Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Το όνειρο ενός γελοίου

Leave a Comment
"...Είμαι ένας γελοίος... Οι άλλοι βέβαια με λένε τρελλό τώρα... Αυτό θα ήταν μια αναβάθμιση, μια προαγωγή, αν δεν ήμουνα γι' αυτούς το ίδιο γελοίος όπως και πριν. Όμως τώρα δεν θυμώνω μαζί τους, τώρα τους αγαπάω όλους, κι όταν γελάνε μαζί μου, τους αγαπάω περισσότερο κι ας μην ξέρω το γιατί.
Θα γέλαγα μάλιστα κι εγώ παρέα μ' αυτούς - όχι πως θα κορόϊδευα τον εαυτό μου, μα γιατί τους αγαπάω. Αλλά θλίβομαι τόσο κοιτάζοντάς τους. Θλίβομαι γιατί δεν ξέρουν την Αλήθεια... ενώ εγώ την ξέρω. Αχ, τι αβάσταχτο που είναι να ξέρεις μόνο εσύ την Αλήθεια..."

Ένας άνθρωπος βαθιά μελαγχολικός και απελπισμένος, που έχει χάσει το νόημα της ζωής και που τίποτε δεν έχει σημασία, αποφασίζει να αυτοκτονήσει… Όμως την νύχτα που ετοιμάζεται να το κάνει, και με αφορμή ένα τυχαίο περιστατικό, αποκοιμιέται χωρίς να το καταλάβει… Εκείνο που βλέπει στο όνειρο του, τον κάνει, όταν ξυπνάει, όχι μόνο να μην θέλει να πεθάνει, αλλά να λαχταράει με όλη τη δύναμη της ψυχής του να ζήσει, αφού στον ύπνο του τού φανερώθηκε η Αλήθεια της Ζωής… με όλες τις λεπτομέρειες… Κι αυτή την Αλήθεια γυρίζει και κηρύττει παντού.
Το "Όνειρο ενός γελοίου" του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι είναι ένα κείμενο, απλό και βαθύ, μεστό και αποκαλυπτικό.

"Και στο κάτω-κάτω ας είναι όνειρο, αφού σημασία έχει ότι αυτό το όνειρο μου φανέρωσε την Αλήθεια..."


Τώρα στη θεατρική σκηνή
Το όνειρο ενός γελοίου του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, σε σκηνοθεσία Τάκη Χρυσικάκου.

Μετάφραση: Άρης Αλεξάνδρου.

Ερμηνεύει ο Δημήτρης Βερύκιος
Συμμετέχει η σοπράνο Ευτυχία Δημητρακοπούλου (φλάουτο και τραγούδι)

Θέατρο Βαφείο-Λάκης Καραλής (Αγ. Όρους 16 και Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός, Αθήνα, τηλ. 210 3425637)
Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21:00, έως 7 Ιουνίου 2015
Εισιτήρια: 12, 10 (προπώληση), 7 (μειωμένο), ατέλειες δεκτές.



 
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: