Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Μηνολόγιο Αυγούστου 2014

Leave a Comment
Οι θεατρικές επιλογές του μήνα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Η Άντζελα Μπρούσκου καταθέτει τη δική της σκηνοθετική άποψη για τις "Βάκχες" του Ευριπίδη. Με Διόνυσο την Αγλαΐα Παππά και Πενθέα τον Άρη Σερβετάλη, έρχεται στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης στις 19 και 20 Αυγούστου, λίγες μέρες μετά την επιδαύρεια πρεμιέρα. Στις "Βάκχες", ο θεός Διόνυσος μεταμφιέζεται σε άνθρωπο και σαν θηλύμορφος ξένος επιστρέφει στην γενέθλια πόλη του για να εδραιώσει την λατρεία του. Είναι ο θεός της ετερότητας, της διαφορετικότητας, της μεταμφίεσης και της αμφισεξουαλικότητας. Ο θεός που καταργεί τα σύνορα που υπάρχουν ανάμεσα στους ανθρώπους, τόσο του πλούτου όσο και του φύλου, της ηλικίας, ακόμα και την διαφορά ανάμεσα στην ανθρώπινη και θεία ιδιότητα. 

Το μιούζικαλ "Godspell", σε κείμενο John-Michael Tebelak και μουσική Stephen Schwartz, αποτελείται κυρίως από μια σειρά παραβολών, βασισμένων ως επί το πλείστον στο κατά Ματθαίον ευαγγέλιο, και από μια σύντομη αναφορά στα πάθη του Χριστού, ενώ το κείμενο διανθίζεται από τραγούδια σε διάφορα μουσικά είδη βασισμένα στο μεγαλύτερο μέρος τους σε κείμενα παραδοσιακών ύμνων. Στην καλοκαιρινή αυτή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που σκηνοθετεί ο Γιώργος Κιουρτσίδης, η δράση μεταφέρεται στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης. (Μονή Λαζαριστών, 20-23/8)

Η Νένα Μεντή κάνει για πέμπτο χρόνο ένα ταξίδι στη μνήμη μιας εποχής και ζωντανεύει στιγμές από τη ζωή της στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Μια ιστορία με μοναδικά τραγούδια, που γράφτηκαν με ψυχή από μια γυναίκα που έζησε με πάθος τη ζωή, μια ιστορία που συνδέεται με τις μεγάλες και ιστορικές στιγμές της πολιτικής και κοινωνικής εξέλιξης στην Ελλάδα. Το κείμενο της παράστασης (που βασίζεται στο βιβλίο της Ρέας Μανέλη "Η γιαγιά μου η Ευτυχία") επιμελήθηκε ο Πέτρος Ζούλιας, ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία. (Θέατρο Κήπου, 25-29/8)

Το έργο "Τα τέσσερα κοριτσάκια" του Πάμπλο Πικάσο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου, παρουσιάστηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο την περασμένη θεατρική περίοδο. Τώρα επιστρέφει, για λίγες παραστάσεις, στο Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου. Γραμμένο στα 1948, το εντελώς άγνωστο στο ευρύτερο κοινό θεατρικό έργο του Πάμπλο Πικάσο, συμπυκνώνει με μοναδικό τρόπο τις αισθητικές αλλά και ιδεολογικές αναζητήσεις του μεγάλου ζωγράφου. Η ποίηση αναμετριέται με την πεζότητα του καθημερινού λόγου και η λογική των λέξεων επιστρατεύεται για να αναδειχθεί ο παραλογισμός του συμβατικού τρόπου ζωής ενός κόσμου που απώλεσε τον παιδικό του Παράδεισο. (από 27/8)




Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: