Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Πατρίσια Χάισμιθ: Εισαγωγή στο σασπένς

Leave a Comment
Πατρίσια Χάισμιθ: Συγγραφέας. Δημιουργός του κυρίου Ρίπλεϊ.
Σκληρή, απόμακρη, αινιγματική, μοναχική, εξωτερικά απαθής, εκκεντρική. Αστεία, ευφυής, βίαιη.
Εραστής γυναικών, ένας άνδρας παγιδευμένος στο σώμα μιας γυναίκας αλλά και μισογύνης. Σχεδόν μισάνθρωπος.
Αν και γοητεύεται από μικρή από το "Έγκλημα και τιμωρία" του Ντοστογιέφσκι, στις δικές της ιστορίες, ο δολοφόνος —σχεδόν— πάντα γλυτώνει. Έγραψε πάνω από 130 μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων. Τα περισσότερα από αυτά, "θρίλερ", ενός χαρακτηριστικού ύφους: σαρκαστικό χιούμορ με το μάτι βαθιά στην ψυχολογία των ηρώων που κάνει τον αναγνώστη να κατανοεί τον "κακό" και να ταυτίζεται μαζί του.
Πέθανε το 1995, αναγνωρισμένη στην Ευρώπη, παραγνωρισμένη στην Αμερική, με το παράπονο ότι δεν της έδωσαν την θέση που θεωρούσε ότι της άνηκε στο πάνθεον της αμερικάνικης λογοτεχνίας.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
"Πατρίσια Χάισμιθ: Εισαγωγή στο σασπένς" του Παναγιώτη Χριστόπουλου, σε σκηνοθεσία Ιωσήφ Βαρδάκη.

Στο έργο του Παναγιώτη Χριστόπουλου, η Πατρίσια Χάισμιθ μας προσκαλεί να γίνουμε μαθητές της σε ένα σεμινάριο. Η διαφήμισή του στις εφημερίδες θα ήταν κάπως έτσι: "Η διάσημη συγγραφέας Πατρίσια Χάισμιθ σας προσκαλεί στο σεμινάριο "Εισαγωγή στο Σασπένς". Από την αρχική ιδέα μέχρι την ολοκλήρωση της, η δις Χάισμιθ θα αναλύσει τι είναι το σασπένς και πώς δημιουργείται, τι ρόλο παίζει η ατμόσφαιρα, πως κατασκευάζονται επιτυχημένοι χαρακτήρες, που βρίσκεται η έμπνευση, πως οργανώνεται η πλοκή". Με αφορμή το σεμινάριο, οδηγούμαστε μέσα στον κόσμο της Χάισμιθ: έναν κόσμο σκοτεινό, όπου ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να γίνει δολοφόνος. Εκεί, τρεις μαθητές της, αναλαμβάνουν τους ρόλους φανταστικών χαρακτήρων και δίνουν σάρκα και οστά στους φόβους και τις φαντασιώσεις της.

Πρωτότυπη Μουσική: Γιώργος Ρους
Σκηνικό: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Φωτογραφίες παράστασης: Κλεοπάτρα Χαρίτου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Καλλιανίδου
Βοηθός Σκηνογράφου: Μαρία Παπαδοπούλου.

Παίζουν: Ρούλα Πατεράκη, Μαρκέλλα Γιαννάτου, Ευθύμης Γεωργόπουλος, Νίκος Μαυράκης.

Θέατρο 104, (Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα, τηλ. 210 3455020)
Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00, από 24 Νοεμβρίου 2014
Εισιτήρια: 12, 8 (μειωμένο)



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: