Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Προσωπογραφία: 10+1 σταθμοί της Μαριάννας Κάλμπαρη

Leave a Comment
1. Σπουδές στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης-Κάρολος Κουν, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris IV - Φιλολογία και Επικοινωνία) και στο Charpentier Art Studio (Σκηνοθεσία)

2. 1994: Μαθήτρια ακόμη της Δραματικής Σχολής συμμετέχει στον Χορό του "Πλούτου" του Αριστοφάνη, που ανεβαίνει από το Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Μίμη Κουγιουμτζή, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

3. 2001: Βραβεύεται με τιμητικό έπαινο για το έργο της "Σιωπηλός εραστής", στον διαγωνισμό συγγραφής θεατρικού έργου, του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Βόλου.

4. 2003: Η παράσταση "Μια φορά κι ένα...λεπτό" (διασκευή ενός ρωσικού παραμυθιού, σε επιμέλεια Μαριάννας Κάλμπαρη, είναι η τελευταία ολοκληρωμένη σκηνοθετική δουλειά του Μίμη Κουγιουμτζή, λίγους μήνες πριν το θάνατό του.

5. 2003: Σκηνοθετεί τον μονόλογο του Αντώνη Δωριαδη, "Αναχώρηση" με τη Νέλλη Αγγελίδου, που παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ "Θεατρικοί μονόλογοι", στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

6. 2003: Γράφει το θεατρικό έργο για παιδιά "Το κόκκινο σκουφί" που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Δέσποινας Σιδηροπούλου, στο Θέατρο Αργώ. Ακολουθούν, στην ίδια θεατρική σκηνή, τα έργα "Η πριγκίπισα κι ο βάτραχος" (2004) και "Το μεγάλο ταξίδι του μικρού γίγαντα" (2005)

7. 2003: Ιδρυτικό μέλος της ομάδας "Συνενοχή". Η ομάδα συμμετέχει στον θεατρικό θεσμό "Άδειος Χώρος" της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, με το έργο "Μια ανάσα ακόμα" που έχει γράφει η Μαριάννα Κάλμπαρη. Στην παράσταση παίζουν η ίδια, η Κατερίνα Λυπηρίδου και ο Διαμαντής Καραναστάσης.

8. 2004: Το θεατρικό της έργο "Βιομαγεία", παρουσιάζεται στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη. Ένα έργο για τη λειτουργία και τη μυσταγωγία της θεατρικής τέχνης. (Δέκα χρόνια μετά ανεβαίνει και πάλι, στο Θέατρο Φούρνος αυτή τη φορά, σε σκηνοθεσία Γιάννη Φίλια).

9. 2004: Σε συνεργασία με τον θεατρικό παραγωγό Τάσο Παπανδρέου οργανώνει τους Α' Θεατρικούς Αγώνες Νέων Δημιουργών, στο Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης. Στη διοργάνωση αυτή ξεχωρίζει και βραβεύεται το —πολυπαιγμένο έκτοτε— έργο του Γιώργου Ηλιόπουλου "4ever".

10. 2007: Μεταφράζει και σκηνοθετεί τις "Τρεις αδελφές" του Τσέχωφ, στο Θέατρο Τέχνης, στη σκηνή της οδού Φρυνίχου. Στην παράσταση που παρουσιάζεται με τον τίτλο "Τρεις αδερφές-Περεστρόικα", η δράση μεταφέρεται στην πρώην Σοβιετική Ένωση και πιο συγκεκριμένα στην εποχή της περεστρόικα (1985-1991).

+1 Τον Μάρτιο του 2014 η Μαριάννα Κάλμπαρη αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θεάτρου Τέχνης-Κάρολος Κουν. Στο πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα της περιόδου 2014-2015 περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το θεατρικό της έργο "Αλμανάκ" (έχει παρουσιαστεί ήδη στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης) και μια δική της σκηνοθετική πρόταση, στο έργο του Σιμώ "Η Λίλα λέει" (Ιανουάριος 2015)
Αυτή την περίοδο παρουσιάζεται στο Θέατρο Αυλαία της Θεσσαλονίκης, το έργο της Κατερίνας Γιαννάκου "Μια κανονική μέρα", σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη, με τη Ράνια Σχίζα. (έως 16/11)


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: