Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Θεατρικό Πάσχα στη Θεσσαλονίκη (2017)

Leave a Comment
Προτάσεις για θεατρικό Πάσχα στη Θεσσαλονίκη(6-4-2017)

Η παράδοση που θέλει τις θεατρικές σκηνές της πόλης να κατακλύζονται από παραστάσεις κατά τη διάρκεια της πασχαλινής περιόδου, καλά κρατεί και φέτος. Με αφετηρία την Κυριακή του Πάσχα, 16 Απριλίου 2017, τα θέατρα της Θεσσαλονίκης θα υποδεχτούν επιτυχημένες αθηναϊκές θεατρικές παραγωγές, αλλά και παραστάσεις σχημάτων και ομάδων της πόλης.

Η μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία για δυο χρονιές, "Ο Θεός της σφαγής" της Γιασμίνα Ρεζά, ανηφορίζει στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Αριστοτέλειον. Δύο εντεκάχρονα αγόρια τσακώνονται στο πάρκο και το αποτέλεσμα του καβγά τους είναι μώλωπες, σκισμένα χείλη και δυο κατεστραμμένα δόντια. Οι γονείς του θύματος καλούν τους γονείς του θύτη στο σπίτι τους. Τέσσερεις ενήλικες, καλλιεργημένοι και πολιτισμένοι, συζητούν το πρόβλημα κι αναζητούν ευγενικά μια λύση. Λίγη ώρα μετά, τους βρίσκουμε να συμπεριφέρονται πιο ανώριμα και βάρβαρα από τα παιδιά τους. Τα ζευγάρια επιτίθενται το ένα στο άλλο, οι γυναίκες στους άνδρες, οι άνδρες στις γυναίκες, ώσπου στο τέλος είναι όλοι εναντίον όλων. Σκηνοθετεί ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. (από Κυριακή του Πάσχα, 16/4)

Το Θέατρο Αυλαία φιλοξενεί την πρωτότυπη δημιουργία της Αναστασίας Καραολάνη "Κλυταιμνήστρες" σε σκηνοθεσία Ηρακλή Δούκα, από την Κυριακή του Πάσχα 16 Απριλίου. Το έργο είναι γραμμένο σε κλασική φόρμα τραγωδίας και αποτελεί μια καινούρια, τολμηρή προσέγγιση στην προσωπικότητα της τραγικής αυτής γυναίκας.

Η νικήτρια παράσταση του Scratch Night του Bob Theater Festival 2016, "Το πεπρωμένο ονομάζεται Κλοτίλδη" του Τζοβάνι Γκουαρέσκι, που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Bios στην Αθήνα τη φετινή σεζόν, έρχεται στο Θέατρο Τ, από τις 17 Απριλίου. Σκηνοθετούν και παίζουν η Αμαλία Καβάλη και ο Γιάννης Σοφολόγης.

Η παράσταση "Οι 12 ένορκοι" έρχεται για δεύτερη φορά στην Θεσσαλονίκη. Στη Νέα Υόρκη του 1957, ένα αλλοδαπό αγόρι δεκαέξι χρόνων κατηγορείται για φόνο. 12 ένορκοι συνεδριάζουν για το αν θα εφαρμοστεί η θανατική ποινή, αντικατοπτρίζοντας τις προκαταλήψεις της κοινωνίας, μέσα από 12 πεντακάθαρα ψυχογραφήματα που ξετυλίγονται "βίαια" μπροστά στα μάτια των θεατών. Σκηνοθετεί η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη. (Εγνατία, από 19/4)

Έπειτα από δύο χρόνια επιτυχίας στην Αθήνα, η επίκαιρη κοινωνική κωμωδία της Δήμητρας Παπαδοπούλου "Μάνα θα πάω στο Hollywood" παρουσιάζεται στην Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Κολοσσαίον, σε σκηνοθεσία Φωκά Ευαγγελινού και Δήμητρας Παπαδοπούλου, για να μας θυμίσει ότι ακόμα και στα πιο δύσκολα ο Έλληνας ψάχνει να εφεύρει λύσεις για να επιβιώσει και να απογειωθεί. Παίζουν: Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Θανάσης Αλευράς, Αντώνης Κρόμπας, Ελένη Ροδά κ.α. (από 20 Απριλίου)

To ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης παρουσιάζει —σε συνεργασία με το Κ.Θ.Β.Ε.— τη βραβευμένη με Α' Κρατικό Βραβείο Θεατρικού έργου για νέους συγγραφείς, από το Υπουργείο Πολιτισμού, παράδοξη κωμωδία "Η απειλή" της Άρτεμης Μουστακλίδου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη. Ένα κείμενο που στηλιτεύει την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, ένα έργο για τον παράλογο κόσμο μας. (Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, 20-23/4)

Το K.Θ.Β.Ε. φιλοξενεί το πολιτικό έργο "Ομπίντα", σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιώργου Κοτανίδη.
Στο έργο ο Κοτανίδης αναπλάθει τις τελευταίες ώρες του Νίκου Ζαχαριάδη όταν, από τη Σιβηρία και μπροστά στην επικείμενη αυτοκτονία του, στέλνει στους συντρόφους του "Μήνυμα από την άλλη μεριά". Αναπολώντας τις σημαντικές στιγμές της πολυτάραχης ζωής του, προσπαθεί να εξηγήσει τη δεκαεφτάχρονη εξορία του στη Σιβηρία από τη σοβιετική ηγεσία αλλά και το ίδιο του το κόμμα, να δει τα λάθη του και τα αδιέξοδα που τον οδηγούν στην αυτοκτονία. (Θέατρο Ε.Μ.Σ., 20-23/4)

Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη υποδύεται την εμβληματική μορφή της Μικράς Ασίας "Φιλιώ Χαϊδεμένου", σε μια παράσταση που εξιστορεί τις προσωπικές μαρτυρίες της γυναίκας αυτής, που ο αγώνας της για επιβίωση μέσα σε ένα ολόκληρο αιώνα συνιστά ένα φωτεινό παράδειγμα αντίστασης. (Μονή Λαζαριστών, 21-30/4)

Ο "Καλιγούλας", του νομπελίστα Αλμπέρ Καμύ, σε σκηνοθεσία Αλίκης Δανέζη Knutsen, με τον Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο, έναν πολυμελή θίασο ηθοποιών και πρωτότυπη μουσική live επί σκηνής από τον Blaine Reininger των Tuxedomoon, έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, για τρεις παραστάσεις, στις 21, 22 και 23 Απριλίου.

Το έργο της ολλανδής Λοτ Φέικεμανς "Δηλητήριο" παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Ένας άντρας και μια γυναίκα. Ένα ζευγάρι. Μια συνάντηση εννέα χρόνια μετά το χωρισμό τους. Ένα παρελθόν που στοιχειώνει το παρόν τους. Ένα ζευγάρι που προσπαθεί να λύσει το παρελθόν για να κοιτάξει στο μέλλον. Ένα έργο ημιτονίων και λεπτών αποχρώσεων. Μια συγκινητική και τρυφερή σονάτα για δύο. Σκηνοθετεί ο Γιάννης Μόσχος και παίζουν ο Ταξιάρχης Χάνος και η Μαρία Τσιμά. (Φουαγιέ Θεάτρου Ε.Μ.Σ., από 21/4)

Η ξεκαρδιστική παρωδία του Σάμιουελ Μπόμπρικ "Άμλετ ο Β'", σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, συνεχίζει τις παραστάσεις της στο Ράδιο Σίτυ της Θεσσαλονίκης και μετά το Πάσχα, έως την Κυριακή 30 Απριλίου.





Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: