Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Μηνολόγιο Απριλίου 2016

Leave a Comment
Μια επιλογή από τις θεατρικές προτάσεις του μήνα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Η παράσταση "Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στη Βουλή των Ελλήνων την άνοιξη του 1932", που ανέβηκε στο θέατρο Κυδωνία των Χανίων αλλά και στην Αθήνα, στο θέατρο της οδού Κυκλάδων, ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη και στο Θέατρο Αυλαία για πέντε παραστάσεις από 6 έως 10 Απριλίου 2016. Υπότιτλος της παράστασης: "Οι υπαίτιοι των σημερινών οικονομικών μας δυσχερειών, οι υπαίτιοι της Μικρασιατικής Καταστροφής, ο εθνικός διχασμός ή επειδή η ιστορία θα έπρεπε να διδάσκει…". Σκηνοθετεί κι ερμηνεύει ο Μιχάλης Βιρβιδάκης.

Το Θέατρο Αυλαία παρουσιάζει το έργο του Φρανκ Βέντεκιντ "Το ξύπνημα της άνοιξης", σε σκηνοθεσία Δήμητρας Λαρεντζάκη. Ένα τολμηρό έργο για το πρώτο ξύπνημα της σεξουαλικότητας των εφήβων. Έργο προκλητικό που στην εποχή του προκάλεσε έντονη λογοκρισία για την βαθιά κριτική που άσκησε και τη σύγκρουση που ήρθε με το κατεστημένο της εποχής του και που συνεχίζει με τρόπο δυνατό και ποιητικό να το κάνει μέχρι σήμερα. (από 13/4)

Στο έργο "Οι 12 ένορκοι" του Reginald Rose, 12 ένορκοι συνεδριάζουν για το αν θα εφαρμοστεί η θανατική ποινή σε ένα αγόρι δεκαέξι ετών που κατηγορείται για φόνο, αντικατοπτρίζοντας τις διαχρονικές προκαταλήψεις της κοινωνίας, μέσα από δώδεκα πεντακάθαρα ψυχογραφήματα που ξετυλίγονται "βίαια" μπροστά στα μάτια των θεατών. Σκηνοθετεί η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη. (Θέατρο Ε.Μ.Σ., 14-24/4)

To Σχήμα Εκτός Άξονα παρουσιάζει τον μονόλογο του Έντγκαρ Άλλαν Πόε "Οι φόνοι της οδού Μοργκ" στο Μπενσουσάν Χαν. Πρόκειται για το πρώτο αστυνομικό αφήγημα στην ιστορία, μια συμπόρευση με τη μονομερή, απόλυτη και στοχευμένη υπεράσπιση από τον Αύγουστο Ντυπέν ενός αθώου. Σκηνοθετεί ο Νίκος Βουδούρης (από 15/4)

Η ομάδα θεάτρου "δήλος" παρουσιάζει τη μουσικοθεατρική παράσταση "Τερεζίν", σε σκηνοθεσία Δήμητρας Χατούπη. Στο Τερεζίν, το γκέτο-βιτρίνα του ναζιστικού κόμματος, συγκεντρώνονται κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καλλιτέχνες όλων των ειδών. Αντιμέτωποι με τον βέβαιο θάνατο, καλούνται να δημιουργήσουν για μια τελευταία φορά, πριν σταλούν στους θαλάμους αερίων. Μια ομάδα καλλιτεχνών ετοιμάζει ένα καμπαρέ για την επίσκεψη του Ερυθρού Σταυρού. Το τέλος της παράστασης θα σημάνει και το τέλος της ζωής τους. Ο καλλιτέχνης πεθαίνει, το έργο του όμως μένει και ταξιδεύει στον χώρο και στον χρόνο αιωνίως. Το κείμενο της παράστασης εμπνέεται από το θεατρικό έργο της Σοφίας Αδαμίδου "Ούτε πουλιά πετάνε, ούτε λουλούδια ανθίζουν", λογοτεχνικά κείμενα, μαρτυρίες, ταινίες, ντοκιμαντέρ και φυσικά από τα πραγματικά γεγονότα. (BlackBox, 20, 21/4)


ΑΘΗΝΑ

Το έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ "Χειμωνιάτικο παραμύθι" ανεβαίνει στο Rabbithole, με μία μόνο ηθοποιό επί σκηνής. Η Ερμιόνη (Βίκυ Λέκκα),αναλαμβάνοντας ρόλο παράξενου αφηγητή, μας εξιστορεί το παραμύθι περνώντας από όλους τους ρόλους του έργου. Η παράσταση εμπλουτίζεται με προβολές πάνω στο σώμα της ηθοποιού και ηχητικά τοπία, που ταξιδεύουν τον θεατή στις μνήμες της αλλά και στη ζωή που εκτυλίσσεται παράλληλα με τον βαθύ της ύπνο. (από 2/4)

Η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θέατρου φιλοξενεί δύο παραστάσεις από το εξωτερικό, το έργο "Some use for your broken clay pots" του ελβετού Christophe Meierhans και το έργο "Please, continue (Hamlet)" του καταλανού σκηνοθέτη Roger Bernat και του ελβετού περφόρμερ Yan Duyvendak. (6, 7 και 9, 10/4)

Οι Κilling the fly (Κατερίνα Δαμβόγλου, Robin Beer) επιστρέφουν από το Λονδίνο στην Αθήνα και παρουσιάζουν στο Θέατρο του Νέου Κόσμου την παράσταση "Αγγελική". Ένα μελόδραμα για τρεις ηθοποιούς (illustrated monologue) που επιχειρούν με απλά μέσα —την κουκλοπαιχτική, τη μιμική και τα σώματά τους— να μεταφέρουν επί σκηνής το ταξίδι ζωής της Αγγελικής Ματθαίου, από τη Σμύρνη το 1922, στα ενδότερα της Τουρκίας κι από εκεί στην Αθήνα και το Ρέθυμνο. (από 8/4)

Το Από Μηχανής Θέατρο φιλοξενεί για δεύτερη σεζόν την ομάδα Casus Belli, η οποία παρουσιάζει το έργο του Άντον Τσέχωφ, "Τρεις αδελφές". Μια παράσταση για τη συντριβή και τα χαμένα όνειρα. Ένας κόσμος καταρρέει και δίνει τη θέση του σ’ έναν άλλο. Υπάρχει ελπίδα μετά την ματαίωση; Μπορούμε έστω, να ελπίζουμε στην ευτυχία; (από 10/4)





Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: