Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Καταστρούπολη στο Θέατρο Πόρτα

Leave a Comment
Ο Φίλιπ Ρίντλεϊ γεννηθηκε στο East End του Λονδίνου και σπούδασε Καλές Τέχνες στο St Martin's School of Art. Έχει γράψει παιδικά μυθιστορήματα, όπως το βραβευμένο με το βραβείο Smarties "Krindlekrax" (1991), το υποψήφιο για το βραβείο Whitbread "Kasper in the Glitter" (1994) το υποψήφιο για το Carnegie Medal "Scribbleboy" (1997), αλλά και θεατρικά έργα για νεαρούς θεατές.
Πολυπράγμων και με αστείρευτη δημιουργικότητα, έχει γράψει θεατρικά έργα, σενάρια, μυθιστορήματα για ενήλικους αναγνώστες, ποίηση, ενώ έχει εκθέσει ζωγραφικά του έργα και φωτογραφίες.

To πρώτο του θεατρικό, "The Pitchfork Disney", έκανε πρεμιέρα στο Bush Theatre του Λονδίνου, το 1991, σε σκηνοθεσία Matthew Lloyd. Ακολούθησαν τα έργα "Ghost From A Perfect Place" στο Hampstead Theatre (1994) και "Vincent River" (2000).
Η σεναριακή του παρουσία περιλαμβάνει δύο μικρού μήκους ταινίες "Visiting Mr. Beak" (1987) και "The Universe Of Dermot Finn" (1988). Εγκωμιαστικές ήταν οι κριτικές για το σενάριο της ταινίας "Krays" 1990. To εξαιρετικά αμφιλεγόμενο "Reflecting Skin" (1990) κέρδισε έντεκα διεθνή βραβεία, ψηφίστηκε ως μια από τις δέκα καλύτερες ταινίες της χρονιάς από τους Los Angeles Times και ώθησε το περιοδικό Rolling Stones να τον χαρακτηρίσει ως τον πιο "οραματιστή" σκηνοθέτη. Το 1991 τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου βρετανού σκηνοθέτη από την Evening Standard. Η τρίτη του ταινία "The Passion of Darkly Noon", σε δικό του σενάριο και σκηνοθεσία, κυκλοφόρησε το 1996.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
"Καταστρούπολη" του Φίλιπ Ρίντλεϊ, σε σκηνοθεσία Μανώλη Μαυροματάκη.
Μες στα χαλάσματα ενός σπιτιού ερειπωμένου, κοιμάται ένα παιδί. Το φεγγαρόφωτο και η μελωδία από ένα μουσικό κουτί, είναι οι μόνοι φύλακες του ύπνου του. Σε λίγο εμφανίζονται, ένας–ένας, κάποιοι άνθρωποι, που δεν θυμούνται απολύτως τίποτα. Ούτε καν τ' όνομά τους. Μάλλον, έχει συμβεί κάτι κακό, αλλά τι; Θα δώσουν ο ένας στον άλλο καινούρια ονόματα: Σάκα, Γκλίτερ, Φράντζα, Μελανιά και Τατουάζ. Ξυπνάει το παιδί και, ξαφνικά, τους βλέπει όλους μαζεμένους γύρω του. Τρομάζει! Μία παράξενη γριά τους βάζει να του πουν παραμύθια για να το ηρεμήσουν. Όλοι μαζί, θα φτιάξουν ιστορίες από την αρχή. Παράξενες και παιχνιδιάρικες. Που θα τους επιτρέψουν και να θυμηθούν, μα και να προχωρήσουν. Σε κάτι άλλο, πιο καινούριο και σαφώς πιο ανακουφιστικό και ελπιδοφόρο.

Μεγάλες ιστορίες! Για μια πόλη που, αυτοί οι ίδιοι, τη βαφτίζουν Καταστρούπολη. Για βασιλιάδες που αγαπούν τον πόλεμο. Αλλά και για άλλους, που αγαπούν τα τριαντάφυλλα, μα δεν μπορούν να τα δουν. Γιατί τους έχουν βγει τα μάτια απ' το πολύ κλάμα. Και ιστορίες για βασίλισσες που κάνουν συλλογή από κοχύλια. Ή που, για να κρατήσουν δίπλα τους τον γιο τους, φτιάχνουν ολόκληρα παλάτια από χρυσάφι και διαμάντια.
Και ιστορίες φοβερές! Για μάγισσες κακάσχημες που ερωτεύονται παράφορα πρίγκιπες ωραιοπαθείς και ξιπασμένους. Για μαγικούς καθρέφτες και πουλιά σαλταρισμένα. Για μπλε κοράλλια σπάνια, αλλά και για ιπτάμενα, θαλάσσια, γιγαντιαία άλογα.
Ωραίες ιστορίες! Για μικρούς και για μεγάλους. Δικές μας ιστορίες, όλων μας... Που συγκινούν, διασκεδάζουν και παρηγορούν.

Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αγγλία το 2000, με τον Τζουντ Λω στον ρόλο του Φράντζα και έγινε παράσταση το 2003, στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας.
Με την "Καταστρούπολη" (Brokenville), o Φίλιπ Ρίντλεϋ παραδίδει σ' εμάς μια πολύ σύγχρονη αλλά και ελπιδοφόρα αλληγορία για το θέατρο ως μέσο αντίστασης στην αποδόμηση του κόσμου μας.

Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου
Σκηνικά-κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Επιμέλεια κίνησης: Ερμής Μαλκότσης
Μουσική: Sancho 003 (Κώστας Παντέλης και Φώτης Σιώτας)
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Κομμώσεις: Χρόνης Τζήμος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιάννα Δεληγιάννη

Παίζουν: Θανάσης Δήμου, Άνδρη Θεοδότου, Αριάδνη Καβαλιέρου, Άννα Καλαϊτζίδου,
Ξένια Καλογεροπούλου, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Χρήστος Σαπουντζής.

Θέατρο Πόρτα, (Μεσογείων 59, Αθήνα, τηλ. 210 7711333)
Σάββατο στις 18:00, Δευτέρα στις 21:15, έως 22 Νοεμβρίου 2014
Εισιτήρια: 10.
(Για παιδιά ηλικίας από 10 ετών και άνω)








Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: