Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- 'Η θέληση': οι τελευταίες μέρες της Σιμόν Βέιλ

Leave a Comment
"Η θέληση", σε κείμενο και σκηνοθεσία Σέζαρ Μπρι.(20-1-2019)

"Κι ακόμα αν αυτό το απέραντο εργοστάσιο θα παράγει τα πιο έξοχα θαύματα και θα κοστίζει ένα μόνο δάκρυ ενός μόνο παιδιού, εγώ αρνούμαι".
Λόγος του Ιβάν στους Αδελφούς Καραμαζώφ

Η γαλλίδα φιλόσοφος και ακτιβίστρια Σιμόν Βέιλ δίπλα στον Κάρλο, φίλο και νοσοκόμο της, τον Αύγουστο του 1943, στο νοσοκομείο του Άσφορντ, στο Κεντ της Αγγλίας. Μέσα στο δωμάτιο που άφησε την τελευταία της πνοή, η Σιμόν βλέπει στον Κάρλο τη μορφή ανθρώπων που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της σκέψης αλλά και της πολιτικής της συγκρότησης.

Έτσι, εκείνος μεταμορφώνεται στον αδελφό της Αντρέ Βέιλ, τον στρατιώτη Λουί Κρανί, τον σκηνοθέτη Μέγερχολντ, τον Έκτορα της Ιλιάδας, τον πατέρα της Μπερνάρ Βέιλ, τον Πατέρα Ζαν Πιερ Περρίν και άλλους. Συνομιλώντας μαζί τους, σκιαγραφείται μια προσωπικότητα που πήρε σαφή θέση στα ιστορικά γεγονότα του περασμένου αιώνα και την οποία -όχι άδικα- ο Αλμπέρ Καμύ χαρακτήρισε ως το μοναδικό μεγάλο πνεύμα της εποχής του.

"Η θέληση", σε κείμενο και σκηνοθεσία Σέζαρ Μπρι.

Το έργο του Σέζαρ Μπρι παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία του ίδιου, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Αργεντινής. Αποτελεί έναν σοβαρό απολογισμό της πορείας της γαλλίδας θεωρητικού και ακτιβίστριας και προέκυψε μετά από εκτενή έρευνα και μελέτη των κειμένων της. Πραγματεύεται τις απόψεις της Σιμόν Βέιλ πάνω σε ζητήματα που την καθόρισαν όπως το εργατικό κίνημα και ο μαρξισμός, η σημασία του ισπανικού εμφυλίου, οι συσχετισμοί που δημιουργήθηκαν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο ρόλος της γυναίκας στην κοινωνία, η θρησκεία και η βελτίωση των κοινωνικών συνθηκών για τα μειονεκτούντα άτομα.

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Διδασκαλία κίνησης: Σώζων Σγούρος
Σχεδιασμός φωτισμού: Αλέξανδρος Πολιτάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Αθηνά Παπαδάκη
Φωτογραφίες: Κώστας Γκιόκας
Artwork: Πέτρος Παράσχης
Τρέιλερ: Δημήτρης Αθανασιάδης

Παίζουν: Αγγελική Πασπαλιάρη, Δημήτρης Παπαβασιλείου.

Ξενοδοχείο Μπάγκειον (Πλατεία Ομονοίας 18, Αθήνα, τηλ. 210 7222153)
Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:15, από 23 Ιανουαρίου έως 7 Μαρτίου 2019
Εισιτήρια: 12€ (κανονικό), 5€ (μειωμένο)



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: