κριστιάν Μπομπέν "La folle allure". Μια ωδή στην ελευθερία που η ίδια η ηρωίδα της παράστασης κυνηγά αδιάκοπα σ’ όλη της τη ζωή, προσπαθώντας να εφαρμόσει το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου: να εξαφανίζεται, χωρίς να δίνει λογαριασμό για την εξαφάνισή του. Σκηνοθετεί κι ερμηνεύει η Ειρήνη Φαναριώτη (από 16/1)

Έξι χρόνια μετά την "Υπόθεση της Οδού Λουρσίν", το Θέατρο Πορεία επιστρέφει στον Ευγένιο Λαμπίς, με το έργο "Τρειςευτυχισμένοι", που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά. Ο Λαμπίς φέρνει τους ήρωές του στα άκρα για να κάνει εμάς να αναμετρηθούμε με το αιώνιο ερώτημα "είναι, τελικά, εφικτή η ευτυχία;" (από 21/1)

Η Άννα Κοκκίνου επανέρχεται στο Θέατρο Σφενδόνη για να παρουσιάσει δύο θεατρικές μινιατούρες, βασισμένες στο έργο της Σοφίας Τρικούπη, "Ο Παπαγάλλος μου" (1903) και στο έργο "Ο Κήπος": σύνθεση κειμένων των Βιζυηνού, Yeats, Proust, Schiller κ.ά. Η πρώτη θεατρική μινιατούρα κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου και είναι βασισμένη στο σπάνιο κείμενο-αντίκα της Σοφίας Τρικούπη. Ένα θησαύρισμα εκ βαθέων για τον χαμό ενός αγαπημένου πλάσματος όπου αναμιγνύονται καλειδοσκοπικά εικόνες της πολιτικής ζωής του 19ου αιώνα.

Ο "Δον Ζουάν" του Μολιέρου, ανεβαίνει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών σε μια σύγχρονη εκδοχή από τον Μιχαήλ Μαρμαρινό, ενσωματώνοντας γύρω από τον πυρήνα του θραύσματα κι από άλλους "Δον Ζουάν" της παγκόσμιας λογοτεχνίας και ακροβατώντας στα σύνορα δύο γλωσσών: του σινεμά και του θεάτρου. (από 25/1)





Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: