Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Τα μάγια της πεταλούδας στο Σύγχρονο Θέατρο

Leave a Comment
"Τα μάγια της πεταλούδας" είναι το πρώτο θεατρικό έργο του ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Πρόκειται για μια κωμωδία με πρωταγωνιστές τα έντομα που κατοικούν σ' ένα λιβάδι όπου η ζωή κυλά ήρεμα. Ο νεαρός Λόρκα ταυτίζεται με τον πρωταγωνιστή της κωμωδίας του, τον νεαρό Σκαθαράκο που διψά για μια ζωή γεμάτη ποίηση και ελευθερία.
Πάνω σ΄ αυτόν τον καμβά ο ποιητής πλέκει και ανατρέπει την καθημερινότητα της ζωής των εντόμων του, δημιουργεί μια κοινωνία που μπαίνει σε κρίση, εξαιτίας της παράξενης φύσης του Σκαθαράκου–ποιητή, που επιμένει στην αναζήτηση της ελευθερίας. Όλα ανατρέπονται και η κρίση ανάμεσα στα έντομα βαθαίνει, όταν εμφανίζεται μια πληγωμένη πεταλούδα. Ο Σκαθαράκος την ερωτεύεται και θέλει να την κρατήσει κοντά του. Όμως τελικά η πεταλούδα, υπακούοντας στην ελεύθερη φύση της, πετά για το δικό της κόσμο.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
"Τα μάγια της πεταλούδας" του Λόρκα, σε σκηνοθεσία Νικολέτας Ξεναρίου.

Ένας κόσμος φαντασίας γεμάτος χρώματα, αισθήματα, υψηλές αξίες, ξεπροβάλλει μέσα από αυτό το σημαντικό κείμενο του Λόρκα. Η ευαίσθητη ποίηση συναντά τη μοναδική ευαισθησία των παιδιών. Στην παράστασή, οι ηθοποιοί μεταμορφώνονται στην πολύχρωμη κοινότητα των εντόμων του Λόρκα, και μέσα από την πρωτότυπη μουσική, το τραγούδι, το χορό, στήνουν έναν καινούργιο τρόπο αφήγησης του κλασσικού αριστουργήματος.
Η αναζήτηση της Ελευθερίας, ο Έρωτας, η Ανατροπή –βασικές ανησυχίες των εφήβων και ζητούμενα του ποιητή, γίνονται άξονες της παράστασής και η θεατρική πράξη γίνεται η απάντηση στο δύσκολο αίτημα του ανθρώπου για ελευθερία.

Μουσική: Χρίστος Θεοδώρου
Λιμπρέτο: Μιχάλης Γελασάκης
Δραματουργική Επεξεργασία: Κωστής Καπελώνης
Σκηνικά-κοστούμια: Κωνσταντίνα Κρίγκου
Μουσική Διδασκαλία: Οδυσσέας Ιωάννου Κωνσταντίνου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαντώ Κεραμυδά

Παίζουν: Χριστίνα Απαννά, Αννα-Μαρία Βέλλη, Ισμήνη Βαρακλή-Κακούρα, Βαγγέλης Γαβριήλ, Μαρτίνα Δημοπούλου, Άρης Κανέλλος, Αντρέας Κανελλόπουλος, Μαρία Καρύδη, Ζωή Κατσαμάνη, Νίκος Κουρνιάτης, Χριστίνα Μαριάνου, Έμα Μαυρέλη, Κατερίνα Πρωτονοταρίου, Άννα Χανιώτη, Βαρβάρα Χριστοφή.

Παίζουν οι μουσικοί: Θεοδόσης Άγγελος Σμυρνιός, Χρίστος Θεοδώρου.

Σύγχρονο Θέατρο, (Ευμολπιδών 45, Γκάζι, Αθήνα, τηλ. 210 3464380)
Σάββατο στις 15:00, Κυριακή στις 11:00 και 15:00, από 9 Νοεμβρίου 2014




Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: