Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

'Φαέθων': ένα αμλετικό υπαρξιακό δράμα

Leave a Comment
"Φαέθων" του Δημήτρη Δημητριάδη, σε σκηνοθεσία Θάνου Νίκα.
(12-4-2019)

"Γεννηθήτω το θέλημά Του"

Ο Πατέρας-Εξουσιαστής, Άμνετ Λομ, φανατικός υποστηρικτής του χριστιανικού δόγματος, κάνει Πράξη τον Λόγο ("Γεννηθήτω το θέλημά Σου"), διαστρεβλώνοντάς τον και επιβάλλοντας στα μέλη της οικογένειας -τη σύζυγο και τα τρία παιδιά τους- το θέλημά Του, μέσα από τον κατ’εξακολούθηση βιασμό της προσωπικότητάς τους.

"Να ζεις, αυτό ειν ’όλο το ζήτημα".

Στη φράση αυτή καταλήγει ο Υιός – Εξουσιαζόμενος, Λέλο Λομ, ένας νέος άνδρας που εδώ και τριάντα χρόνια ζει καθισμένος στο βρεφικό καροτσάκι του. Ο Υιός αναλαμβάνει να βάλει ένα τέλος στην κυριαρχία του Πατέρα, δίνοντας τη δική του απάντηση στο αμλετικό δίλημμα (να ζει κανείς ή να μη ζει), αντιστρέφοντας τον μύθο του Φαέθοντα και συμβολίζοντας με την πράξη του την εξέγερση ενάντια στη βαρβαρότητα της εξουσίας.

"Φαέθων" του Δημήτρη Δημητριάδη, σε σκηνοθεσία Θάνου Νίκα. 

Ο μύθος του Φαέθοντα

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, ο Φαέθων ήταν γιος του Ήλιου και της Κλυμένης. Μια μέρα, ο πατέρας του τον άφησε να οδηγήσει το άρμα του, ο Φαέθων, όμως, δε στάθηκε αντάξιος της εμπιστοσύνης του. Καθώς οδηγούσε το άρμα του Ήλιου, είδε στον ουρανό τον Σκορπιό, τρόμαξε και έχασε την ψυχραιμία του και τον έλεγχο του άρματος, με αποτέλεσμα ο Ήλιος να αρχίσει να ανεβοκατεβαίνει απειλώντας με καταστροφή τη Γη. Ο Δίας, βλέποντας τη Γη να καίγεται και τα ποτάμια να ξεραίνονται από τη θερμότητα, τον κεραυνοβόλησε και τον σκότωσε για να προλάβει χειρότερες καταστροφές.

Ανεβαίνοντας στη σοφίτα του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας Θράκης από την εξωτερική σπειροειδή σκάλα, μεταφερόμαστε στο εσωτερικό ενός μεσοαστικού σπιτιού στο Λονδίνο, όπου, γύρω από το τραπέζι του Δείπνου και μέσα σε μία μόνο νύχτα, εκτυλίσσεται ένα αμλετικό υπαρξιακό δράμα: η ζοφερή τραγωδία μιας οικογένειας, τα μέλη της οποίας παλεύουν να απαλλαγούν από τα δεσμά του Πατέρα για να καταφέρουν να ζήσουν.

Σκηνικός χώρος-κοστούμια: Πηνελόπη Χατζηδημητρίου
Κίνηση: Δροσιά Τριαντάκη
Φωτογραφίες-trailer: Momentum Photography/Cinematography
Γραφιστικός σχεδιασμός: Λίζα Γεωργοπούλου
Οργάνωση παραγωγής-επικοινωνία: Λία Κεσοπούλου
Παραγωγή: Ars Moriendi

Παίζουν: Στράτος Τζώρτζογλου, Θεανώ Αμοιρίδου, Νίκος Ράμμος, Κατερίνα Συναπίδου, Ελευθερία Μαυρίδου.

Λαογραφικό Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης-Σοφίτα (Βασ. Όλγας 68, Θεσσαλονίκη, τηλ. 6971 959529)
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:30, Κυριακή στις 20:00, από 3 έως 26 Μαΐου 2019
Εισιτήρια: 14€ (κανονικό), 12€ (άνω των 65 ετών), 10€ (φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ), 5€ (ατέλειες)
Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά
[Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 18 ετών]




Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: