Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Βόυτσεκ: τέσσερις υποθέσεις για έναν φόνο

Leave a Comment
Ο "Βόυτσεκ" του Γκέοργκ Μπύχνερ βασίζεται στην αληθινή ιστορία ενός φτωχού ανθρώπου που εκτελέστηκε επειδή σκότωσε τη γυναίκα του. Οι χαρακτήρες του Μπύχνερ δεν αναπαριστούν τα πραγματικά πρόσωπα της ιστορίας, παρόλο που τα ονόματα και το βασικό πλαίσιο της ιστορίας παραμένουν πιστά στο αληθινό περιστατικό. Οι θεωρητικοί του θεάτρου αναγνωρίζουν το έργο του Μπύχνερ ως το πρώτο σύγχρονο δράμα, ένα έργο καταλύτης στο νατουραλιστικό θέατρο, στον ψυχολογικό ρεαλισμό και στο μεταγενέστερο Θέατρο του Παραλόγου. Ο Μπύχνερ πέθανε το 1837 αφήνοντας πίσω του ένα ανολοκλήρωτο έργο: τέσσερα σχεδιάσματα με μικρές, αποσπασματικές σκηνές.
Ο Βόυτσεκ είναι ένας φτωχός κουρέας που ξυρίζει καθημερινά τον λοχαγό του και για λίγα χρήματα κάνει το πειραματόζωο στον γιατρό του στρατοπέδου —συμμετέχοντας σ' ένα διατροφικό πείραμα με μπιζέλια—, για να θρέψει τη γυναίκα του και το μικρό παιδί του. Η απιστία της γυναίκας του είναι ο καταλύτης που θα οδηγήσει τον Βούτσεκ στην τρέλα και στη δολοφονία και θα τον μετατρέψει σ' ένα αρχέτυπο του ανθρώπινου πόνου. 

Τώρα στη θεατρική σκηνή
"Βόυτσεκ" του Γκέοργκ Μπύχνερ, σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει για πρώτη φορά και τα τέσσερα σχεδιάσματα σε μια παράσταση. Τέσσερις υποθέσεις για έναν φόνο. Ένα έργο για τους καταπιεσμένους, για τους προλετάριους, τους αδικημένους. Ένα έργο για τον έρωτα μέχρι τον φόνο και την αυτοκτονία.
Βόυτσεκ: ένας ήρωας αρχέτυπο για τον εικοστό αιώνα: στοιχειώνει τη ροκ ιδεολογία, τους μπίτνικ ποιητές, τους πίνακες του Τζάκσον Πόλοκ, τον κινηματογράφο της αμφισβήτησης, το μεταμοντέρνο θέατρο.

Επεξεργασία κειμένου-φωτισμοί: Σταύρος Τσακίρης
Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Σκηνικά-κοστούμια- flash animation: Αλέξανδρος Ψυχούλης
Μουσική: Μίνως Μάτσας
Δραματoλογία-Στίχοι: Λουίζα Αρκουμανέα
Μουσική διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης, Χρύσα Τουμανίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μελίνα Αποστολίδου
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Μαρία Μυλωνά
Οργάνωση παραγωγής: Αθηνά Σαμαρτζίδου
Οδηγός σκηνής: Γιάννης Παλαμιώτης

Παίζουν: Νεφέλη Ανθοπούλου, Άννα Ευθυμίου, Γιώργος Κολοβός, Χρίστος Νταρακτσής, Ευγενία Πανταζόγλου, Χρήστος Παπαδημητρίου, Νίκος Πολοζιάνης, Τάσος Ροδοβίτης, Αλεξία Σαπρανίδου, Χρίστος Στυλιανού, Γιάννης Τσάτσαρης, Ορέστης Χαλκιάς, Κωνσταντίνος Χατζησάββας.

Μουσική επί σκηνής παίζουν οι ηθοποιοί: Νεφέλη Ανθοπούλου (πιάνο), Γιώργος Κολοβός (κιθάρα), Νίκος Πολοζιάνης (κιθάρα), Τάσος Ροδοβίτης (ντραμς), Ορέστης Χαλκιάς (μπάσο).

Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2315 200200)
Κάθε Τετάρτη στις 18:00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:00
Εισιτήρια: 13, 10, 8 (φοιτητικό), 5 (Τετάρτη, Πέμπτη) 




Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: