Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α.: έργο ύμνος στην παρατεταμένη εφηβεία

Leave a Comment
Η "Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α." της Λένας Κιτσοπούλου είναι ένα έργο που σε πρώτο επίπεδο μοιάζει να έχει σαν άξονα το θυμό της ηρωίδας του για την πραγματικότητα που την περιβάλλει. Στην ουσία όμως μιλάει για το προσωπικό αδιέξοδο του ανθρώπου, για τη ματαίωση και τη ματαιότητα, την κοινωνική πίεση, για το τέλος της αθωότητας και της πίστης.
Για την ανάγκη του γέλιου μπροστά στην καθημερινή αναμονή του θανάτου. Μιλάει για το δικαίωμά του κάθε ανθρώπου να επιλέγει να ζει σε κατάσταση μη ισορροπίας, να συγκρούεται με τις κοινωνικές συμβάσεις, να χάνει το μέτρο και να το απολαμβάνει, να κάνει λάθη και να μη λυπάται να πληρώσει γι' αυτά.
Είναι ένα έργο ύμνος στην παρατεταμένη εφηβεία μιας γενιάς που αρνείται να ωριμάσει, που δεν θέλει να καταλάβει και να συμβιβαστεί.

Η Λένα Κιτσοπούλου έγραψε το έργο το 2009, κατόπιν παραγγελίας του Εθνικού Θεάτρου να γράψει έναν μονόλογο για γυναίκα ηθοποιό. Ωστόσο η συγγραφέας φαίνεται να επιλέγει για το έργο της τη φόρμα του δραματικού μονολόγου γιατί την οδηγεί κατευθείαν στον κύριο θεματικό του άξονα που είναι η μοναξιά. Μέσα στον ιδιωτικό χώρο του σπιτιού της μια σύγχρονη γυναίκα, καλλιτέχνης, μονολογεί. Περιμένει τον εραστή της. Μαζί του τη συνδέει όχι ο έρωτας αλλά η ανάγκη. Κατά τη διάρκεια της αναμονής της επικοινωνεί με τους θεατές όλα τα προσωπικά της αδιέξοδα. Τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο βλέπει τον εαυτό της και τον κόσμο.

Η ηρωίδα της Κιτσοπούλου είναι ένα "εξαιρετικά κωμικό πρόσωπο που αυτοσαρκάζεται, πηδώντας ιλλιγγιωδώς από τη μια θεματική στην άλλη". Αν και δεν είναι επαναστάτρια, δεν είναι ούτε συμβιβασμένη. Μισεί τον ωχαδερφισμό και τον συμβιβασμό, τη λογική του "Εντάξει και τι έγινε;" ή του "δε βαριέσαι". Σαρκάζει, επίσης, την ιδέα της Ιθάκης. Της φέρνει ναυτία η ανάγκη του μέσου ανθρώπου να βάζει στόχους στη ζωή του και να αγωνίζεται να τους πραγματοποιήσει. Με τον ίδιο σαρκασμό αντιμετωπίζει και την ανάγκη του να στεγάζει την ανούσια ύπαρξή του κάτω από ταμπέλες, την εμμονή του να ανήκει κάπου. Νοσταλγεί την εποχή που ένας έρωτας ή μια ιδέα μπορούσε να την συνεπάρει, να ρουφήξει όλη της την ενέργεια. Σαρκάζει, λοιπόν, την περίφημη "ωρίμανσή της" που δεν της επιτρέπει να πιστεύει απόλυτα σε κανέναν και σε τίποτα. Σαρκάζει, ακόμα, κάθε θεωρία που ευαγγελίζεται ότι μπορεί να δώσει νόημα στην ανθρώπινη ζωή. Μα πιο πολύ απ' όλα σαρκάζει την ψυχανάλυση. Αρνείται αυτή τη νέα μόδα που σαν άλλη θρησκεία υπόσχεται να ερμηνεύσει τον άνθρωπο, να τον μυήσει στην ανθρώπινη ουσία του, να λύσει τα μυστήρια της ύπαρξής του. Αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των μεθόδων της. Γελάει με την προτροπή της προς τον καθένα να επιστρέψει με τη μνήμη του στα πρώτα στάδια της ζωής του και, αποκωδικοποιώντας τα, να κατανοήσει τον εαυτό του, να τον βοηθήσει να αναγεννηθεί. Γιατί αυτή η προοπτική της αναγέννησης δεν αφορά καθόλου την ηρωίδα της Κιτσοπούλου, αφού αδυνατεί να την πείσει. Οτιδήποτε αντιμετωπίζει τον άνθρωπο όχι ως πρόσωπο, αλλά ως κατηγορία, μοιάζει να εγείρει τον αρνητισμό της. Γι αυτό αρνείται τις σύγχρονες ψυχαναλυτικές θεωρίες. Γιατί της φαίνεται ύποπτο όλες οι πόρτες να ανοίγουν με το ίδιο κλειδί. Αυτή η οπτική μοιάζει να της αφαιρεί το δικαίωμά της να είναι μοναδική. Το δικαίωμά της να έχει μια μοναδική και αποκλειστικά δική της ζωή κι ακόμα περισσότερο έναν μοναδικό και αποκλειστικά δικό της θάνατο.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
"Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α." της Λένας Κιτσοπούλου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου.

Σκηνικά-κοστούμια: Σοφία Παπαδοπούλου
Μουσική επανεκτέλεση: Μάνος Μυλωνάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Εύα Κουμανδράκη

Ερμηνεύει η Μαγδαληνή Μπεκρή.

Η παράσταση είναι μια παραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Νέες Μορφές.

Θέατρο Τ, (Φλέμινγκ 16, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 854333)
Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:30, Κυριακή στις 19:00, έως 28 Φεβρουαρίου 2016
Κάθε Δευτέρα στις 21:30, από 7 έως 28 Μαρτίου 2016
Εισιτήρια: 10, 8 (μειωμένο)




Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: