Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Μηνολόγιο Απριλίου 2019

Leave a Comment
Μια επιλογή από τις θεατρικές προτάσεις του μήνα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
(2-4-2019)

Μια επιλογή από τις θεατρικές προτάσεις του μήνα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

O Αντώνης Λουδάρος και η Παυλίνα Χαρέλα συνεργάζονται στις "Σκηνές από έναν γάμο" του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Ο Γιόχαν και η Μαριάννα είναι -φαινομενικά τουλάχιστον- το τέλειο ζευγάρι. Κι όμως μια ματιά, μια παύση, μια μισοτελειωμένη φράση, μια αδιόρατη κίνηση ίσως μαρτυρούν ένα χάσμα. Τι θα συμβεί όταν αυτό το χάσμα έρθει στο φως; (Σοφούλη, από 2/4)

Η Καλλιτεχνική Εταιρεία "Μυθωδία" παρουσιάζει το έργο του Μπέρτολντ Μπρεχ "Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν", σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη. Έργο τρυφερό, αστείο όσο και σκληρό, ρομαντικό όσο και ρεαλιστικό, που έχει στο κέντρο του ένα ηθικό πρόβλημα: μπορεί ο καλός να επιβιώσει σε μια κοινωνία διεφθαρμένων; (Αυλαία, 4-14/4)

Στην "Κωμωδία των παρεξηγήσεων" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ -που σκηνοθετεί η Κατερίνα Ευαγγελάτου- δύο ζευγάρια πανομοιότυπων διδύμων που έχουν χωριστεί στη γέννα, βρίσκονται ξαφνικά στην ίδια πόλη χωρίς να το γνωρίζουν. Μέσα σε αυτή την αλλόκοτη συνθήκη εκτυλίσσεται μια ιλιγγιώδης φάρσα, στην οποία κυριαρχούν η πλάνη και οι αλλεπάλληλες παρεξηγήσεις. Στους ρόλους των διδύμων ο Νίκος Κουρής και ο Ορφέας Αυγουστίδης. (Μέγαρο Μουσικής, 10-14/4)

Η "Ουρανία" του Γεράσιμου Ευαγγελάτου είναι ένας αμφίθυμος μονόλογος πάνω στο όνειρο και τη ματαίωση του, πάνω στον απόλυτο έρωτα και την ολοκληρωτική μοναξιά. Η πορεία ενός νέου ανθρώπου σε έναν κόσμο που δεν κατανοεί. Ερμηνεύει η Δανάη Μπάρκα. (Σοφούλη, 10-14/4) 

Η Ομάδα Γκαζόζα Snatch παρουσιάζει το "Λιωμένο βούτυρο" του Σάκη Σερέφα. Η ανασύνθεση μιας τραγικής ερωτικής ιστορίας ανάμεσα σε δύο νέους, την Λούλα και τον Τάσο. Ένας Συγγραφέας προσπαθεί, μέσα από τις μαρτυρίες ανθρώπων που γνώριζαν το ζευγάρι, να μάθει την αλήθεια για να γράψει το βιβλίο του. Σκηνοθετεί η Μαριλένα Κατρανίδου. (Άνετον, 12-14/4) 

Ένας ζωγραφικός πίνακας, εξαιρετικά αφηρημένος, θα γίνει η αιτία για να δοκιμαστεί για τα καλά η φιλία τριών ανδρών. Το έργο "Art" της Γιασμίνα Ρεζά φωτίζει τη λειτουργία της τέχνης και την ελευθερία της έκφρασης. Με τον Θοδωρή Αθερίδη, τον Άλκη Κούρκουλο και τον Γιώργο Πυρπασόπουλο. (Κολοσσαίον, από 28/4) 


ΑΘΗΝΑ

H Μαριλίτα Λαμπροπούλου μετατρέπει το κλασικό κομψοτέχνημα του Στέφαν Τσβάιχ "Σκακιστική νουβέλα" σε θεατρικό πολυφωνικό μονόλογο, με ερμηνευτή τον Γιάννη Νταλιάνη. Ένα μινιμαλιστικό θρίλερ εσωτερικής καύσης με φιλοσοφικές προεκτάσεις γύρω από τη φύση του νου, της ύλης, του ανήκεις, της ελευθερίας, του πολέμου, του χρήματος, της επιθυμίας για επικράτηση (Θέατρο Άλμα, από 1/4)

Η Σοφία Καραγιάννη σκηνοθετεί τον "Παίκτη" του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. Ένα έργο που καταπιάνεται με το πάθος του τζόγου, αλλά και με άφθονο χιούμορ σαρκάζει την κοινωνία της εποχής του συγγραφέα, που είναι εθισμένη όσο και η δική μας, στον εύκολο πλουτισμό και το χρήμα. (Θέατρο 104, από 3/4) 

Στο αντιπολεμικό αριστούργημα του Ντάλτον Τράμπο "Ο Τζόνι πήρε τ’ όπλο του" που γράφτηκε το 1939, βασίζεται ο θεατρικός μονόλογος που υπογράφει η Σοφία Αδαμίδου. Μια αμείλικτη κριτική στον μιλιταρισμό και τον πόλεμο, σε μια παράσταση που σκηνοθετεί η Θάλεια Ματίκα. Ερμηνεύει ο Τάσος Ιορδανίδης. (Altera Pars, από 5/4)

Η performance "Malady ’82" παρουσιάζεται στην σκηνή του Booze Cooperativa. Μια παράσταση του Γιώργου Ευθυμίου, με βασικά υλικά κείμενα και εικόνες από την "Αρρώστια του θανάτου" της Μάργκεριτ Ντυράς, το "Παιδί εγκληματίας" του Ζαν Ζενέ, το "Antiporno" του Σίον Σόνο και το "The End of a Love Affair" του Πέδρο Κόστα. (από 9/4)



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: