Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Ο Άρντεν πρέπει να πεθάνει, στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Leave a Comment
Ο φόνος του Τόμας Άρντεν, το 1551, συγκλόνισε την Αγγλία της εποχής. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1577, ο κορυφαίος χρονικογράφος Holinshed αφιερώνει για το φονικό, πέντε ολόκληρες σελίδες στην πρώτη έκδοση του Χρονικού του. Το έργο "O Άρντεν από το Φεβερσάμ" (ανωνύμου συγγραφέα), που βασίζεται στο πραγματικό γεγονός, γράφτηκε το 1592 και είναι ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα έργα της αστικής τραγωδίας.
Το έργο αποδόθηκε κατά καιρούς στον Σαίξπηρ, στον Κρίστοφερ Μάρλοου και κυρίως, μέχρι πρόσφατα, στον Τόμας Κυντ, τον ποιητή της Ισπανικής τραγωδίας, έναν συγγραφέα που το έργο του μοιάζει να το σφραγίζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο η μυρωδιά του αίματος. Ωστόσο, οι αμφιβολίες για την ταυτότητα του ποιητή εξακολουθούν να αιωρούνται. Από τη θεατρική του αφάνεια το ανέσυρε μάλλον οριστικά ο Αρτώ, όταν το συμπεριέλαβε στο ρεπερτόριο του Θεάτρου της Σκληρότητας, θεωρώντάς το "ό,τι ακριβώς χρειάζεται για τα ταραγμένα πενύματα της εποχής μας".

Ο Άρντεν πρώην δήμαρχος του Φέβερσαμ είναι το υποψήφιο θύμα μιας δολοφονικής πλεκτάνης. Η γυναίκα του Αλίκη και οι συνεργοί της συνωμοτούν, ο καθένας για το δικό του λόγο, με σκοπό την εξόντωσή του. Μαζί και ο εραστής της, ο Μόσμπυ, και οι δυο τυφλοί από το πάθος, παγιδευμένοι στην απόφασή τους θα προσπαθήσουν με επιμονή και πείσμα να δολοφονήσουν τον Άρντεν, κάτι όμως που δεν αποδεικνύεται μια εύκολη υπόθεση αφού η μια αποτυχημένη απόπειρα διαδέχεται την άλλη... Το έγκλημα αναδεικνύει ζητήματα θρησκείας, εξουσίας, βίας και έρωτα, έχοντας στο κέντρο του έναν άρχοντα που πεθαίνει μαζί με την ταραγμένη εποχή του.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
Ο Άρντεν πρέπει να πεθάνει, σε σκηνοθεσία Χάρη Φραγκούλη.

Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος
Σκηνικά: Αργύρης Πανταζάρας, Λουκία Χουλιάρα
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Τεχνική Alexander: Βίκυ Παναγιωτάκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ασπασία-Μαρία Αλεξίου
Βοηθός ενδυματολόγου: Κέλλυ Παπαδοπούλου
Βοηθός σκηνογράφων: Γεωργία Μπούρα
Κατασκευή σκηνικού: Γιάννης Δαμίγος, Χρήστος Τσακίρογλου
Κατασκευή κοστουμιών: modistroula.gr
Κομμώσεις: Γιώργος Καμπούρης/Talkin' Heads.

Παίζουν: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Μαρία Πανουργιά, Ηρώ Μπέζου, Θάνος Τοκάκης, Γιάννος Περλέγκας, Γιάννης Παπαδόπουλος, Νικόλας Χανακούλας.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ 2015
Η Νέα Σκηνή-Θέατρο Οδού Κυκλάδων (Κεφαλληνίας και Κυκλάδων 11, Kυψέλη, Aθήνα, τηλ. 210 8217877)
2 έως 12 Ιουνίου 2015, στις 21:00
Εισιτήρια: 20, 15 (φοιτητικό, μειωμένο), 5 (άνεργοι, ΑΜΕΑ)



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: