Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Top girls: κραυγή ενάντια στον θατσερισμό

Leave a Comment
Top girls: κραυγή ενάντια στον θατσερισμό
Το έργο της Κάρυλ Τσέρτσιλ "Top Girls" παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Royal Court Theatre του Λονδίνου, στις 28 Αυγούστου 1982 και γρήγορα θεωρήθηκε σύμβολο του φεμινισμού και κραυγή ενάντια στον θατσερισμό.

H Τσέρτσιλ έγραψε το έργο ως απάντηση στην πολιτική της Μάργκαρετ Θάτσερ. Η δράση τοποθετείται στο Λονδίνο του 1980 και αφηγείται την ιστορία δύο αδελφών, της σκληρής Μαρλίν, που ζει ως επιχειρηματίας στο Λονδίνο, και της αδερφής της, Τζόυς, που εργάζεται στη γενέτειρά της στην επαρχία. Οι ιστορίες των δύο γυναικών παρουσιάζουν κοινά σημεία αναφοράς με τις γυναίκες που αγωνίζονται ενάντια σε μια καταπιεστική πατριαρχία κι εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν ακόμα και σήμερα —34 χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του έργου— τις δύο αντιμαχόμενες τάξεις, την άρχουσα και την εργατική, με τις συγκρούσεις και τις αγωνίες τους.

Η Τσέρτσιλ ασχολείται με την φεμινιστική τάση της δεκαετίας του '80 για εξίσωση της απελευθέρωσης με την οικονομική και επαγγελματική επιτυχία και καυτηριάζει τον συχνό αποκλεισμό των γυναικών της εργατικής τάξης.


"Top girls" της Κάρυλ Τσέρτσιλ, σε σκηνοθεσία Αλέξη Ρίγλη.

Μετάφραση-δραματουργική επεξεργασία: Αλέξης Ρίγλης
Σκηνικά-κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Ήχος: Κωστής Παυλόπουλος
Βοηθός σκηνογράφου: Δημήτρης Αγγέλης
Βοηθοί ενδυματολόγου: Ειρήνη Γεωργακίλα, Τζίνα Ηλιοπούλου, Ευγενία Μπουρντά.

Παίζουν: Μαρία Κεχαγιόγλου, Θεοδώρα Τζήμου, Έφη Γούση, Αμαλία Αρσένη, Γιωργιάννα Νταλάρα, Νίκη Σερέτη, Δώρα Στυλιανέση. 


ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ 2016
Πειραιώς 260, Κτήριο Η
Σάββατο 23 και Κυριακή 24 Ιουλίου στις 21:00
Εισιτήρια: 20, 10 (φοιτητικό), 5 (ανέργων, ΑμεΑ) 




Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: