Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Κρατικά Βραβεία Συγγραφής Θεατρικών Έργων 2016

Leave a Comment
(15-7-2017)

Το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε τα κρατικά βραβεία συγγραφής θεατρικών έργων έτους 2016.

Διαγωνισμός κρατικού βραβείου συγγραφής θεατρικού έργου

Η Επιτροπή κρατικού βραβείου συγγραφής θεατρικού έργου αποτελούμενη από τους κ.κ. Νίκο Διαμαντή ως Πρόεδρο, Αμαλία Κοντογιάννη, Ρένη Πιττακή, Έρι Κύργια και Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη ως μέλη, αξιολόγησε τα 55 έργα που υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό.

Απένειμε ομόφωνα το κρατικό βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου έτους 2016 στο έργο "Ένας στρατιώτης που τον έλεγαν Λαβ (A soldier named Love)" του Δημήτρη Σδρόλια, το οποίο υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο Thelonius Monk. Το χρηματικό έπαθλο του βραβείου είναι πέντε χιλιάδες ευρώ.

Η Επιτροπή έκρινε ότι πρέπει να κάνει ειδική αναφορά σε πέντε έργα ξεχωρίζοντάς τα από τα υπόλοιπα, τα οποία διακρίνονται από μια προσπάθεια αναψηλάφησης της θεατρικής γλώσσας κι από νεωτερικότητα τόσο στη θεματική τους όσο και στον θεατρικό χειρισμό τους.

Πρόκειται για τα έργα: "Η Καραγκιόζενα στους δράκους" του Αυγερινού Φραγκούλη, το οποίο υποβλήθηκε στον διαγωνισμό με το ψευδώνυμο Ενιπέας, 
"Το λευκό του μολύβδου" του Ιωάννη Κλωνάτου, το οποίο υποβλήθηκε στον διαγωνισμό με το ψευδώνυμο albatros, 
"Φυλλάδια αντί στεφάνων" του Παναγιώτη Γκούβερη, το οποίο υποβλήθηκε στον διαγωνισμό με το ψευδώνυμο Αστέρω Στυλιανού, 
"Πορτοκάλι γλυκό" της Αντωνίας Θεοχαρίδου, το οποίο υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο Τόνια Θαλασσινού 
"Φρέντι" του Φοίβου Μπότση, το οποίο υποβλήθηκε στον διαγωνισμό με το ψευδώνυμο Corto Maltese.

Διαγωνισμός κρατικού βραβείου για νέους θεατρικούς συγγραφείς


Η επιτροπή κρατικού βραβείου συγγραφής θεατρικού έργου για παιδιά αποτελούμενη από τους κ.κ. Αντώνη Αντωνίου ως Πρόεδρο, Λεία Βιτάλη, Έλενα Πέγκα, Λίλλυ Μελεμέ και Γιάννη Καλαβριανό, απένειμε κατά πλειοψηφία το κρατικό βραβείο για νέους θεατρικούς συγγραφείς στο έργο "Καμία ανάγκη ή Πορσελάνινες βουκολικές φιγούρες βόσκουν αμέριμνες" του Παρασκευά Πέτρου, το οποίο υποβλήθηκε στον διαγωνισμό με το ψευδώνυμο Πέτρος Καλαντζής. Το χρηματικό έπαθλο του βραβείου αυτού είναι τρεις χιλιάδες ευρώ.

Επίσης, απένειμε ομόφωνα Έπαινο στο έργο "Οι καλοί λογαριασμοί" του Νικόλαου Δημητρόπουλου, το οποίο υποβλήθηκε στον διαγωνισμό με το ψευδώνυμο Νίκος Λαμά.

Διαγωνισμός κρατικού βραβείου συγγραφής θεατρικού έργου για παιδιά

Η επιτροπή κρατικού βραβείου συγγραφής θεατρικού έργου για παιδιά αποτελούμενη από τους κ.κ. Τάκη Τζαμαργιά ως Πρόεδρο, Μαρία Καρανάνου, Μίκα Πανάγου, Μαρία Δημάκη Ζώρα και Εδουάρδο Γεωργίου ως μέλη, αξιολόγησε προσεκτικά τα 14 έργα που κατατέθηκαν στον διαγωνισμό, και απένειμε ομόφωνα το κρατικό βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου για παιδιά στο έργο "Η παγωμένη πανοπλία και η συνθήκη στην παγωμένη χώρα" της Χριστίνας Καραβεζύρη, το οποίο υποβλήθηκε στον διαγωνισμό με το ψευδώνυμο Ιούνιος Λάπων. Το χρηματικό έπαθλο του βραβείου αυτού είναι τρεις χιλιάδες ευρώ.

Η Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε επίσης να απονείμει έπαινο στο έργο "Η μάχη της κασετίνας» της Ευγενίας Μαραγκού, το οποίο υποβλήθηκε στον διαγωνισμό με το ψευδώνυμο "Φαιδωνία Ρεμούνδου".



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: