12 angry men στο Θέατρο Αλκμήνη |
Ανδρική υπόθεση.
Έίναι δώδεκα και είναι... θυμωμένοι. Στη σκηνή του θεάτρου Αλκμήνη θα παρουσιαστεί η θεατρική μεταφορά του "12 Angry Men", που έγινε ταινία το 1957 από τον Σίντνεϊ Λιούμετ. Ο θίασος —όπως προδίδει και ο τίτλος— αμιγώς ανδρικός και πολυπληθής. Αρζόγλου, Τριανταφυλλόπουλος, Στυλιανού, Ζερβός, Παλαιολόγος, Λιανός, ανάμεσα στους πρωταγωνιστές.
Παραμένοντας στο Γκάζι και πηγαίνοντας στο θέατρο Ροές, μπορούμε να δούμε τον Άρη Σερβετάλη στον "Σωσία" του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. Ο ήρωας του έργου, ο Γκολιάτκιν, είναι ένας νέος που προσπαθεί να ζήσει μέσα στα όρια της κοινωνικά αποδεκτής φυσιολογικότητας, καταλήγοντας όμως στην αποκοπή και τον παραγκωνισμό. Σκηνοθετεί η Έφη Μπίρμπα και παίζουν —εκτός από τον Σερβετάλη— ο Γιώργος Συμεωνίδης, ο Δρόσος Σκότης, ο Συμεών Τσακίρης και ο Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης.
Με φόρα από την προηγούμενη θεατρική περίοδο έρχεται ο "Πουπουλένιος" του Μάρτιν ΜακΝτόνα. Η παράσταση που σκηνοθέτησε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης κέντρισε το ενδιαφέρον των θεατρόφιλων και επανέρχεται για δεύτερη χρονιά, στο Θέατρο Αθηνών. Πρωταγωνιστεί ο ίδιος μαζί με τον Νίκο Κουρή, τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και τον Γιώργο Πυρπασόπουλο.
Βρετανική ματιά σε μια βία οικουμενική.
Η Σάρα Κέην "δίνει" βροντερό παρόν και αυτή τη θεατρική περίοδο στις σκηνές της Αθήνας. Το "Blasted", —το πρώτο από τα πέντε έργα που έγραψε η Κέην—, έρχεται για δεύτερη χρονιά στη σκηνή του Θεάτρου Πορεία, σκηνοθετημένο από τον Δημήτρη Τάρλοου. Η Λένα Παπαληγούρα, ο Ακύλλας Καραζήσης και ο Μιχάλης Αφολάνιο, δίνουν σκηνική ζωή σε τρεις ανθρώπους, που βρίσκονται στο κέντρο ενός κυκλώνα φρίκης και παράλογης βίας και διψούν για αγάπη και συντροφικότητα.
Δεύτερη χρονιά και για το "Cleansed" της Κέην. Η νεαρή Έφη Γούση σκηνοθετεί το έργο αυτό που αμφισβητεί τις θεατρικές και σκηνικές συμβάσεις και αποτελεί ένα διαχρονικό σχόλιο για τη βαναυσότητα της εξουσίας. Στο Θέατρο Σημείο.
Γυναικεία πορτραίτα επί σκηνής.
Η δημοσιογράφος Ρούλα Γεωργακοπούλου χρησιμοποιεί ως σημείο αφετηρίας τη ζωή της ποιήτριας Μαρίας Πολυδούρη για να συνθέσει έναν μονόλογο για τον δρόμο που διέρχονται όλες οι γυναίκες. Σάρκα και οστά στον πολυφωνικό μονόλογο της Πολυδούρη δίνει η Ιωάννα Παππά, ενώ την παράσταση, με τίτλο "Οδός Πολυδούρη" σκηνοθετεί ο Θοδωρής Γκόνης (Θέατρο Βασιλάκου)
Η Ιφιγένεια, στο ομώνυμο έργο του Ζαν Ρενέ Λεμουάν είναι μια νεαρή που αναπολεί, που ελπίζει, που έχει φίλους, ισχυρές σχέσεις με τα αδέλφια και τους γονείς της. Οδηγός σε αυτό το ταξίδι στη ζωή μιας Ιφιγένειας που ξεπερνά το μυθικο πρόσωπο είναι η Λένα Παπαληγούρα και τόπος συνάντησης το Από Μηχανής Θέατρο.
Ο Γιώργος Οικονόμου σκηνοθετεί το βραβευμένο έργο της Σάρλοτ Τζόζεφιν "Bitch Boxer". Το έργο παρακολουθεί τον σκληρό αγώνα ζωής που δίνει η πυγμάχος Κλόε Τζάκσον από το Λέιστον του Ανατολικού Λονδίνου. Στον ρόλο της νεαρής πυγμάχου η Ελίνα Ρίζου. (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης)
Δέκα επαναλήψεις που αξίζει να δεις.
Τρεις παραγωγές που ξεχώρισαν από το περσινό ρεπερτόριο του Εθνικού Θεάτρου επιστρέφουν για να συναντήσουν και πάλι το θεατρικό κοινό. Στο "Δεκαήμερο" του Βοκάκιου, που σκηνοθέτησε αριστοτεχνικά ο Νίκος Καραθάνος, ο κυνικός και πονηρός κόσμος της σάρκας συνδυάζεται και αναμιγνύεται με τον αστικό κόσμο του πνεύματος, σε ένα εκρηκτικό μίγμα παιχνιδιού, ερωτοτροπιών και απόλαυσης της ύπαρξης.
Το "Μεφίστο" των Αριάν Μνουσκίν και Κλάους Μαν εντυπωσίασε και συζητήθηκε στην εκπνοή της προηγούμενης περιόδου. Τώρα μεταφέρεται από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Τον εξαιρετικό θίασο αποτελούμενο από τους Ασλάνογλου, Βολιώτη, Ζορμπά, Τοκάκη, Χατζησάββα, Μαλτέζου, Σκαφιδά κ.α. καθοδήγησε ο Νίκος Μαστοράκης.
Η ιδιαίτερη γραφή του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη αποτυπώνεται ευκρινώς και στο "Κέικ", έργο που σκηνοθέτησε για την πρώτη κρατική σκηνή της χώρας, ο Πέτρος Φιλιππίδης. Μια σακούλα σκουπιδιών που πέφτει καθημερινά από ένα μπαλκόνι στον δρόμο, αναστατώνει τους ενοίκους μιας πολυκατοικίας. Η αναζήτηση του "ενόχου" φέρνει στο φως προκαταλήψεις και ρατσιστικές συμπεριφορές. Στον θίασο Αδαμάκη, Γεωργακόπουλος, Μαλκότσης, Μουμούρης.
Ο Δημήτρης Καταλειφός "χτυπάει" και φέτος σε διπλό ταμπλό, στη θεατρική του στέγη τα τελευταία χρόνια, το Θέατρο Εμπορικόν. Επαναλαμβάνονται οι δύο περσινές παραγωγές, "Η εκδοχή του Μπράουνινγκ" του Τέρενς Ράττιγκαν και "Η κολεξιόν" του Χάρολντ Πίντερ. Και οι δύο παραστάσεις —σκηνοθετημένες από την Ελένη Σκότη— επιστρέφουν με αλλαγές στη διανομή τους.
Τα "Γράμματα αγάπης στον Στάλιν" του Χουάν Μαγιόργκα είναι μια φανταστική ιστορία που βασίζεται στην καταδίκη σιωπής που αντιμετώπισε από το σταλινικό καθεστώς ο ρώσος συγγραφέας Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ. Ο συγγραφέας γράφει μια σειρά επιστολών στον Στάλιν απαιτώντας ή να ζήσει ελεύθερος ή να του επιτραπεί να φύγει από την χώρα. Η παράσταση μετάφερεται στη σκηνή του Θεάτρου Επι Κολωνώ, αφού πρώτα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Δύο παραγωγές του Θεάτρου του Νέου Κόσμου επιστρέφουν αυτό το φθινόπωρο. Πρόκειται για τους "Αστερισμούς" του Νικ Πέιν, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, με τον Μάκη Παπαδημητρίου και τη Στεφανία Γουλιώτη και τη θεατρική μεταφορά του διηγήματος της Ζυράννας Ζατέλη "Περσινή αρραβωνιαστικιά", σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αγαρτζίδη και Δέσποινας Αναστάσογλου.
Η Αννα Κοκκίνου "αναστάτωσε" τη θεατρική Αθήνα την περσινή χρονιά με την παράσταση 'Εγώ ο Θουκυδίδης ένας Αθηναίος". Τα απανωτά sold out έκριναν επιβεβλημένη την επιστροφή της παράστασης στο Θέατρο Σφενδόνη. Πρόκειται για μια επιλογή κειμένων από το έργο του Θουκυδίδη.
Ο Κώστας Γάκης, σε συνεργασία με την Αθηνά Μουστάκα και τον Κωνσταντίνο Μπιμπή, σκηνοθετούν και διασκευάζουν το κλασικό έργο του Σαίξπηρ "Ρωμαίος και Ιουλιέτα", στηριζόμενοι στη βασική ιδέα ότι οι δύο πρωταγωνιστές του έργου επιστρέφουν ως φαντάσματα στην εποχή μας. Το αποτέλεσμα είναι ένα τρελό παιχνίδι μεταμορφώσεων, που συζητήθηκε πέρσι και επιστρέφει φέτος, αυτή τη φορά στη σκηνή του Θεάτρου Θησείον.
Έρχονται από το Φεστιβάλ Αθηνών.
Άρκετες παραγωγές που ξεχώρισαν στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών θα μεταφερθούν σε χειμερινές θεατρικές σκηνές, για έναν νέο κύκλο παραστάσεων. Ανάμεσα τους, ο περιπετειώδης έρωτας του Αβελάρδου και της Ελοΐζα, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, (Θέατρο Νέου Κόσμου), η θεατρική μεταφορά του μυθιστορήματος του Μ. Καραγάτση "Η μεγάλη Χίμαιρα", σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου (Θέατρο Πορεία), αλλά και το έργο του Φίλιπ Ρίντλεϊ "Καταστρούπολη", σε σκηνοθεσία Μανώλη Μαυροματάκη, που σηματοδοτεί την επανέναρξη του Θεάτρου Πόρτα.
Ζωές σε ταραγμένες εποχές.
Η παράσταση που βασίζεται στο αυτοβιογραφικό χρονικό του Ιάκωβου Καμπανέλλη, "Μαουτχάουζεν" παρουσιάζεται και πάλι στο Θέατρο Badminton (και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη), για λίγες παραστάσεις. Μια παράσταση για τη ζωή των κρατουμένων στο γερμανικό στρατόπεδο εξόντωσης Μαουτχάουζεν, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Σκηνοθετεί ο Θέμης Μουμουλίδης.
Στο Θέατρο Badminton θα παρουσιαστεί ξανά και η παράσταση-αφιέρωμα στη ζωή και στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη "Ποιος τη ζωή μου". Προσωπικές μνήμες–αφηγήσεις, σκηνές που συγκλονίζουν και μουσικές που συνεπαίρνουν, μάς ταξιδεύουν από τα "πέτρινα χρόνια", στην "άνοιξη της δεκαετίας του ’60" και στη μεταπολίτευση.
¨Ηρωες αναθεωρημένοι.
Το μουσικοθεατρικό έργο της Ελένης Γκασούκα "Ήρωες" επιστρέφει μετά από χρόνια στη σκηνή του Μικρού Παλλάς. Στην παράσταση αναζητείται η αλήθεια μέσα από το παιχνίδι των λέξεων, μέσα από τη σάτιρα, τον χορό και το τραγούδι.
Θεατρικές ανακατατάξεις.
Το τέλος εποχής της εταιρείας "Ελληνικής Θεαμάτων" φέρνει στο προσκήνιο τη νέα εταιρεία με επωνυμία "Αθηναϊκά Θέατρα". Τα εννέα θέατρα (Παλλάς, Μικρό Παλλάς, Αλίκη, Λαμπέτη, Αποθήκη, Εμπορικόν, Κιβωτός, Πειραιώς 131, Δημήτρης Χορν) που είχε στην κατοχή της η Ελληνική Θεαμάτων, περνούν πλέον —από τη θεατρική περίοδο 2014-2015— στα χέρια του Διονύση Παναγιωτάκη και της Ελένης Κούρκουλα. Ο αρχικός καλλιτεχνικός τους προγραμματισμός περιλαμβάνει αρκετές επαναλήψεις επιτυχημένων παραστάσεων, ("Άνδρες έτοιμοι για όλα", "Πράματα και θάματα" κ.α.), ενώ η πρώτη μεγάλη παραγωγή που σχεδιάζεται και θα παρουσιαστεί στη μεγάλη σκηνή του Παλλάς είναι ο "Αγαπητικός της βοσκοπούλας" του Δημητρίου Κορομηλά, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, με μια ενδιαφέρουσα σύμπραξη νεότερων και παλαιότερων ηθοποιών, όπως η Ρένη Πιττακή, ο Χρήστος Στέργιογλου, η Μαρία Πρωτόπαπα, ο Πάνος Βλάχος, ο Βασίλης Μπισμπίκης, η Χριστίνα Τσάφου κ.α.
Ιστορίες για αμαρτίες.
Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά θα "αναβιώσουν" εικόνες της "κακόφημης" συνοίκιας της Τρούμπας. Στο έργο του Αλέκου Γαλανού "Τα κόκκινα φανάρια", που γράφτηκε το 1960, μια ομάδα γυναικών που δουλεύουν στο μπορντέλο της Μαντάμ Παρή, ονειρεύονται μια ήρεμη, διαφορετική ζωή, μακριά από το επάγγελμα. Σκηνοθετεί ο Νίκος Μαστοράκης.
Το έργο του Γιώργου Μανιώτη "Ο λάκκος της αμαρτίας" συμπεριέλαβε στο ρεπερτόριο του το Εθνικό Θεατρο. Στο έργο του Μανιώτη, μια ομάδα τραβεστί μέσα σε μια χωματερή ανθρώπων διεκδικούν με χιούμορ, αυτογνωσία και σπαραγμό το δικαίωμα τους στην ιδιαιτερότητα. Η παράσταση θα ανέβει στο Θέατρο Χώρα, σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη. Στην ίδια σκηνή ο Δημήτρης Λιγνάδης σκηνοθετεί το κλασικό έργο του Τζον Φορντ "Κρίμα που είναι πόρνη", σε καινούργια μετάφραση του Γιάννη Λιγνάδη.
Κέφι, μπρίο, χορός, τραγούδι.
Άρκετα μιούζικαλ φέρνει και αυτή η θεατρική χρονιά. Το Θέατρο Badminton "σέρνει τον χορό" με την επανάληψη του "Priscilla, η βασίλισσα της ερήμου" με Καπουτζίδη, Πετράκη, Σεργουλόπουλο και με το δεύτερο μέρος του μουσικού αφιερώματος στην ελληνική επιθεώρηση, με τίτλο "Θα περάσει κι αυτό". Οι Παπακωνσταντίνου, Λουδάρος, Αγγέλου, Τρύπη, Μπεγνής, Μαρίνος πρωταγωνιστούν, ο Φωκάς Ευαγγελινός σκηνοθετεί και ο Γιώργος Κατσαρός διευθύνει την ορχήστρα.
Η τάχιστα ανερχόμενη Νάντια Κοντογεώργη θα πρωταγωνιστήσει στη "Μελωδία της ευτυχίας", σε σκηνοθεσία Θέμιδας Μαρσέλλου, ενώ ο Γιώργος Κιμούλης και η Ζέτα Μακρυπούλια, θα συνεργαστούν στο "Ωραία μου κυρία".
Ο Κωνσταντίνος Ρήγος, μετά περσινό "Cabaret", προτείνει για φέτος το "Rocky Horror Show" που θα θα ανέβει στο Rex, με τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη, τη Νάντια Μπουλέ, τη Τζένη Θεωνά, ενώ ο Δημήτρης Λιγνάδης σκηνοθετεί το "Βίκτωρ Βικτώρια" και συνεργάζεται με τη Μαρία Ναυπλιώτου και τον Γιάννη Ζουγανέλη, στο Pantheon Theatre.
Αμέσως μετά το Πάσχα, ο Γρηγόρης Βαλτινός επιστρέφει σε μια παλαιοτέρη επιτυχία του, τον "Βιολιστή στη στέγη". Στο πλευρό του η Ρένια Λουιζίδου.
Λυτρωτικό γέλιο.
Οι κωμωδίες αποτελούν το κυρίως πιάτο στο μενού των θεατρικών χώρων, κυρίως στα θέατρα του κέντρου. Βαρύ πυροβολικό για φέτος φαίνεται πως είναι η συνεργασία του Χρήστου Χατζηπαναγιώτη και της Βίκυς Σταυροπούλου με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη (στη σκηνοθεσία). Θα παρουσιάσουν το έργο του Θόρντον Ουάιλντερ "Η προξενήτρα", στο Θέατρο Αλίκη. Μαζί τους η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Μαρία Κωνσταντάκη, ο Μίνωας Θεοχάρης κ.α.
Ο Γιάννης Μπέζος θα σκηνοθετήσει και θα πρωταγωνιστήσει στο έργο των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου "Ένας ήρωας με παντούφλες" (Θέατρο Βρετάνια), ενώ ο Πέτρος Φιλιππίδης επαναλαμβάνει για δεύτερη χρονιά τον "Φον Δημητράκη" του Ψαθά. (Θέατρο Μουσούρη)
Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης και ο Θανάσης Τσαλταμπάσης συνεργάζονται στους "Τενόρους", έργο που βασιζεται στο "Ζητείται τενόρος" του Κεν Λούντβιχ. (Θέατρο Ζίνα)
"Μάνα κουράγιο" αλα ιταλικά.
Η Ελένη Ράντου θα υποδυθεί τη θρυλική "Φιλουμένα Μαρτουράνο", τη γυναίκα που προσπαθεί να επιβιώσει μέσα σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία. Την παράσταση, που θα ανέβει στο Εθνικό Θέατρο, θα σκηνοθετήσει ο Νίκος Μαστοράκης, ενώ τον ρόλο του Ντομένικο Σοριάνο θα ερμηνεύσει ο Άλκης Κούρκουλος.
(επιμέλεια: Κορνήλιος Ρουσάκης)
Διαβάστε εδώ το δεύτερο μέρος του αφιερώματος: Θεατρικός χειμώνας 2014-2015: Η σαιζόν από το Α...έως το Ω.
http://theatreviewer.blogspot.gr/2014/08/2014-2015_80.html
0 comments: