Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Μια θεατρική βόλτα στο Παρίσι

Leave a Comment

Λεόντιος και Λένα του Γκέοργκ Μπύχνερ, σε σκηνοθεσία Eram Sobhani.
Όταν έγραψε αυτό το έργο ο Μπύχνερ ήταν εξόριστος, αφού συμμετείχε σε επαναστατικά κινήματα της εποχής. Ο νεαρός πρίγκηπας Λεόντιος φεύγει από το παλάτι για να αποφύγει το γάμο που του επιβάλλει ο πατέρας του. Σε ένα πανδοχείο συναντά και ερωτεύεται μια νεαρή γυναίκα που δεν είναι άλλη από την πριγκίπισσα Λένα, η οποία έχει "δραπετεύσει" από την οικογενειακή εστία για τον ίδιο ακριβώς λόγο.
Μέσα σε ένα κωμικό πλαίσιο αναδύονται όλες οι προσδοκίες, οι επαναστάσεις, οι απογοητεύσεις, που ο Μπύχνερ καταφέρνει να περάσει από τη λογοκρισία. Και εκτίθενται παντού στο κείμενο, όχι μόνο πολιτικά και κοινωνικά οράματα, αλλά και χιλιάδες θεατρικά όνειρα. Αυτή είναι η ουσία του κειμένου.
Θέατρο Etoile du Nord. Μέχρι 22 Ιουλίου.

Ο αρχοντοχωριάτης του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Denis Podalydes.
Ο Podalydes επιλέγει να δώσει ένα τυπικό δείγμα έργου που ανήκει στο είδος κωμωδία-μπαλέτο, χρησιμοποιώντας τις μουσικές παρτιτούρες του Lully. Τα πολυάριθμα κοστούμια του Κριστιάν Λακρουά συντελούν στην αποθέωση των αισθήσεων.
Θέατρο Bouffes du Nord. Μέχρι 21 Ιουλίου.

Ce jour-la, μια παράσταση του θεάτρου Aftaab, σε σκηνοθεσία Helene Cinque.
Ένα έργο που γράφτηκε κατά τη διάρκεια των προβών και μας μεταφέρει στο 1995 και στο χάος που επικρατούσε στο Αφγανιστάν. Ιστορίες βγαλμένες μέσα από το κουρείο του κυρίου Abbass, στην Καμπούλ, την εποχή που οι μουλάδες καταλαμβάνουν την εξουσία. Η παράσταση βασίζεται στις προσωπικές μαρτυρίες των ηθοποιών. Πρόκειται για τραγωδίες που όμως δεν στερούνται αυτο-παρωδίας. Δημιουργήθηκαν "μύθοι" γεμάτοι χιούμορ και ζωή.
Theatre 13-Seine. Μέχρι 25 Ιουλίου.

Οι δούλες του Ζαν Ζενέ, σε σκηνοθεσία Serge Gaborieau και Armel Veilhan.
Δύο δούλες, δύο αδελφές, η Κλαίρη και η Σολάνζ, υφαίνουν από κοινού μια συνωμοσία εναντίον του εραστή της κυρίας τους. Ο άνδρας φυλακίζεται, αλλά σύντομα απελευθερώνεται. Οι δύο γυναίκες φοβούνται πως η πράξη τους θα αποκαλυφθεί και αποφασίζουν να δηλητηριάσουν την κυρία τους. Σε αυτή τη σκηνική εκδοχή του έργου του Ζενέ έρχονται στο προσκήνιο το χιούμορ και τα παιδικά παιχνίδια. Όλα αυτά προστίθενται στο πεδίο της αναζήτησης του έρωτα.
Θέατρο Lucernaire. Από 11 Ιουλίου μέχρι 1 Σεπτεμβρίου.

Ο κύριος Ιμπραήμ και τα λουλούδια του Κορανίου του Έρικ Εμμάνουελ Σμιτ, σε σκηνοθεσία Anne Bourgeois.
Πρόκειται για μια ιστορία μύησης, με έντονο χιούμορ και φιλοσοφική διάθεση. Παρίσι, δεκαετία του 60: ο Μόμο, ένα δωδεκάχρονο αγόρι που ζει σε μια οικογένεια χωρίς αγάπη, γνωρίζει τον άραβα μπακάλη της οδού Bleue (μπλε οδός). Τα φαινόμενα, όμως, απατούν: ο κύριος Ιμπραήμ δεν είναι άραβας, η οδός Bleue δεν είναι μπλε και η συνηθισμένη, μονότονη ζωή ίσως δεν είναι τόσο μονότονη... Μια κωμική και συγκινητική ιστορία ενός ειλικρινούς και έξυπνου παιδιού. Πώς να ξεφύγει από τη μοναξιά, από την κατάρα της ατυχίας; Πώς να μάθει να χαμογελάει;
Θέατρο Rive Gauche. Μέχρι 2 Οκτωβρίου.

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: