Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Μηνολόγιο Νοεμβρίου 2017

Leave a Comment
Μια επιλογή από τις θεατρικές προτάσεις του μήνα.(1-11-2017)

Μια επιλογή από τις θεατρικές προτάσεις του μήνα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μετά την επιτυχημένη συνεργασία τους στην παράσταση "Βρικόλακες" Ερρίκου Ίψεν, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και το Θέατρο Τ ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν το ψυχολογικό θρίλερ της βρετανής Bryony Lavery "Στον πάγο", σε σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή. Μέσα από την ιστορία της δολοφονίας ενός δεκάχρονου κοριτσιού από έναν παιδεραστή και κατά συρροή δολοφόνο, η συγγραφέας μιλάει για την απώλεια και την καθήλωση, την επιθυμία της εκδίκησης και τη συγχώρεση, τη διαστροφή και την αρρώστια. (Θέατρο Τ, από 3/11)

Η παράσταση "Θρόνος-αντίκα", που βασίζεται στη νουβέλα της Λιλής Ζωγράφου "Θρόνος-αντίκα χαρίζεται εις ρέκτην...", μεταφέρεται στο θέατρο για πρώτη φορά, σε διασκευή και σκηνοθεσία Θωμά Βελισσάρη και ερμηνεία Δέσποινας Γιαννούλη. Μία ανατομία των έγγαμων σχέσεων στις μεγαλουπόλεις της χώρας, και κυρίως της πρωτεύουσας, με στόχο την ανάδειξη του πυρήνα των πνευματικών και ηθικών αδιεξόδων της χώρας. (Μπενσουσάν Χαν, 8-12/11)

Η Εταιρεία Θεάτρου Γκραν Γκινιόλ παρουσιάζει το έργο του Γιάννη Οικονομίδη "Σπιρτόκουτο-Πόλεμος σε τέσσερις τοίχους". Το έργο διαδραματίζεται στο διαμέρισμα μιας ελληνικής οικογένειας, με το αιρκοντίσιον και την λογική "εκτός λειτουργίας". Ενδοοικογενειακή βία, λεκτική πενία, σεξισμός, κοινωνικός ρατσισμός, προβάλλονται σε υπερθετικό βαθμό με αποτέλεσμα τα συναισθήματα όλων των χαρακτήρων να είναι έτοιμα να εκραγούν και να πυρπολήσουν τα θεμέλια των μεταξύ τους σχέσεων. Μια απρόοπτη εξομολόγηση θα γίνει η σπίθα που θα πυροδοτήσει ολόκληρο το "σπιρτόκουτο". Σκηνοθετεί ο Στάθης Μαυρόπουλος. (Θέατρο Αυλαία, από 10/11)

Το Rēs Ratio Network έρχεται στο Θέατρο Αριστοτέλειον, με την τέταρτη και πιο πρόσφατη σκηνοθετική δουλειά της Έφης Μπίρμπα, "Ριχάρδος Β’", βασισμένη στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, "Ο Βασιλιάς Ριχάρδος ο Β’". Αφορμώμενη από τις ανθρώπινες καταστάσεις, τα πάθη, την κατάρρευση της ηθικής τάξης και τον Μέγα Μηχανισμό της Ιστορίας που αποδεικνύεται ισχυρότερος από τα πρόσωπα και την εξουσία, η εργασία επικεντρώνεται στην τραγικότητα της εκθρόνισης του βασιλιά, της απογύμνωσής του από την κατάσταση της βασιλείας, από κάθε πλάνη και στον συνειδησιακό σεισμό που έπεται. (15-19/11)

Για δεύτερη χρονιά επιστρέφει στο Θέατρο Αυλαία η μουσικοθεατρική παράσταση "String Λα", σε σκηνοθεσία Λένας Πετροπούλου. Ζωντανή, μουσική, πρωτότυπη και διασκευασμένη, τραγούδι, πρόζα, με διάθεση χιουμοριστική και αυτοσαρκαστική και μια γενναία σκηνική σύμπραξη μουσικών και ηθοποιών, που τα βάζουν με το καθωσπρέπει και τη σοβαροφάνεια! Σαίξπηρ αλά… their way! (από 18/11)

ΑΘΗΝΑ

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σκηνοθετεί στο Θέατρο του Νέου Κόσμου το έργο του Σάιμον Στήβενς, "Heisenberg". Ένα έργο συγκινητικό, αισιόδοξο, με χιούμορ, που είναι ταγμένο στο θαύμα της ζωής, ακόμα και όταν στο βάθος βλέπει τον άγγελο του θανάτου. Ιδίως τότε. (από 3/11) 

Το Θέατρο Σημείο, σε συνεργασία με την Εταιρεία Λυκόφως, παρουσιάζει τον "Κοριολανό" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Διαμαντή. Το -ελάχιστα παιγμένο- έργο του Σαίξπηρ παρακολουθεί την ιστορία ενός μεγάλου ιδεολόγου που προτίμησε να βαδίσει ενάντια στην ίδια του την πατρίδα, παρά να προδώσει τις ιδέες του. (από 6/11)

Η Εταιρεία Θεάτρου Εν Δράσει παρουσιάζει το έργο του Ντέιβιντ Όμπερν "Proof", σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά. Ένα συγκινητικό έργο για τις κόρες και τους πατεράδες, τη φύση της διάνοιας και τη δύναμη της αγάπης, την αφοσίωση και τη συμφιλίωση με την οικογένεια αλλά και με ό,τι μας κάνει ξεχωριστούς. (Από Μηχανής Θέατρο, από 10/11)

Ο Γιάννης Χουβαρδάς σκηνοθετεί τον "Γλάρο" του Τσέχωφ, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Η δράση του έργου τοποθετείται μέσα στο ίδιο το Θέατρο: στη σκηνή του, στην αίθουσα και τα καθίσματα των θεατών, στους διαδρόμους του, στις εισόδους και τις εξόδους του, χρησιμοποιώντας σχεδόν αποκλειστικά τον εξοπλισμό του -τα φώτα του, την αυλαία του, τους μηχανισμούς του. (από 15/11)

Η σουρεαλιστική, μαύρη κωμωδία του Philip Ridley "Λαμπρά παράσιτα" παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Χάρη Αττώνη. Η Τζιλ και ο Όλλυ είναι ένα νεαρό ζευγάρι που ζει ευτυχισμένο με το μωρό τους σε ένα υπέροχο σπίτι. Δεν ήταν όμως τα πράγματα πάντα έτσι.. άνετα και λαμπερά. Ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας δεν είχαν κανένα μέλλον. Κάποια στιγμή όμως τους δόθηκε η ευκαιρία να ξεφύγουν από την οικονομική εξαθλίωση και να αποκτήσουν το σπίτι των ονείρων τους. Και το παρόν τους τώρα είναι γοητευτικό και ανεξέλεγκτα σκληρό, γεμάτο προοπτικές που μόνο πατώντας "επί πτωμάτων" θα ανταμειφθούν. (Θέατρο Tempus Verum-Εν Αθήναις, από 18/11)

Το εμβληματικό έργο του Παύλου Μάτεσι "Προς Ελευσίνα", 20 χρόνια μετά την τελευταία του παρουσίαση στην Ελλάδα, παρουσιάζεται από το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, σε σκηνοθεσία Ηλέκτρας Ελληνικιώτη. Οι ήρωες του έργου "πορεύονται με αντοχή κι ανάγκη προς Ελευσίνα", αφήνονται στα μυστήρια του θανάτου, ώσπου κερδίζουν αυτό το θαύμα που λέγεται Ζωή. Με την παράσταση αυτή η Μαρία Καβογιάννη επιστρέφει ύστερα από 31 χρόνια, στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης. (Φρυνίχου, από 20/11)



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: