Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Μηνολόγιο Νοεμβρίου 2016

Leave a Comment
Θεατρικές προτάσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα
(1-11-2016)

Μια επιλογή από τις θεατρικές προτάσεις του μήνα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ "Η Αυλαία πάει Αυλαία" θα παρουσιαστούν —μεταξύ άλλων— οι παραστάσεις: "Οι σιδεράδες" του Μίλος Νίκολιτς, σε σκηνοθεσία Αυγουστίνου Ρεμούνδου (11/11), "Το κιβώτιο" του Άρη Αλεξάνδρου, σε σκηνοθεσία κι ερμηνεία Φώτη Μακρή (12/11), "Ο ήχος του όπλου" της Λούλας Αναγνωστάκη, σε σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου (18, 19/11)

Ο Θεατρικός Οργανισμός Νέες Μορφές, μετά την επιτυχημένη πορεία των παραστάσεων του έργου "Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α." της Λένας Κιτσοπούλου την περασμένη θεατρική σεζόν, προγραμματίζει έναν νέο κύκλο παραστάσεων από τις 11 Νοεμβρίου, στο Θέατρο Τ. Στη νέα, ανανεωμένη εκδοχή της παράστασης, η Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α. συνομιλεί σκηνικά με ένα επίσης μονολογικό θεατρικό κείμενο της Κιτσοπούλου "Το πράσινο μου το φουστανάκι". Σκηνοθετεί ο Γιάννης Παρασκευόπουλος κι ερμηνεύει η Μαγδαληνή Μπεκρή. 

Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος συνεργάζεται αυτή τη θεατρική χρονιά και με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και σκηνοθετεί την παράσταση "Οικογενειακή γιορτή". Το έργο —δείγμα του κινηματογραφικού Δόγματος 95— παρακολουθεί μια οικογενειακή γιορτή που γίνεται αφορμή να διαταραχτεί η επίπλαστη αρμονία, που για χρόνια επικρατούσε μέσα στο σπίτι της οικογένειας Χάνσεν. (Φουαγιέ Ε.Μ.Σ. από 18/11)

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Γιάννης Αναστασάκης ,σκηνοθετεί την κωμωδία του Ζωρζ Φεντώ "Ψύλλοι στ' αυτιά". Πρόκειται για ένα παιχνίδι παρεξηγήσεων κι ανατροπών, μέσα από το οποίο η αστική τάξη των αρχών του 20ού αιώνα αναγνωρίζει τον εαυτό της, τις φαντασιώσεις και τους ανεκπλήρωτους πόθους της. (Βασιλικό, από 25/11)

Η Ομάδα Mammals παρουσιάζει το έργο του Jonas Hassen Khemiri "Invasion! / Εισβολή", σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κωχ. 7 σκηνές, 19 διαφορετικοί ρόλοι και η πρόκληση για τους ηθοποιούς να αλλάζουν πρόσωπο και εθνικότητα στο δευτερόλεπτο. Γραμμένο το 2006 μέσα στην εκκωφαντική ηχώ της πτώσης των Δίδυμων Πύργων και του δόγματος Bush που ακολούθησε, το "Invasion!" έρχεται να καταδείξει πως η γλώσσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένα είδος μάσκας, σχεδόν σαν ένα εργαλείο που αποκαλύπτει δομές εξουσίας. (Θέατρο Τ, από 28/11)


ΑΘΗΝΑ 

Το Θέατρο Τέχνης Καρολου Κουν παρουσιάζει το έργο του Ευθύμη Φιλίππου "Διάφορες Επιλογές Πέτρος". Μια παραβολή για την αγάπη, τη διαστρέβλωση των ορίων, την εξουσία και τη συναισθηματική εξάρτηση. Ένα έργο που αποτελείται από ένα διήγημα του Ευθύμη Φιλίππου για την ακραία παρεκτροπή μιας σχέσης και την επιλογή 13 ελληνικών λαϊκών και άλλων τραγουδιών γραμμένων σε κασέτα, που διακόπτουν και συνδέουν τον πεζό λόγο. Σκηνοθετεί η Αργυρώ Χιώτη κι ερμηνεύει ο Χρήστος Στέργιογλου. (Φρυνίχου, από 2/11)

Η Ελένη Ράντου επιστρέφει στο Θέατρο Διάνα με το έργο της Ζίνι Χάρις "Για μια ανάσα", που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή. Το έργο παρακολουθεί την οδύσσεια επιβίωσης δύο γυναικών που η ζωή τους μετατρέπεται σε απροσδόκητο θρίλερ ταξιδεύοντας σε μια Ευρώπη που καταρρέει. (από 3/11)

Η γλυκόπικρη κωμωδία του Κλαούντιο Τολκατσίρ, "Η παράλειψη της οικογένειας Κόλεμαν", παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Μαριτίνας Πάσσαρη, στη Β’ σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας. Με χιούμορ, κυνισμό, διεισδυτική ματιά αλλά και ιδιαίτερη ευαισθησία, σκιαγραφούνται οι πολυδιάστατες σχέσεις ανάμεσα στα μέλη μιας φτωχής οικογένειας. Μία παράλογη, κωμικοτραγική κι αδιέξοδη συνύπαρξη που μοιάζει να συνοψίζει τα αδιέξοδα του σύγχρονου κόσμου με τέτοιο τρόπο που σε κάνει να γελάς (από 7/11)

Η Εταιρεία Θεάτρου Συν Επί παρουσιάζει την παράσταση "Πάρτυ γενεθλίων" του Χάρολντ Πίντερ, στο Από Μηχανής Θέατρο. Σ' αυτό το έργο του Πίντερ μια φαινομενικά κοινότοπη κατάσταση σταδιακά φορτίζεται με απειλή, τρόμο και μυστήριο. (από 11/11)

Η bijoux de kant επιστρέφει στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων-Λευτέρης Βογιατζής, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά τη νουβέλα "Θέλετε να χορέψομε Μαρία;" της Μέλπως Αξιώτη. Η ιστορία της ζωής. Αφτιασίδωτη και επιθυμητή, όπως μια πρόσκληση σε χορό. Η Άννα, η κυρία Θαλή, ο Γιάννης, άνθρωποι που ξεκίνησαν από αλλού, με το τρέμουλο να τα γνωρίσουν όλα γύρω τους. Γλείφουν χρόνια, λόγια, σιωπές, τρατάρουν την τύχη τους γέλια και δάκρυα, και κάποτε σμίγουν μαζί, ησυχασμένοι για το δρόμο που έκαναν. Σκηνοθετεί η Ηλέκτρα Ελληνικιώτη. (από 14/11)

Το Rēs Ratio Network παρουσιάζει στο Θέατρο Ροές την τέταρτη σκηνοθετική δουλειά της Έφης Μπίρμπα, "Ριχάρδος Β’", βασισμένη στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, "Ο Βασιλιάς Ριχάρδος ο Β'". Αφορμώμενη από τις ανθρώπινες καταστάσεις, τα πάθη, την κατάρρευση της ηθικής τάξης και τον Μέγα Μηχανισμό της Ιστορίας που αποδεικνύεται ισχυρότερος από τα πρόσωπα και την εξουσία, η παράσταση επικεντρώνεται στην τραγικότητα της εκθρόνισης του βασιλιά, της απογύμνωσής του από την κατάσταση της βασιλείας, από κάθε πλάνη και στον συνειδησιακό σεισμό που έπεται. (από 25/11)





Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: