Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- 'Πυρκαγιές': ένας σύγχρονος μύθος του Οιδίποδα

Leave a Comment
"Πυρκαγιές" του Ουαζντί Μουάουαντ, σε σκηνοθεσία Ιώς Βουλγαράκη.
(30-1-2019)

"Υπάρχουν αλήθειες που ο μόνος τρόπος ν' αποκαλυφθούν
είναι να τις ανακαλύψεις μόνος".

Στη Ζαν και τον Σιμόν, δίδυμα αδέλφια, παραδίδεται ένας φάκελος με τις τελευταίες επιθυμίες της μητέρας τους, της Ναουάλ Μαρουάν. Ανατρέποντας το παρόν των δύο παιδιών, η Ναουάλ τους ζητά να αναζητήσουν έναν πατέρα, τον οποίο νόμιζαν νεκρό, κι έναν αδελφό που δεν γνώριζαν την ύπαρξή του. Η προσωπική διαδρομή των ηρώων αποκαλύπτει, καθώς ξετυλίγεται, την τραγική ιστορική πραγματικότητα ενός εμφυλίου πολέμου. Ακολουθώντας τα δύο αδέλφια την αντίστροφη πορεία από εκείνη της μητέρας τους, έρχονται αντιμέτωπα με μια αποκάλυψη, κάτω από το βάρος της οποίας, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο. Ποια ήταν στην πραγματικότητα η μητέρα τους; Γιατί έμεινε στη σιωπή τα τελευταία πέντε χρόνια της ζωής της;

"Πυρκαγιές" του Ουαζντί Μουάουαντ, σε σκηνοθεσία Ιώς Βουλγαράκη.

Στο έργο του ο πολυβραβευμένος λιβανοκαναδός συγγραφέας βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα από τον εμφύλιο πόλεμο που ρήμαξε την πατρίδα του για να μιλήσει για τις πιο σκοτεινές και παράλογες περιοχές της ανθρώπινης φύσης. Το παρόν και το παρελθόν εναλλάσσονται σε έναν σύγχρονο μύθο του Οιδίποδα.

Η Ιώ Βουλγαράκη σημειώνει: "Δύο αδέλφια, με το θάνατο της μητέρας και την αινιγματική διαθήκη που αφήνει πίσω της, έρχονται αντιμέτωπα με μια δύσκολη αποστολή. Αυτή θα τους οδηγήσει σ' ένα γαϊτανάκι αναπάντεχων συναντήσεων με πρόσωπα από το τραυματικό παρελθόν της μητέρας τους στην αιματοβαμμένη Μέση Ανατολή και θα γίνει ο δρόμος για την αβάσταχτη και συγχρόνως λυτρωτική αυτογνωσία. Άλλοτε με το σασπένς του μυστηρίου και άλλοτε με τη δύναμη της ποίησης, ο συγγραφές αφηγείται μια συγκλονιστική ιστορία για την ελπίδα που τρέφει κάθε γενιά για να μη της μοιάσει η επόμενη, να είναι καλύτερη. Μπορεί όμως η επόμενη γενιά —η κάθε επόμενη— να ξεφύγει από την ασχήμια και το μίσος, αν το μόνο πους της κληροδοτούμε είναι θυμός; Ίσως ο τρόπος να τα καταφέρει είναι να βρει την ταυτότητά της. Να πιάσει την ιστορία της από την αρχή. Για να την ξαναχτίσει".

Μετάφραση: Έφη Γιαννοπούλου
Σκηνικά: Anna Fedorova
Κοστούμια: Μαρία Μυλωνά
Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης
Κίνηση: Αλεξάνδρα Καζάζου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Μουσική διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης
Σχεδιασμός προβολών: Μάριος Γαμπιεράκης, Χρυσούλα Κοροβέση
Βοηθός σκηνοθέτη: Έφη Χριστοδουλοπούλου
Β' βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Lacombe
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Δήμητρα Γιοβάνη
Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου
Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη

Παίζουν: Μάρκος Γέττος, Δανάη Επιθυμιάδη, Ελένη Θυμιοπούλου, Νίκος Καπέλιος, Γιώργος Καύκας, Δημήτρης Κοτζιάς, Ανδρέας Κουτσουρέλης, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Ντίνα Μιχαηλίδου, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Κώστας Σαντάς, Εύη Σαρμή, Δημήτρης Σιακάρας, Χρίστος Στυλιανού, Ορέστης Χαλκιάς, Κωνσταντίνος Χατζησάββας.

Μια παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2315 200200)
Κάθε Τετάρτη στις 18:00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 20:30, Κυριακή στις 19:00, από 2 Φεβρουαρίου 2019
Εισιτήρια: 13€ (Σάββατο, Κυριακή), 10€ (Παρασκευή), 5€ (Τετάρτη, Πέμπτη), 8€ (φοιτητικό), 7€ (ομαδικό)
Διάρκεια παράστασης: 150 λεπτά (με διάλειμμα)





Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: