Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Festival d' Automne 2016 στο Παρίσι

Leave a Comment
Time's Journey Through a Room του Toshiki Okada
Το Festival d' Automne του Παρισιού είναι μια γιορτή των σύγχρονων τεχνών. Θεσμοθετήθηκε το 1972 από τον Michel Guy, με την υποστήριξη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Georges Pompidou. Καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ είναι ο σκηνοθετης Emmanuel Demarcy-Mota.

Στο φεστιβάλ παρουσιάζονται δημιουργίες πειραματικού χαρακτήρα. Κάθε χρόνο, από τον Σεπτέμβρη έως τον Δεκέμβρη, το κοινό έχει την ευκαιρία να δει πάνω από 40 παραστάσεις.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές και εκθέσεις εφαρμοσμένων τεχνών.

Οι Σκηνοβασίες επιλέγουν 10+1 θεατρικές παραστάσεις από τη φετινή, 45η διοργάνωση του Φεστιβάλ:

Μετά την ενασχόληση του με τους "Δαιμονισμένους", τον "Ηλίθιο", και το "Έγκλημα και τιμωρία" του Ντοστογιέφσκι, ο Frank Castorf —το 65χρονο πλέον "τρομερό παιδί" της βερολινέζικης Volksbühne— στρέφεται στο τελευταίο έργο του ρώσου συγγραφέα, τους "Αδελφούς Καραμάζοφ", δημιουργώντας μια παράσταση διάρκειας 6 ωρών και 15 λεπτών. (La MC93 à la Friche industrielle Babcock, 7 έως 14 Σεπτεμβρίου 2016)

Ο Julien Gosselin μεταφέρει στη θεατρική σκηνή —σε μια δωδεκάωρη παράσταση-μαμούθ— το "2666", το ανολοκλήρωτο ογκώδες μυθιστόρημα του πρόωρα χαμένου χιλιανού συγγραφέα, Ρομπέρτο Μπολάνιο. (Odéon-Théâtre de l’Europe - Atelier Berthier, 10 Σεπτεμβρίου έως 16 Οκτωβρίου 2016)

Η παράσταση "Time’s Journey Through a Room" του Toshiki Okada απεικονίζει τον μετατραυματικό πόνο από τα γεγονότα της Φουκουσίμα. Μέσα από ένα μεταφυσικό τρίγωνο —το φάντασμα μιας νεκρής γυναίκας, που πίστευε ότι η πυρηνική καταστροφή θα οδηγούσε σε μια νέα κοινωνικοπολιτική εποχή, τον ζωντανό σύζυγό της και τη νέα του σύντροφο— δημιουργείται μια ανοιχτή συνομιλία ανάμεσα στα σώματα, στους ήχους, τη γλώσσα και τις σιωπές. (T2G – Théâtre de Gennevilliers, 23 έως 27 Σεπτεμβρίου 2016)

Σκηνοθετημένη από την στηλοβάτιδα της κολεκτίβας Wooster Group, Kate Valk, η παράσταση "Early Shaker Spirituals: A Record Album Interpretation" χρησιμοποιεί ως βάση τα τραγούδια των Shakers, μιας αμερικανικής θρησκευτικής κοινότητας, για να δημιουργηθεί μια εκστατική γιορτή-ύμνος στο συνεργατικό πνεύμα. (Centre Pompidou, 28 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου 2016)

Πηγές έμπνευσης για τη δημιουργία της παράστασης "Hearing", σε σύλληψη και σκηνοθεσία Amir Reza Koohestani, αποτέλεσαν το ντοκιμαντέρ του Αμπάς Κιαροστάμι "Homework" (1989), για τις μορφές βίας στο ιρανικό εκπαιδευτικό σύστημα και η δουλειά της εικαστικού Shohreh Mehran. (Théâtre de la Bastille, 11 έως 19 Οκτωβρίου 2016)

Βασισμένη στην "Κόλαση" του Δάντη, η παράσταση του Richard Maxwell "The evening" μεταφέρει τους θεατές σ' ένα υπνωτιστικό ταξίδι, σε μια διαδικασία με στόχο τη λύτρωση. Η πλοκή επικεντρώνεται γύρω από ένα ερωτικό τρίγωνο που αποτελείται από έναν τραυματισμένο μποξέρ, τον διεφθαρμένο μάνατζερ του και μια σερβιτόρα-πόρνη κι εκτυλίσσεται σ' ένα τυπικό αμερικάνικο μπαρ. (Nanterre-Amandiers, centre dramatique national, 12 έως 19 Οκτωβρίου 2016)

Μετά τις παραστάσεις "The Thrill of It All" το 2010 και "The Coming Storm" το 2012, η ομάδα πειραματικού θεάτρου από το Σέφιλντ, Forced Entertainment, επιστρέφει στο Παρίσι με την παραγωγή
"Τhe Notebook". Το έργο —που βασίζεται στο μυθιστόρημα της Agota Kristóf— παρακολουθεί την ιστορία δύο δίδυμων αδελφών που κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, καταφεύγουν και απομονώνονται στο αγρόκτημα της γιαγιά τους, για να μη βρεθούν αντιμέτωποι με την αιματοχυσία ενός πολέμου. (Théâtre de la Bastille, 28 Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου 2016)

Η ομάδα De Koe επιστρέφει με την τριλογία "Le Relèvement de l’Occident : BlancRougeNoir", μια εκτενή τοιχογραφία για την εξέλιξη του ανθρώπου. Η παράσταση παρασύρει τους θεατές σ' ένα ταξίδι τριών τοπίων, τριών συμφωνιών και τριών χρωμάτων και τους καλεί να επιχειρήσουν να δουν τις πιο κρυφές πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης. (Théâtre de la Bastille, 6 έως 17 Δεκεμβρίου 2016)

Με τρία έργα του Τόμας Μπέρνχαρντ δίνει το παρών του στο Φεστιβάλ, ο Κριστιάν Λούπα. Στους "Ξυλοκόπους" (Woodcutters) ο αυστριακός συγγραφέας παρουσιάζει μια άγρια εικόνα της βιεννέζικης καλλιτεχνικής μπουρζουαζίας της δεκαετίας του '80 (Odéon-Théâtre de l’Europe, 30 Νοεμβρίου έως 11 Δεκεμβρίου 2016)
Μετά την πρεμιέρα στο Εθνικό Θέατρο της Λιθουανίας, η "Πλατεία ηρώων", το τελευταίο έργο του Μπέρνχαρντ, ταξιδεύει στο Παρίσι, για μια ενδοσκόπηση στην ανθρώπινη φύση μέσα από το θέατρο. (La Colline – théâtre national, 9 έως 15 Δεκεμβρίου 2016)
Η τριπλή παρουσία του Κριστιάν Λούπα ολοκληρώνεται με το έργο "Ρίττερ, Ντένε, Φος", στο Théâtre de la Ville. (13 έως 18 Δεκεμβρίου 2016) 






Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: