Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Στον Τεχνοχώρο Cartel...

Leave a Comment
Ο Τεχνοχώρος Cartel των Βασίλη Μπισμπίκη, Παναγιώτη Σούλη και Φαίης Τζήμα, προτείνει για τη θεατρική περίοδο 2015-2016 ένα ρεπερτόριο που καθρεφτίζει τις αγωνίες της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης των ημερών μας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Έως 17 Νοεμβρίου 2015
Ομάδα 7
"Ενώ το πλοίο ταξιδεύει" της Γαλάτειας Καζαντζάκη, σε σκηνοθεσία Βίκυς Μαστρογιάννη. 
Η ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα "σαπιοκάραβο, που συνεχώς τρίζει", με προορισμό ένα νησί, την Τήνο, την Κω, την Μυτιλήνη ή την Λαμπεντούζα. Επιβάτες όλοι εμείς τότε και τώρα. Κοινό σημείο μας, η μάχη με την μοίρα, σε ένα ταξίδι διαφυγής με άγνωστο προορισμό....
Συνεχίζουμε με ανθρώπους που στριμώχνονται για να χωρέσουν, ανθρώπους που διακινδυνεύουν, που στοιβάζονται, που ελπίζουν, ανθρώπους που ταξιδεύουν.... και "που μοιάζουν σαν πεθαμένοι" Παίζουν: Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Γιώργος Ανδράκης, Άλκης Ζούπας, Μαίρη Λούσυ, Βίκυ Μαστρογιάννη, Μάνος Παπαδάς, Μάριος Σουγιουτζόγλου.

Από 11 Νοεμβρίου 2015 έως 11 Φεβρουαρίου 2016
"Στα σκοτεινά-making movies" του Γιώργου Ηλιόπουλου, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Βουρνά. 
Υπάρχει μια στιγμή λίγο πριν κοιμηθούμε που οι άμυνες, οι αντιστάσεις και όλοι οι μηχανισμοί που έχουμε αναπτύξει καθώς μεγαλώνουμε για να αντέξουμε υποχωρούν... Ανοίγουν οι πόρτες που τόσο καλά, συνειδητά ή όχι, έχουμε φροντίσει να κλειδώσουμε και "αυτό" που πνίγουμε μέσα μας παρουσιάζεται μπροστά μας. Το έργο είναι μια σειρά από διαδοχικές ιστορίες ανθρώπων που συναντάμε καθημερινά και θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς. Δεν είναι μονόλογοι, αλλά μια σειρά διαλόγων σ’ ένα ημερολόγιο συναντήσεων – μια σειρά εξομολογήσεων. Μια άσκηση συνειδητοποίησης και κατανόησης. Είναι μια διαδρομή προς τα μέσα – μια συνάντηση με το σκοτάδι που θέλει να γίνει φως..
Παίζουν: Ορέστης Τρίκας, Νίκος Αναγνωστόπουλος, Λάζαρος Βασιλείου, Λία Τσάνα

Από 20 Νοεμβρίου 2015 έως 21 Φεβρουαρίου 2016
Ομάδα "Θα δούμε"
"Ο ουρανός πανω από την πόλη", σε σκηνοθεσία Ακίνδυνου Γκίκα.
Ενα έργο εμπνευσμένο από το κινηματογραφικό σενάριο "Wings of desire" (Τα φτερά του έρωτα) των Wim Wenders και Peter Handke (1987). Μία πόλη που ψάχνει τα πατήματά της και την ύπαρξή της μέσα από τεράστιες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές αλλαγές. Άνθρωποι που ζουν και συγκρούονται με την ανελέητη απλότητα της πραγματικότητας και την πνευματική τους οντότητα. Το ανθρώπινο ένστικτο αντανακλά την αγγελική του διάσταση, ως σκιά, πάνω στους τοίχους της πόλης. Η "ακροβασία" του είδους μας στην βίαιη προσαρμογή της εξέλιξης.
Μία ελεγεία για την ύπαρξη, την αναζήτηση, την αγάπη, τον έρωτα, την απώλεια, τη ζωή.
Παίζουν: Στέλιος Ψαρουδάκης, Αφροδίτη Αντωνάκη, Ακίνδυνος Γκίκας, Βάσια Λακουμέντα, Ανδρέας Ευαγγελάτος, Κωνσταντίνα Μatwali Κουτουλάκη, Νίκος Κρίκας, Ειρήνη Χατζηνίκου, Μαρία Αδάμου, Έλενα Δελακούρα.

Από 23 Νοεμβρίου έως 29 Δεκεμβρίου 2015
Ομάδα Vagabond (νικητές του 2ου SCRATCH Festival)
"Sociallies 2078", σε κείμενο και σκηνοθεσία Ελβίνας Μποτονάκη.
2078: To Παγκόσμιο Σύστημα στην προσπάθεια του να αποτρέψει οποιαδήποτε μορφή οργάνωσης ή συσπείρωσης των ανθρώπων εκτελεί παραδειγματικά πολίτες που δεν συμμορφώνονται με τις τρέχουσες κοινωνικο-πολιτικές αποφάσεις. Οι άνθρωποι ζουν χωρισμένοι σε κατηγορίες και δρουν ως προγραμματισμένα ρομπότ- χωρίς δικαίωμα ψήφου, προσωπικής βούλησης, ανθρώπινης συνείδησης. Η επικοινωνία μεταξύ των μελών της κοινωνίας είναι απαγορευτική και ελεγχόμενη και η αναπαραγωγή του ανθρώπινου είδους πραγματοποιείται μέσα σε εργαστηριακούς σωλήνες.
Άνθρωποι βουτηγμένοι στο "κοινωνικό ψέμα" μπορούν τελικά να διαφοροποιηθούν ανεξάρτητα και ασυμβίβαστα; Ή μήπως τα ισχυρά αρχέτυπα κοινωνικά πρότυπά θα τους ακολουθούν και θα τους βασανίζουν μέχρι την ολοκληρωτική τους εξάλειψη;
Παίζουν: Μαριλένα Στεφανή, Νίκος Ρουμπάκης, Ιάσονας Παπαματθαίου, Νεκτάριος Σμυρνάκης

Από 4 Ιανουαρίου έως 16 Φεβρουαρίου 2016
"Π(εί)ραμα" της Λουκίας Ανάγνου, σε σκηνοθεσία Αντώνη Κωνσταντουδάκη.
Στο πλαίσιο μιας ανθρωπολογικής μελέτης και έναντι αδρής χρηματική αμοιβής, ένας καθηγητής καλεί φιλήσυχους ανθρώπους να συμμετάσχουν σε ένα ψυχολογικό πείραμα με θέμα την μάθηση.
Οι ρόλοι μοιράζονται τυχαία και ένα ιδιαίτερο παιχνίδι με θέμα την υπακοή στην εξουσία ξεκινάει.
Ποιά είναι τα όρια του καθενός;
Μέχρι που μπορεί να φτάσει κανείς υπό πίεση;
Αν του δώσεις μια ιδέα…;
Ένα άλλοθι…;
Μία παράσταση βασισμένη στο πείραμα του Μίλγκραμ.
Παίζουν: Ναταλία Δήμου, Βάλη Μαυρίδη, Άννα Μιχαλοπούλου.

Από 26 Φεβρουαρίουι έως 24 Απριλίου 2016
Ομάδα Cartel
"Καζιμίρ και Καρολίνα" του Έντεν φον Χόρβατ, σε σκηνοθεσία Δημοσθένη Παπαδόπουλου.
Ο Καζιμίρ χάνει τη δουλειά του. Το γεγονός αυτό οδηγεί στο να χάσει και την Καρολίνα. Μία σειρά από λάθη που καταλήγουν στην αποξένωση και στον εγωισμό. Μέσα σε μία ατμόσφαιρα οικονομικής κρίσης παρακολουθούμε πρόσωπα ανίκανα να την διαχειριστούν και πρόσωπα που παίζουν καλά το "παιχνίδι" και επωφελούνται από αυτήν. Σε μία εποχή όπου το χρήμα κυριαρχεί, ο πιο δυνατός κερδίζει. Η ανεργία ως βασική αιτία μίας βαθειάς υπαρξιακής κρίσης. Έλλειψη παιδείας, ανευθυνότητα, ανωριμότητα, εγωισμός και μικροαστισμός που πάνω τους πλάθονται ακροδεξιές θέσεις. Μία ιστορία που δείχνει πώς το οικονομικό σύστημα επηρεάζει τις σχέσεις και την λειτουργία των ανθρώπων. Ένα έργο που γράφτηκε για την οικονομική κρίση του ΄30 και που δείχνει δυστυχώς πώς η ιστορία επαναλαμβάνεται. Μία τραγωδία της καθημερινότητας. Η μπαλάντα της ανεργίας.
Παίζουν: Ελεονώρα Αντωνιάδου, Ευτυχία Γιακουμή, Μάνος Καζαμίας, Ιουστίνα Μάτσιασεκ, Βασίλης Μπισμπίκης, Ιάσονας Παπαματθαίου, Μαρία Σκαφτούρα, Παναγιώτης Σούλης, Στέλιος Τυριακίδης.

Από 7 Μαρτίου έως 26 Απριλίου 2016
"Graffito, όπως άγριο", σύνθεση θεατρικών έργων του Παύλου Μάτεσι, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Παπαναστασάτου.
Η ολοκληρωτική αποδόμηση μιας τυπικά δημοκρατικής κοινωνίας λόγω αιφνίδιας θανατηφόρας ασθένειας στη Βουλή αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να καταλάβουν την εξουσία πραξικοπηματικά η σέχτα των Μαυροφορεμένων σε συνεργασία με την Αυτοκέφαλη εκκλησία και την Τηλεόραση, που αρθρώνει το λόγο των εξουσιαστών. Τη νέα τάξη πραγμάτων βλέπουμε μέσα από τις ζωές τεσσάρων σοφά επιλεγμένων χαρακτήρων δοσμένων με το μοναδικό χιούμορ του Μάτεσι.
Ενός τραπεζικού υπαλλήλου μετά της συζύγου του, ζεύγος μάλλον αστικό της εννοούμενης ως "καλής κοινωνίας" και ενός καλλιτέχνη, που έχει να βγει από το σπίτι τέσσερα χρόνια περιμένοντας την έμπνευση και της δικής του συζύγου, άριστο δείγμα δημοσίας υπαλλήλου.
Μαζί με την κατάρρευση της άλλοτε δημοκρατικά φερόμενης κοινωνίας καταρρέει και ολόκληρο το σύστημα σχέσεων και αξιών των ανθρώπων.

Cartel (Αγ. Άννης και Μικέλη 4, Βοτανικός (Στάση μετρό Ελαιώνας), Αθήνα, τηλ. 6939 898258)

 
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: