Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας από την Ομάδα Ιδέα

Leave a Comment
Γραμμένο στα μέσα της δεκαετίας του 1590 —και λίγο πριν τη δημιουργία του έργου "Ρωμαίος και Ιουλιέτα"— το "Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας" σηματοδοτεί την απομάκρυνση από το ύφος των έργων της αγγλικής αναγέννησης. Το έργο καταδεικνύει τόσο την ωριμότητα της γραφής του Σαίξπηρ όσο και την αστείρευτη φαντασία του.
Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του έργου είναι το εύρος των αναφορών. Κυρίαρχες πηγές είναι η ελληνική μυθολογία, αλλά και οι μύθοι της αγγλικής υπαίθρου. Ο χαρακτήρας του Θησέα παραπέμπει αόριστα στον ήρωα της ελληνικής μυθολογίας, ο Πουκ στο δημοφιλές σχήμα των ιστοριών του δέκατου έκτου αιώνα και το "θέατρο μέσα στο θέατρο" των εργατών παρωδεί πολλές συμβάσεις του θεάτρου της αγγλικής αναγέννησης, όπως τους ρόλους των γυναικών που παίζονταν από άνδρες. Το πλέγμα των διακειμενικών αναφορών επεκτείνεται στον χαρακτήρα της Τιτάνια που επικοινωνεί με τις οβιδιακές "Μεταμορφώσεις" και του Όμπερον που παραπέμπει στο μεσαιωνικό μυθιστόρημα Χουάν του Μπορντό.
Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα έργα του Σαίξπηρ, η πλοκή στο "Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας" δεν αντλείται από συγκεκριμένη ιστορική πηγή, αλλά μοιάζει περισσότερο με προϊόν της φαντασίας του ποιητή.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
"Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη, Αθηνάς Μουστάκα και Κωνσταντίνου Μπιμπή.

Μετά από την θερμότατη υποδοχή της παράστασης "Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2" στη Θεσσαλονίκη, η Ομάδα Θεάτρου "Ιδέα" ξαναχτυπά, με το δεύτερο σαιξπηρικό της εγχείρημα σκηνοθετώντας μια αντισυμβατική εκδοχή-διασκευή του "Ονείρου Καλοκαιρινής Νύχτας".
Με χρήση τεχνικών σωματικού και μουσικού θεάτρου αλλά και με αφηγηματικές τεχνικές και χρήση βίντεο, πέντε θεατρίνοι κι ένας πιανίστας γεννούν ένα σκηνικό σύμπαν σουρεαλιστικό με πολλά ευτράπελα, χιούμορ, κοφτερές ασυνέχειες, ποίηση και συγκίνηση.

"Μην περιμένετε να κοιμηθείτε για να ονειρευτείτε..."

Διασκευή: Ομάδα Θεάτρου "Ιδέα" (Κώστας Γάκης, Αθηνά Μουστάκα, Κωνσταντίνος Μπιμπής) Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης
Σκηνικά-κοστούμια: Παναγιώτα Κοκορού
Μουσική: Κώστας Γάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Λένια Ξενάκη

Παίζουν: Τραϊάνα Ανανία, Κωνσταντίνα Αντωνοπούλου, Τριαντάφυλλος Δελής, Στέλιος Καλλιστράτης, Μαρία Κωνσταντά.

Μουσικός επί σκηνής: Μιχάλης Γούτης.

Θέατρο Φαργκάνη (Αγίου Παντελεήμονος 10, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 960063)
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00
Εισιτήρια: 12, 8 (φοιτητικό, ανέργων) 




Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: