Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Νοητή Γραμμή

Leave a Comment
H Ομάδα Θεάτρου "Νοητή Γραμμή" ιδρύθηκε το 1999 από την Όλγα Ποζέλη. Εναρκτήρια παράσταση της ομάδας ήταν η Μεγάλη της Ευκαιρία του Alan Bennett και το Κήρυγμα του David Mamet, στον Τεχνοχώρο Υπό Σκιάν.

Ακολούθησε το Dο You Love Me?, μια παράσταση devised theatre βασισμένη στη ζωή και τα κείμενα του ψυχίατρου R. D. Laing, αρχικά στον Άδειο Χώρο της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου (Ιούνιος 2001) και κατόπιν στο Θέατρο Φούρνος (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2001), στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον της Θεσσαλονίκης (Φεβρουάριος 2002) και στο Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου της Τρίπολης (Ιούλιος 2002). Το Do You LoveMe? ήταν υποψήφιο για δύο βραβεία του περιοδικού Αθηνόραμα. Για το Do You Love Me? η Όλγα Ποζέλη ήταν υποψήφια για το βραβείο Νέου Δημιουργού της Ένωσης Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.

Το Μάρτιο του 2003 η ομάδα ανέβασε στο Θέατρο Εμπρός το έργο του Steven Berkoff Κβετς. Ήταν υποψήφιο για έξι βραβεία του περιοδικού Αθηνόραμα, μεταξύ των οποίων και αυτά της καλύτερης παράστασης και σκηνοθεσίας.

Ακολούθησε τον Απρίλιο του 2004, το έργο Το Πουλί της Ηδονής που παρουσιάστηκε στο θέατρο Επί Κολωνώ. Ήταν μια παράσταση devised εμπνευσμένη από το διήγημα του βραβευμένου Αυστραλού συγγραφέα Peter Carey, Exotic Pleasures.

Τον Μάϊο του 2007, η "Νοητή Γραμμή" ανέβασε στο θέατρο Αργώ Studio την παράσταση devised, Όλα όσα έχω ξεχάσει μπορούν να γεμίσουν ένα σπίτι;, εμπνευσμένη από μια εικαστική εγκατάσταση των Peter Fischli & David Weiss και τον Δεκέμβρη του 2008 το, επίσης, devised Ποτέ μην πας απ’ τις σκάλες, με αφορμή διηγήματα του Haruki Murakami.

Στο θέατρο Φούρνος παρουσιάστηκε η παράσταση Μην κρίνεις έναν άνθρωπο από την ουρά του, με αφορμή και έμπνευση μία εικαστική εγκατάσταση του Ilya Kabakov. Η παράσταση ταξίδεψε στην Τεχεράνη όπου έλαβε μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Fadjr, ανάμεσα σε μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας σκηνής όπως ο Peter Stein και ο Romeo Castellucci.

Η "Νοητή Γραμμή" προσπαθεί να ανακαλύψει καινούργιους κώδικες χρησιμοποιώντας την τεχνική του devised αλλά και θεατρικά κείμενα που εμπνέουν. Προσπαθεί να επικοινωνήσει ιδέες και συναισθήματα με ειλικρίνεια και αμεσότητα. Παίρνει ρίσκα, πειραματίζεται και συνδυάζει τον λόγο, την κίνηση και τη μουσική πιστεύοντας ότι η σύγκλιση των τεχνών είναι ο καινούργιος δρόμος. 
Τις παραστάσεις της "Νοητής Γραμμής" σκηνοθετεί η Όλγα Ποζέλη και σκηνογραφεί ο Κωστής Δάβαρης.



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: