Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Η Μάνια Παπαδημητρίου στον Μονόλογο της Σιμών ντε Μπωβουάρ

Leave a Comment
(20-11-2016)

Η Μυριέλ βρίσκεται μόνη την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, σ' ένα διαμέρισμα στο κέντρο του Παρισιού, σε κακή ψυχολογική κατάσταση, εγκαταλελειμμένη απ' όλους και απομονωμένη. Αυτή τη βραδιά που όλοι βρίσκονται με δικούς τους ανθρώπους εκείνη ανακαλεί βίαια τις σχέσεις και τα άσχημα βιώματα της ζωής της.

Η μοναξιά είναι αφόρητη, θανατερή. Η Μυριέλ αποδίδει ευθύνες σε όλους τους άλλους και προσπαθεί να κρατηθεί από φαντασιώσεις και γεγονότα χωρίς να ξέρουμε που θα οδηγηθεί τελικά. Βλέπει να γερνά και να προδίδεται από τους άντρες της ζωής της και τους οικείους της. Στον παραληρηματικό της μονόλογο θέτει θέματα υπαρξιακά και αυταπάτης με αφοπλιστική ωμότητα. Τα λάθη της ζωής της πολλά. Δικά της; Των άλλων; 

"Μονόλογος" της Σιμών ντε Μπωβουάρ, σε σκηνοθεσία Αθηνάς Κεφαλά.

Το κείμενο βασίζεται στο ομότιτλο έργο της Σιμόν ντε Μπωβουάρ, από το τρίπτυχο βιβλίο της "Προδομένη γυναίκα" (1967). Τα πρόσωπα του έργου είναι γυναίκες μέσης ηλικίας, που ωριμάζουν και νιώθουν την προδοσία γύρω τους. Γυναίκες της μοναξιάς. Τρεις γυναίκες σ' ένα κείμενο προβληματισμού, ένα ψυχογράφημα για ανθρώπους που βιώνουν την απομόνωση και την αποξένωση, τη "βία" απ' τους ανθρώπους και απ' την κοσμοπολίτικη μεγαλούπολη.
Η Σιμόν ντε Μπωβουάρ βάζει τον άνθρωπο απέναντι στον εαυτό του, στις ευθύνες του και στις αποτυχίες του κι αφήνει τον θεατή ν' αποφασίσει για την αιτία της ανθρώπινης μοναξιάς και τις επιπτώσεις που απορρέουν από τις σχέσεις της αστικής οικογένειας.

Μετάφραση, διασκευή: Αθηνά Κεφαλά
Φωτογραφίες: Σπύρος Δομαζάκης, Θανάσης Κεφαλάς

Στον ρόλο της Μυριέλ η Μάνια Παπαδημητρίου.

Τσέλο: Μαίρη Σκοπελίτη.


Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας-Β' Σκηνή (Κεφαλληνίας 16-18 Κυψέλη, Αθήνα, τηλ. 210 8838727)
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:00, από 9 Δεκεμβρίου 2016
[και Πέμπτη 22/12 και 29/12 στις 21:00]


Εισιτήρια: 12€, 8€ (φοιτητικό), 5 (ανέργων, ατέλειες)
Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά.



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: