Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

H Reza de Wet και οι κρυμμένες αλήθειες

Leave a Comment
Η Reza de Wet γεννήθηκε στη πόλη Senekal της Νοτίου Αφρικής. Είχε εργαστεί σαν ηθοποιός, ενώ είχε master στην αγγλική λογοτεχνία και δίδαξε στο Rhodes University του Grahamstown.
Παραγωγική συγγραφέας, με 12 έργα σε περίπου 15 χρόνια, έχει κερδίσει περισσότερα βραβεία από οποιονδήποτε άλλο αφρικανό συγγραφέα. Ανάμεσα σε αυτά το βραβείο Hertzog, το πιο διάσημο αφρικανικό λογοτεχνικό βραβείο, το οποίο κέρδισε δύο φορές.
Έγραφε κυρίως στα αφρικανικά, αλλά τα έργα της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά. Τρία από αυτά παρουσιάστηκαν στο Λονδίνο. Στο Miracle που ανέβηκε στο Leicester Square Theatre το 2010, τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατούσε η Susannah York. Τα περισσότερα έργα της έχουν σκοτεινούς, gothic τόνους, με πινελιές μαγικού ρεαλισμού. Κυριαρχεί κάτι παράξενο και απόκοσμο. Αυτή η αναμφισβήτητα σκοτεινή φύση μπορεί να σχετίζεται με την γνωριμία της de Wet με τον, εθισμένο στη μορφίνη, νατουραλιστή ποιητή Eugene Marais, ο οποίος έγραψε τα ποιήματα The Soul of the White Ant και The Soul of the Ape, λίγο πριν αυτοκτονήσει. Είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τη μητέρα της και ισχυριζόταν πως επικοινωνούσε μαζί της και με τη γιαγιά της, μετά τον θάνατό τους. Ήταν βαθιά διαισθητική και κάποιες φορές έκανε ακριβείς προβλέψεις.
Ήταν μια πλευρά της που βρήκε έκφραση στο γράψιμο και δεν αντικατόπτριζε την καθημερινή της στάση ζωής. Για εκείνους που την γνώριζαν είχε πάντα ένα λαμπερό χαμόγελο και μια διάθεση να αντιμετωπίζει τα πάντα με χιούμορ. Αντλούσε υλικό από απλά περιστατικά και ιστορίες καθημερινών ανθρώπων.
Όπως και ο αγαπημένος της θεατρικός συγγραφέας, Άντον Τσέχωφ, αισθανόταν μια παρόρμηση να διερευνήσει τις απλές, καθημερινές στιγμές της ζωής και να μελετήσει σχολαστικά τα κρυφά "υπόγεια ρεύματα", τα σημεία που βρίσκεται, συνήθως, η αλήθεια.
Εκτός από θεατρικά έργα, έγραψε και ένα μυθιστόρημα με τίτλο Heathcliff goes home, το οποίο αναφέρεται στη ζωή του ήρωα της Emily Bronte, πριν την άφιξή του στο Wuthering Heights.
Μετά το τελευταίο της έργο, Die See (The Sea) που παρουσιάστηκε στο Klein Karoo National Arts Festival τον Απρίλιο του 2011, ανακοίνωσε την απόφαση της να σταματήσει το γράψιμο, αφού είχε πει όσα ήθελε να πει.
Στα τέλη Οκτωβρίου νόσησε από μια ιδιαίτερα επιθετική μορφή λευχαιμίας. Πέθανε τρεις μήνες αργότερα στις 27 Ιανουαρίου 2012, σε ηλικία 59 ετών.

Τώρα στη Θεσσαλονίκη
Tο μαύρο νερό (African Gothic) της Reza de Wet, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Ελεονώρας Αϊβαζίδου.

Το έργο διαδραματίζεται σε μια απομονωμένη αγροτική φάρμα και ακολουθεί τις ζωές δύο ορφανών αδελφών (ενός αγοριού κι ενός κοριτσιού), που μεγάλωσαν χωρίς γονική επιτήρηση, αρνούμενοι την πραγματικότητα και δημιουργώντας έναν αλλόκοτο κόσμο για να ζήσουν σε αυτόν. Στην απουσία των γονέων, τα παιδιά αναλαμβάνουν συχνά να τους υποδυθούν ή μάλλον να μετενσαρκωθούν σε αυτούς, διαιωνίζοντας έτσι τον κύκλο της Αμαρτίας-Τιμωρίας. Η άφιξη ενός δικηγόρου θα αναστατώσει, θα αμφισβητήσει, θα θελήσει να αλλάξει αυτόν τον κόσμο, "να τα καταστρέψει όλα". Τέταρτο πρόσωπο στο έργο, η νταντά. Ένας άγρυπνος παρατηρητής, μια "σκιά" που διέπει όλο το έργο με ένα μυστήριο και μια σχεδόν ιερή δύναμη. 
Το έργο διαθέτει τόσο στοιχεία δράματος, όσο και αρχετυπικούς συμβολισμούς που παραπέμπουν στις μεγάλες αρχαίες τραγωδίες. Διέπεται από μια αλλόκοτη ατμόσφαιρα μυστηρίου, με έντονες νότες μαγικού ρεαλισμού και μαύρης κωμωδίας.
Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και είναι μια παραγωγή του Εclipse sgroup theater.
info: Σκηνικό-κοστούμια: Μαρίνα Γκούμλα, μουσική: Μιχάλης Σιώνας, σχεδιασμός φωτισμών: Πολύβιος Σερδάρης, βοηθός σκηνοθέτη: Ματίνα Κουλουριώτη, οργάνωση παραγωγής: Χρήστος Αθηνέλης.
Παίζουν: Μαρία Χατζηϊωαννίδου, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Mάρα Τσικάρα, Αλέξανδρος Ζαφειριάδης.

Στο Studio Vis Motrix (Αγνώστου Στρατιώτη 20, Θεσσαλονίκη), από 15 Δεκεμβρίου.
Πέμπτη-Κυριακή: 21.00



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: