Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Κραυγή στο Faust

Leave a Comment
Ο Τένεσι Ουίλλιαμς έγραψε την "Κραυγή", είκοσι πέντε χρόνια μετά τη συγγραφή του δημοφιλέστατου "Λεωφορείον ο Πόθος". Ο αρχικός τίτλος του έργου ήταν "Έργο των δύο χαρακτήρων". Παίχτηκε για πρώτη φορά στο Hampstead Theater Club του Λονδίνου το 1967.

Στην "Κραυγή" ο Ουίλλιαμς παραμερίζει τον νατουραλισμό των κλασικών, αλλά εμμένει στις κλασικές θεματικές που διαπερνούν τα έργα του. Η κοινωνική απομόνωση κι ο εγκλεισμός, η κλειστοφοβία και τα τρωτά σημεία της ψυχής, είναι χαρακτηριστικές πτυχές γραφής του Ουίλλιαμς που κυριαρχούν και σ' αυτό το κείμενο.
Ο Φελίς κι η Κλαιρ, ηθοποιοί και αδέλφια στη ζωή, βρίσκονται σε ένα παραμελημένο θέατρο όταν πληροφορούνται ότι ο θίασος τούς παράτησε. Εγκαταλελειμένοι από τους συνεργάτες τους, χωρίς σκηνικό, σχεδόν χωρίς έργο, αντικρίζουν το κοινό τους να παίρνει τις θέσεις του στο θέατρο και να περιμένει να αρχίσει η παράσταση. Αναγκαστικά, δεν παίζουν το προγραμματισμένο έργο, αλλά το "Έργο των Δύο Χαρακτήρων", έργο για δύο εγκαταλελειμμένα αδέλφια. Καθώς οι ηθοποιοί αυτοσχεδιάζουν μέρη του έργου που δεν θυμούνται ή δεν έχουν ακόμα γραφτεί, χάνονται τα όρια ανάμεσα στον ρόλο και τον ηθοποιό, στην πραγματικότητα και την ψευδαίσθηση.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
"Κραυγη" του Τένεσι Ουίλλιαμς, σε σκηνοθεσία Έλλης Παπακωνσταντίνου.

Ο Αλέκος Συσσοβίτης και η Μάνια Παπαδημητρίου, που υποδύονται αντίστοιχα τον Φελίς και την Κλαίρ, αναμετριούνται με την εθιστική ευφορία και τις δυσκολίες της θεατρικής πράξης σε μια παράσταση – κλειδαρότρυπα στο making off του θεάτρου, όπου ο συγγραφέας  εκθέτει τις στιγμές που το προσωπικό τραύμα του καλλιτέχνη μετουσιώνεται σε τέχνη.

Μετάφραση: Έλλη Παπακωνσταντίνου, Αθηνά Μαξίμου
Σκηνικά-κοστούμια: Τέλης Καρανάνος, Αλεξάνδρα Σιάφκου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Νίκος Αναστασόπουλος.

Παίζουν: Αλέκος Συσσοβίτης, Μάνια Παπαδημητρίου.

Faust (Αθηναΐδος 12 και Καλαμιώτου 11, Αθήνα, τηλ. 210 3234095)
Κάθε Πέμπτη έως Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00
Εισιτήρια: 12, 10 (μειωμένο)







Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: