Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- 'Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου. Το χρονικό μιας απόδρασης'

Leave a Comment
"Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου. Το χρονικό μιας απόδρασης", σε σκηνοθεσία Κλαίρης Χριστοπούλου. (24-11-2017)

"...και τότε περιπλανιέμαι ανάμεσα στις φοβερές νυχτερινές σκηνές αυτής της εποχής που εχθρεύεται τους ανθρώπους"...

Το νεανικό μυθιστόρημα του Γκαίτε "Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου" (1774), έργο σταθμός για την παγκόσμια λογοτεχνία, αποτελεί ύμνο στην ελευθερία του ατόμου και ανοίγει το δρόμο για την ανάδυση του Ρομαντισμού.

Ο νεαρός Βέρθερος, ήρωας ορμητικός, ασυμβίβαστος και παραδομένος ολοκληρωτικά στο συναίσθημα, γίνεται το ίνδαλμα της εποχής του. Η αυτοχειρία του αποτελεί μανιφέστο ελευθερίας και αντικομφορμισμού, πλήθος νέοι τον ακολουθούν αυτοκτονώντας ντυμένοι με το χαρακτηριστικό κοστούμι του Βέρθερου και με ένα ανοιχτό αντίτυπο του μυθιστορήματος στο πλάι τους. Σήμερα, 250 χρόνια μετά, η ακτινοβόλα προσωπικότητα του νεαρού ήρωα ταυτίζεται με την ιδιοσυγκρασία του εξεγερμένου ατόμου και παραμένει επίκαιρη συγκινώντας βαθιά κάθε ανήσυχη ψυχή.

"Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου. Το χρονικό μιας απόδρασης", σε σκηνοθεσία Κλαίρης Χριστοπούλου.

Τρεις περφόρμερ, μέσα από την αδιάκοπη εναλλαγή αφήγησης και αναπαράστασης, αποκαλύπτουν το χρονικό της απόδρασης του νεαρού Βέρθερου από τον κόσμο. Ένας αφηγητής ξετυλίγει το νήμα της ιστορίας του ήρωα μέσα από αντικείμενα-τεκμήρια: βιβλία, ημερολόγια, επιστολές... Ο Βέρθερος ξαναζεί μέσω της μνήμης, αμετακίνητος στις ιδέες του, πάντα μόνος, διωγμένος από την υποκρισία των κοινωνικών σχέσεων, ανίκανος να βρει κάπου να ανήκει πραγματικά, ως την τελική, οριστική φυγή του που μοιάζει κραυγή ελευθερίας. 

Μία μουσικός-περφόρμερ ενσαρκώνει τον ανεκπλήρωτο έρωτα του ήρωα, την αινιγματική Λόττε, που ακροβατεί ανάμεσα στις επιθυμίες της και τις κοινωνικές επιταγές. Η παράσταση βλέπει την εποχή μας μέσα από την οπτική του νεαρού ήρωα, μια εποχή που εχθρεύεται τους ανθρώπους. Ποια είναι η μοίρα του εξεγερμένου ατόμου σε μια τέτοια κοινωνία; Ποια η ευθύνη των μελών της; Έχει αξία η ζωή χωρίς ελευθερία;

*Η παράσταση βασίζεται στο βιβλίο: Johann Wolfgang von Goethe, Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου, μετάφραση Στέλλας Νικολούδη, Εκδόσεις Άγρα, 1996

Βοηθός σκηνοθέτη: Θένια Χριστάκου
Δραματουργία: Θένια Χριστάκου, Κλαίρη Χριστοπούλου, Νατάσσα Αστρεινίδη, Βασιλική Αθανασιάδου
Σκηνικά-κοστούμια: Ελίνα Ευταξία, Μαλαματή Ευθυμιάδου
Κίνηση: Δέσποινα Καπουλίτσα
Σχεδιασμός φωτισμών: Αθηνά Μπανάβα
Μουσική επιμέλεια-προσαρμογή: Κωστής Βοζίκης 
Φωτογραφίες: Χριστίνα Βούλγαρη
Σχεδιασμός αφίσας: Τέση Δροσοπούλου
Εκτυπώσεις: Σοφοκλής-Μαρία 

Παίζουν: Γιάννης Περδίκης, Πολύκαρπος Φιλιππίδης, Εύη Παπαδοπούλου.

Μια παραγωγή της Ομάδας 'Άνθρωπος στη θάλασσα'
*Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Ομάδας Τέχνης Oberon.

Αίθουσα Μάντεως Τειρεσία (Γεωργίου Κωνσταντινίδη 15, [Δελφών με Παρασκευοπούλου], Θεσσαλονίκη, τηλ. 6993 617704)
Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21:00, έως 3 Δεκεμβρίου 2017
Εισιτήρια: 7€




Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: