Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Μηνολόγιο Σεπτεμβρίου 2016

Leave a Comment
Θεατρικές προτάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Μια επιλογή από τις θεατρικές προτάσεις του μήνα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η Θεατρική Ομάδα Κωφών "Τρελά Χρώματα" παρουσιάζει την παράσταση "Από το σκοτάδι στο φως-οκτώ αποσπάσματα αρχαίων τραγωδιών", στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 2ου Φεστιβάλ Δάσους. Οκτώ αποσπάσματα αρχαίων τραγωδιών, τα οποία γλιστρούν αρμονικά το ένα μέσα στο άλλο, με κεντρικό άξονα το φως και το σκοτάδι. Σκηνοθετεί η Έλλη Μερκούρη. (Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, 3/9)

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός —στην πρώτη του συνάντηση με αριστοφανικό έργο— σκηνοθετεί για το Εθνικό Θέατρο, τη "Λυσιστράτη". Η Λυσιστράτη διδάχθηκε το 411 π.Χ., ενάμιση περίπου χρόνο μετά την καταστροφική ήττα που υπέστη η Αθήνα και η σύμμαχοί της κατά την εκστρατεία της Σικελίας. Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα ο Αριστοφάνης απευθύνει μια ύστατη έκκληση για ειρήνη, γράφοντας το πιο αντιπολεμικό του έργο και ταυτόχρονα παραδίδει στην παγκόσμια λογοτεχνία ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα γυναικείας επαναστατικότητας. (Θέατρο Δάσους, 8-9/9)

Οι "Επτά επί Θήβας" —η μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος—, ολοκληρώνουν την περιοδεία τους, με τρεις παραστάσεις στο Βασιλικό Θέατρο. Η παράσταση ανεβαίνει σε νέα, σύγχρονη μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία του λιθουανού Τσέζαρις Γκραουζίνις. (16, 17, 18/9)

Ο Θεατρικός Οργανισμός "Νέος Λόγος" παρουσιάζει στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών το "Κιβώτιο" του Αρη Αλεξάνδρου, σε δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου. Το "Κιβώτιο", είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου και έχει χαρακτηριστεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. (22-25/9)


ΑΘΗΝΑ

Η ομάδα Μπελ Επόκ παρουσιάζει το έργο του Μαριβώ, "Φιλονικία". Μια ιδιαίτερη ιστορία με επίκεντρο ένα πείραμα για τον έρωτα και την απιστία. Ένα πείραμα που κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να εξελιχθεί κατά την διάρκειά του. Σκηνοθετεί η Ειρήνη Στρατηγοπούλου. (Faust, από 19/9)

Ο "Φάουστ" του Γκαίτε σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, για 20 παραστάσεις. Στον ρόλο του Φάουστ ο Νίκος Κουρής. Μεφιστοφελής ο Αργύρης Πανταζάρας. (από 21/9)

Το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν παρουσιάζει την παράσταση που άνοιξε την αυλαία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στο Βρότσλαβ, την πολωνική παραγωγή "Insenso" του Δημήτρη Δημητριάδη, σε σκηνοθεσία Πέτρου Σεβαστίκογλου, με την Αλεξάνδρα Καζάζου. Μια παραγωγή του Ινστιτούτου Γκροτόφσκι και της Avant Art. (Φρυνίχου, 22-25/9)

Η Ιώ Βουλγαράκη διασκευάζει και σκηνοθετεί το "Ορλάντο" της Βιρτζίνια Γουλφ. Η παράσταση τοποθετεί την Ορλάντο σε ενεστώτα χρόνο, στο "εδώ" και στο "τώρα" λίγο πριν το τέλος της. Σε μια οριακή στιγμή σαν αυτή, μας αφηγείται τις κορυφαίες εποχές της ζωής της σε μια ύστατη προσπάθεια για ανθρώπινη επαφή. (Skrow Theater, από 30/9)



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: