Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Θεατρικός χειμώνας 2013-2014: Από το Α έως το Ω (Μέρος Α)

Leave a Comment
Chicago για δεύτερη χρονιά
Ένας θεατρικός οδηγός για ναυτιλομένους. Μια επιλογή από παραστάσεις που φέρνει μαζί του ο αθηναϊκός θεατρικός χειμώνας.      
Ανοίγουν την αυλαία.
Η νέα θεατρική περίοδος ανοίγει τον Σεπτέμβρη με την επανάληψη του Chicago στο Παλλάς. Ο Σταμάτης Φασουλής σκηνοθετεί και η Σμαράγδα Καρύδη, η Τάνια Τρύπη, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και ο Αντώνης Λουδάρος υποδέχονται στη σκηνή την Άννα Παναγιωτοπούλου που φέτος αντικαθιστά τη Μαρινέλλα. Λίγο αργότερα στον ίδιο χώρο επαναλαμβάνονται και οι Δαίμονες για λίγες παραστάσεις.

Βία και παραμυθία.
Τον Pillowman του Μάρτιν Μακντόνα προτείνει για φέτος ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και μαζί με τους Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, Νίκο Κουρή και Γιώργο Πυρπασόπουλο δημιουργούν ένα ισχυρό κουαρτέτο στο Θέατρο Αθηνών. Στο έργο ένας συγγραφέας, ύποπτος για φόνους μικρών παιδιών, και ο προβληματικός αδερφός του ανακρίνονται από δύο ηλίθιους, πλην όμως βίαιους αστυνομικούς.
Το κουρδιστό πορτοκάλι
Στο Θέατρο Αποθήκη έρχεται το Κουρδιστό πορτοκάλι του Anthony Burgess. Το έργο θέτει το
πρόβλημα της αντιμετώπισης της νεανικής βίας αλλά και το θέμα της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου για να επιλέξει το καλό ή το κακό. Σκηνοθετεί ο Γιάννης Κακλέας και παίζουν: Σερβετάλης, Ρουμελιώτη, Αλμπάνης, Αϊδίνη κ.α.


Γυναικεία υπόθεση.
Η Ρένη Πιττακή και η Ράνια Οικονομίδου ενώνουν τις δυνάμεις τους για πρώτη φορά, στο νέο έργο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, Αέρας, που θα φιλοξενηθεί στο Πόλη Θέατρο. Σκηνοθετεί η Σύλβια Λούλιου.
Η Σοφία Φιλιππίδου σκηνοθετεί το Μπάρτελμπι, ο γραφιάς του Χέρμαν Μέλβιλ και ερμηνεύει τον ρόλο του σιωπηλού και αινιγματικού αντιγραφέα ενός δικηγορικού γραφείου. Πρόκειται για μια θεατρική μεταφορά του διηγήματος του Μέλβιλ, που θα παρουσιαστεί στο Από μηχανής θέατρο.
Στο Επί Κολωνώ η Ελένη Σκότη κάνει φέτος μια στροφή στο βρετανικό ρεπερτόριο, προτείνοντας τις Αλεπούδες της Dawn King. Στον θίασο Δημήτρης Λάλος, Ιωάννα Παππά, Στάθης Σταμουλακάτος και Ιωάννα Κολλιοπούλου.
Στο Μικρό Παλλάς μεταφέρεται ο μονόλογος Το μυστικό της κυρίας Έλεν, που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Βασίλη Ζιώγα, Όπως τα κούρντισες Θε' μου. Σκηνοθετεί η Μαριάννα Κάλμπαρη και ερμηνεύει η Ελένη Ζιώγα.

Δημήτρης Δημητριάδης και φέτος.
Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση ετοιμάζει ένα αφιέρωμα στον συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη. Ο Δημήτρης Καραντζάς σκηνοθετεί το ανέκδοτο έργο Ο κυκλισμός του τετραγώνου έχοντας στη διάθεση του την αφρόκρεμα του ελληνικού θεάτρου: Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη, Γιώργο Γάλλο, Αλεξία Καλτσίκη, Μαρία Κεχαγιόγλου, Γιάννη Κλίνη, Περικλή Μουστάκη, Άρη Μπαλή, Γιάννο Περλέγκα, Όμηρο Πουλάκη, Μαρία Πρωτόπαππα και Χρήστο Στέργιογλου. Έντεκα φωνές διαφορετικών φύλων, διαφορετικών γενεών, διαφορετικών σεξουαλικών προτιμήσεων με ένα και μόνο αιτούμενο: την αποδοχή και την απελπισμένη τους ανάγκη να αγαπηθούν και να ανήκουν κάπου.
Το αφιέρωμα συμπληρώνουν θεατρικά αναλόγια με τα έργα Εκκένωση, Άγγιγμα του βυθού και Φαέθων.

Επαναλήψεις, επαναλήψεις, επαναλήψεις.
Αρκετές οι επαναλήψεις και φέτος. Ξεχωρίζουν οι δύο εξαιρετικές παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου που θα ανοίξουν τη νέα θεατρική περίοδο, Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα του Γιουτζήν Ο' Νηλ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά και η Γκόλφω του Σπυρίδωνος Περεσιάδη, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου. Στο Αγγέλων Βήμα επαναλαμβάνονται οι παραστάσεις Τζων Λένον: Το σκαθάρι και τα μάτια σας του Mark St. Germain και Όσκαρ Ουάιλντ: Το φιλί του Ιούδα του David Hare.
Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος επιστρέφει για δεύτερη χρονιά με το Κάθε Πέμπτη Κύριε Γκρην του Τζεφ Μπάρον (Άνεσις) και η Ελένη Ράντου για τρίτη χρονιά με το Κατάδικός μου (Διάνα), το έργο που συνέγραψε με τη Σάρα Γανωτή και τον Νίκο Σταυρακούδη.
Ο Δάνης Κατρανίδης και η Μίρκα Παπακωνσταντίνου "επιμένουν" στον Άλμπυ για μία ακόμη χρονιά. Το Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;, σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη, θα ανοίξει τη σαιζόν στο Πόλη Θέατρο.
Η ομάδα Sforaris επιστρέφει με την παράσταση Γιοι και κόρες, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, αυτή τη φορά στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, με ανανεωμένα κείμενα και αλλαγές στη διανομή.
Μια παράσταση που ξεχώρισε την περσινή θεατρική περίοδο είναι η Ευριδίκη της Sarah Ruhl, που σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Τάρλοου στο θέατρο Πορεία. Ένα σύγχρονο έργο που μιλάει με χιούμορ και ευαισθησία για την παντοτινή αγάπη και τα λεπτά όρια που χωρίζουν την ζωή από τον θάνατο.

Ζωή Λάσκαρη
Με Πίντερ επιστρέφει η Ζωή Λάσκαρη στη σκηνή της Αθηναΐδας. Συνεργάζεται για ακόμη μια φορά με τον σκηνοθέτη Άντολφ Σαπίρο στο ανέβασμα των Παλιών καιρών του βρετανού δραματουργού. Στον θίασο η Βέρα Κρούσκα και ο Στέφανος Κυριακίδης.

Ήχοι της Ανατολής και της Δύσης
Το Cirque du Soleil επιστρέφει στην Αθήνα με το Dralion, την παράσταση που αψηφά τους φυσικούς νόμους και υπόσχεται μία ακόμη συναρπαστική σκηνική εμπειρία. Μια παράσταση με μουσική εμπνευσμένη από ήχους της Ανατολής και της Δύσης, κλασικά κινεζικά και ινδικά ακούσματα που ανακατεύονται με μουσικές της Αφρικής, της Ανδαλουσίας, των Βαλκανίων και της Δυτικής Ευρώπης.

Θωμάς Μοσχόπουλος
Τον Ρινόκερο του Ευγένιου Ιονέσκο σκηνοθετεί τη νέα σαιζόν ο Θωμάς Μοσχόπουλος με τον Μανώλη Μαυροματάκη στον ρόλο του Μπερανζέ. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Θησείον, εκεί όπου θα επαναληφθεί και η περσινή επιτυχία της ομάδας Επτάρχεια, το Mistero Buffo του Ντάριο Φο.

Ισχύς εν τη ενώσει
Συνασπισμός δυνάμεων στους θιάσους του αθηναϊκού κέντρου. Έναν δυνατό γυναικείο θίασο έχει κλείσει για τη θεατρική μεταφορά του έργου του Πέδρο Αλμοδοβάρ, Όλα για τη μητέρα μου, ο Πέτρος Ζούλιας. Στη σκηνή του θεάτρου Ακροπόλ θα βρεθούν η Νένα Μεντή, η Κατερίνα Λέχου, η Μάρω Κοντού, η Μαρίνα Ψάλτη, η Γωγώ Μπρέμπου, η Άννα Μονογιού.

Ψύλλοι στ' αυτιά στο Θέατρο Αλίκη
Λίγο πιο κάτω, στο θέατρο Αλίκη ο Γιάννης Κακλέας ετοιμάζει τη φάρσα του Ζορζ Φεϊντό Ψύλλοι στ' αυτιά. Επί σκηνής θα βρεθούν ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, η Βίκυ Σταυροπούλου, η Μίνα Αδαμάκη, ο Κώστας Αποστολάκης, ο Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, η Σοφία Μουτίδου.

Η Κάτια Δανδουλάκη συνεχίζει τη συνεργασία της με το συγγραφικό δίδυμο Ρέππα-Παπαθανασίου και ανεβάζει μια αστυνομική κωμωδία βασισμένη στην Παγίδα του Ρομπέρτ Τομά. Τίτλος του έργου Μάντεψε ποιος θα πεθάνει απόψε και στον θίασο συναντάμε τον Τάσο Χαλκιά, τον Αλέξανδρο Αντωνόπουλο, τη Τζόυς Ευείδη, την Ελένη Κρίτα και τον Παντελή Καναράκη.
Στο θέατρο Πειραιώς 131 θα "στεγαστούν" οι φόνισσες. Πρόκειται για τις ηρωίδες της νέας —άτιτλης προς το παρόν— κωμωδίας των Ρήγα-Αποστόλου. Στην παράσταση παίζουν η Χρύσα Ρώπα, η Ελένη Καστάνη, η Τζέσυ Παπουτσή, η Ναταλία Δραγούμη, η Παρθένα Χοροζίδου.
Ο Γρηγόρης Βαλτινός επανέρχεται και πάλι σε μια παλιότερη επιτυχία του, στο έργο Δείπνο με φίλους του Ντόναλντ Μάργκιουλις. Αυτή τη φορά συνεργάζεται με τη Ρένια Λουιζίδου, τον Παύλο Χαϊκάλη, τη Μπέσυ Μάλφα.

Κιμούλης Χ2
Αλλάζει θεατρική στέγη φέτος το χειμώνα ο Γιώργος Κιμούλης. Στο θέατρο Δημήτρης Χορν θα παρουσιάσει δύο παραγωγές που θα παίζονται σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο. Η αρχή θα γίνει με τον Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν του Ερρίκου Ίψεν, που θα σκηνοθετήσει ο Σταμάτης Φασουλής. Μαζί με τον Κιμούλη, η Ρούλα Πατεράκη, η Σμαράγδα Σμυρναίου, ο Γιώργος Ζιόβας κ.α.
Αργότερα, μέσα στη σαιζόν θα ανέβει και ο Επιστάτης του Χάρολντ Πίντερ.

Λα Νόνα.
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Λα Νόνα του Ρομπέρτο Κόσα καταλαμβάνει τη σκηνή του θεάτρου Ακάδημος. Ο Δημήτρης Πιατάς ερμηνεύει την τρομερή γιαγιά που τρώει τα πάντα... και τους πάντες.

Μιούζικαλ, στη μόδα.
Καταιγισμός από μιούζικαλ και μουσικά θεάματα στην αθηναϊκή θεατρική σκηνή αυτόν τον χειμώνα. Πέρα από τις επαναλήψεις (Chicago, Δαίμονες) που ήδη αναφέραμε, έρχεται το Μερικοί το προτιμούν καυτό που θα παρουσιαστεί στο Παλλάς, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή. Λαμπερό το καστ κι εδώ —όπως συνηθίζεται στα θεάματα του είδους— Αθερίδης, Ζουγανέλης, Μακρυπούλια, Βουτσάς.
Ο Κωνσταντίνος Ρήγος προτείνει το Cabaret και κλείνει για τους βασικούς ρόλους τη Μαρία Ναυπλιώτου, τον Δημήτρη Λιγνάδη, την Τάνια Τσανακλίδου, τον Μιχάλη Μητρούση, τον Παναγιώτη Μπουγιούρη, τη Νάντια Μπουλέ. (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών)
Στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού η Θέμιδα Μαρσέλλου σκηνοθετεί την Annie, μια πρωτότυπη σύπραξη της Μίρκας Παπακωνσταντίνου και του Μιχάλη Χατζηγιάννη.
Στο θέατρο Badminton προετοιμάζεται —σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια— η μουσική βιογραφία της Σοφίας Βέμπο με πρωταγωνίστρια τη Μαρινέλλα, ενώ στον ίδιο χώρο θα παρουσιαστεί για δεύτερη χρονιά και το αφιέρωμα στην επιθεώρηση Θα σε πάρω να φύγουμε με τον Γιώργο Καπουτζίδη, τον Αντώνη Λουδάρο, τη Τάνια Τρύπη, τον Μέμο Μπεγνή, τον Μιχάλη Μαρίνο.

(επιμέλεια: Κορνήλιος Ρουσάκης)



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: