Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

'Ο κύκλος του έρωτα' στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Leave a Comment
"Ο κύκλος του έρωτα" του Άρθουρ Σνίτσλερ, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου.
Το έργο του Σνίτσλερ στον Πειραιά
(14-4-2019)

Δέκα ζευγάρια σε μια σκυταλοδρομία σεξουαλικών συναντήσεων. Από την αποπλάνηση, στην ερωτική συνεύρεση και τον αποχωρισμό μια ανάσα μόνο.

Δέκα ζευγάρια στη Βιένη παλεύουν με τα όρια που θέτουν η κοινωνική θέση, ο πλούτος και η ερωτική και συζυγική πίστη. Όλα ξεκινούν από μια φτωχή πόρνη και καταλήγουν πάλι σ' αυτήν. 

"Ο κύκλος του έρωτα" του Άρθουρ Σνίτσλερ, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου.

Η αιώνια ανταλλαγή συντρόφων, είτε αποτυπώνει τη σεξουαλική υποκρισία της Βιέννης του 19ου αιώνα είτε την ασέξουαλ εξάπλωση στο εδώ και το τώρα. Το σεξ ή το "α-σεξ" είναι το βρώμικο μυστικό. Σήμερα δεν σοκάρει η ερωτική επιθυμία αλλά η έλλειψή της.

Οι δομές μιας ολόκληρης κοινωνίας που "εκπορνεύεται", ναρκισσεύεται, ερωτοτροπεί, κομπάζει και ηθικολογεί, ακτινογραφώντας τη "νόσο" της μέσα από το πρίσμα της ερωτικής επιθυμίας.

Πέρα από το χιούμορ όμως και την ηδονοβλεπτική ελαφράδα που πρωτοδιαβάζει κανείς στο έργο, το επόμενο επίπεδο είναι πιο αγωνιώδες. Πόσο είναι δυνατόν να υπάρξει "πραγματική ικανοποίηση" μέσα από τον έλεγχο και την υποταγή;

Μπορεί η κοινωνική υποκρισία των δυτικών κοινωνιών να αντέξει την ηδονή ως ένα μη εμπορεύσιμο και ανταλλάξιμο προϊόν; Μπορεί ο άνθρωπος να αναλάβει το τίμημα της ικανοποίησής του ως προϊόν ελευθερίας και ευθύνης ή είναι η ερωτική συμπεριφορά ένα παιχνίδι ρόλων που κρατάει όσο μια πρόσκαιρη μέθη;

Το έργο φαίνεται να διατηρεί αναλλοίωτη την γαργαλιστική επικινδυνότητα του παρότι οι κοινωνικές μάσκες έχουν φαινομενικά αλλάξει μορφή.

Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου
Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού
Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέσγουελ
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ρωμανός Μαρούδης
Διεύθυνση παραγωγής: Κατερίνα Διακουμοπούλου

Παίζουν: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Αυγουστίνος Κούμουλος, Άννα Μάσχα, Κίττυ Παϊταζόγλου, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Σίσσυ Τουμάση, Κώστας Φιλίππογλου, Χάρης Φραγκούλης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς, 210 4143356)
Κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή στις 20:30, Σάββατο στις 18:00 και 21:00, Κυριακή στις 19:00, από 3 Μαΐου έως 2 Ιουνίου 2019


Εισιτήρια: 30€ (διακεκριμένη), 25€ (διακεκριμένη φοιτητικό και ανέργων), 25€ (Α' Ζώνη), 20€ (Α' Ζώνη φοιτητικό και ανέργων), 20€ (Β' Ζώνη), 15€ (Β' Ζώνη φοιτητικό και ανέργων), 15€ (Γ' Ζώνη), 10€ (Γ' Ζώνη φοιτητικό και ανέργων)




Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: