Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- 'Υγρασία +'. Το χρονικό 13 ερωτικών εγκλημάτων της Θεσσαλονίκης

Leave a Comment
'Υγρασία +' στο Duende Jazz Bar (24-11-2017)

Η "Υγρασία +" πραγματεύεται το χρονικό 13 ερωτικών εγκλημάτων που έλαβαν χώρα στη Θεσσαλονίκη.

Η παράσταση στηρίζεται σε πρωτότυπη και πολυετή έρευνα των συντελεστών της στα αρχεία των εφημερίδων της πόλης. Παράλληλα, στην παράσταση ενσωματώθηκαν προφορικές μαρτυρίες για ερωτικά εγκλήματα που δεν δημοσιοποιήθηκαν στις εφημερίδες, επέζησαν όμως ως καλά φυλαγμένα μυστικά.

Οι δύο χρονολογικές άγκυρες προσφέρονται από δύο ιστορικά γεγονότα διαφορετικής υφής, αλλά ιδιαίτερης σημασίας για τη ζωή της Θεσσαλονίκης: τη σφαγή στον Ιππόδρομο (390 μ.Χ.) και την εκτέλεση του φερόμενου ως δράκου του Σέιχ Σου, Αριστείδη Παγκρατίδη (1968).

Στόχος της παράστασης είναι, μέσα από τις συλλεγμένες ιστορίες, να φέρει το κοινό σε επαφή με το ψηφιδωτό της ζωής μιας πόλης -της Θεσσαλονίκης- που ερωτευόταν μέχρι τέλους• να παρακολουθήσει το ιστορικό μιας πόλης που ζούσε εν βρασμώ. Είναι μια αφορμή να γνωρίσουμε καλύτερα την πόλη και να στοχαστούμε πάνω στην ιστορία της - όχι με νοσταλγία, αλλά με οξυδέρκεια.

Τα οχήματα για την επίτευξη του στόχου είναι δύο: η μουσική και ο λόγος. Τα αστυνομικά δελτία έγιναν τραγούδια. Το είδος της μουσικής και το ύφος των στίχων ποικίλουν από ιστορία σε ιστορία, συνδυάζοντας καταβολές από Χατζιδάκι μέχρι Nick Cave και από Kurt Weill μέχρι Dresden Dolls. Τα αστυνομικά δελτία έγιναν αφηγήσεις, με λόγο αρχικά παραμυθικό, που γίνεται όλο και πιο δημοσιογραφικός, προϊόντος του χρόνου. Το ύφος των κειμένων σκοτεινό και παιγνιώδες -όπως και ο Έρωτας. Επί σκηνής, τέσσερις μουσικοί και μία ηθοποιός.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Θωμάς Βελισσάρης
Επιμέλεια σκηνικών: Βίκτωρ Μοσχόπουλος

Συγγραφή κειμένων-αφήγηση: Μαρίνα Αντωνοπούλου
Μουσική σύνθεση-πιάνο-τραγούδι: Γιώργος Χούχος

Παίζουν οι μουσικοί: Πέτρος Δαμιανίδης (κοντραμπάσο), Πρόδρομος Μυστακίδης (τύμπανα), Σπυρίδων Τσαλίκης (βιολοντσέλο)

Duende Jazz Bar (Καλαποθάκη 16, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 252704)
Κάθε Τετάρτη από 6 έως 27 Δεκεμβρίου 2017
Διάρκεια παράστασης: 85 λεπτά.






Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: