Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Μια σπασμένη ασπίδα κι ένα γαμήλιο συμπόσιο

Leave a Comment
Η "Ασπίς" του Μένανδρου εξελίσσεται την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η σπασμένη Ασπίδα του Κλεόστρατου, μαρτυρά τον απρόσμενο χαμό του στην μάχη. Ο γέρος Σμικρίνης θέλει να παντρευτεί την νεαρή αδερφή του Κλεόστρατου για να πάρει την κληρονομιά που της ανήκει μετά τον θάνατο του αδερφού της.
Ο αγαθός υπηρέτης Δάος θα σκηνοθετήσει το θάνατο του Χαιρέστρατου, αδερφού του γέρο Σμικρίνη, ώστε να ξεσκεπάσει το σχέδιο του. Αποκαλύπτεται ότι ο Κλεόστρατος δεν είναι τελικά νεκρός, το σχέδιο του Σμικρίνη ανατρέπεται, η κόρη θα παντρευτεί τον αγαπημένο της και ο Κλεόστρατος την κόρη του Χαιρέστρατου.

Το έργο "Ασπίς" του Μένανδρου τελειώνει με δύο γάμους και γίνεται έτσι μια ιδανική σύνδεση με το έργο του Λουκιανού που ακολουθεί και διαδραματίζεται σε ένα γαμήλιο συμπόσιο.

Το "Συμπόσιο" (Λάπιθαι) του Λουκιανού εξελίσσεται σε ένα γαμήλιο συμπόσιο που είναι καλεσμένοι εκπρόσωποι των φιλοσοφικών σχολών της εποχής, ένας επικούρειος, ένας στωικός, ένας πλατωνιστής και ένας περιπατητικός. Έπειτα από λίγο έρχεται απρόσκλητος ο κυνικός, ο οποίος αρχίζει να συμπεριφέρεται άπρεπα στον οικοδεσπότη και τους συνδαιτυμόνες, προκαλώντας ακόμη και σε αγώνα πυγμαχίας τον γελωτοποιό του συμποσίου. Πολλά ευτράπελα θα συμβούν στο συμπόσιο μέχρι που οι φιλόσοφοι ξεχνώντας την ιδιότητα τους θα πιαστούν στα χέρια. Το έργο αποτελεί την οξύτερη διακωμώδηση για τη συμπεριφορά των φιλοσόφων που μοιάζει να είναι μακριά από αυτό του αντιπροσωπεύουν.


"Ασπίς" του Μένανδρου και "Συμπόσιο" του Λουκιανού, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαθεοδώρου και Χριστόφορου Χριστοφή. 

Μετάφραση-απόδοση νέα ελληνικά: Χριστόφορος Χριστοφής, Παναγιώτης Δημητρόπουλος
Μουσική: Νίκος Πλατύραχος
Σκηνικά-κοστούμια:Χρήστος Ανδριόπουλος
Κίνηση-χορογραφία: Έρση Πίττα
Φωτισμοί: Τάκης Ποδαρόπουλος

Παίζουν: Δημήτρης Πιατάς, Τάσος Παλαντζίδης, Γιάννης Σιαμσιάρης, Γιάννης Παπαθύμιος, Αλέξης Μαρτζούκος, Κυριακή Υψηλάντη, Πέτρος Τσαπαλιάρης, Κωνσταντίνα Σπάθη, Κέλλυ Νικηφόρου, Εβίτα Φυτσαντωνάκη, Παναγιώτης Γιωργούλας, Κίμωνας Δούσης, Ελένη Ζαφείρη, Ιουστίνη Ματσιάσεκ, Βασιλική Γεωργικοπούλου, Ισμήνη Κυρίτση.

Παραγωγή: Ανθός – Πειραϊκό Θέατρο "Δημήτρης Ροντήρης"

Το πρόγραμμα της περιοδείας:

Παρασκευή 24 Ιουνίου, Μεσολόγγι, Αρχαίο Θέατρο Οινιάδων
Κυριακή 26 Ιουνίου, Πάτρα, Ρωμαϊκό Ωδείο
Δευτέρα 27 και Τρίτη 28 Ιουνίου, Θεσσαλονίκη, Θέατρο Κήπου
Παρασκευή 1 Ιουλίου, Μεσσήνη, Αρχαίο Θέατρο
Σάββατο 2 Ιουλίου, Ήλιδα, Αρχαίο Θέατρο
Τετάρτη 6 Ιουλίου, Πρέβεζα, Αρχαίο Θέατρο Νικόπολης
Σάββατο 9 Ιουλίου, Κοζάνη, Υπαίθριο Θέατρο
Σάββατο 16 Ιουλίου, Αθήνα, Θέατρο Πέτρας
Πέμπτη 25 Αυγούστου, Λάρισα, Κηποθέατρο Αλκαζάρ.

*Για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα υπάρχει υποδομή, έτσι ώστε σε όλα τα θέατρα που θα παρουσιαστεί η παράσταση, να μπορούν να την παρακολουθήσουν άτομα με αναπηρία. Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα για κωφούς και ακουστική περιγραφή για τυφλούς, καθώς και υπότιτλοι.

Διερμηνεία νοηματικής: Στράτος Πατρινός, Γιάννης Γιαλλούρος.



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: