Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Μηνολόγιο Δεκεμβρίου 2018

Leave a Comment
Μια επιλογή από τις θεατρικές προτάσεις του μήνα.(2-12-2018)

Μια επιλογή από τις θεατρικές προτάσεις του μήνα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Η Δήμητρα Παπαδήμα θα υποδυθεί την Πηνελόπη Δέλτα στο θεατρικό έργο της Μαρίας Παπαδήμα "Πηνελόπη Δέλτα-Ίων Δραγούμης: Τελευταία Συνάντηση". Δύο "ολάκερα" πρόσωπα, δύο διχασμένες προσωπικότητες, μία πατρίδα, ένας ακέραιος έρωτας. Μια τελευταία προσπάθεια να καταλάβουν αν τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν έρθει διαφορετικά απ' ότι ήρθαν. Η Πηνελόπη Δέλτα συναντά τον Ίωνα Δραγούμη στο σταθμό του τρένου. (Αθήναιον, από 14/12)

Η "Εξέγερση της μύτης", βασισμένη στα κείμενα των Νικολάι Γκόγκολ και Δανιήλ Χαρμς, σε σκηνοθεσία Φούλη Μπουντούρογλου, θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς. Πώς συνδέεται μια μύτη που το έσκασε από τον ιδιοκτήτη της, ένας κουτσός ξυλουργός που κατασκεύασε τη Σελήνη, κάποιες γριές που από περιέργεια πέφτουν από τα παράθυρα, ένας άνθρωπος με πέντε καρούμπαλα και ένας κοκκινομάλλης που δεν έχει μαλλιά; (από 21/12)

Διπλή γιορτινή παρουσία του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στο Θέατρο Αυλαία. Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας -σε συμπαραγωγή με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και τον Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας-, παρουσιάζει την παράσταση "Ο ξεπεσμένος δερβίσης υπό την βασιλικήν δρυν", σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη. (22, 23/12)
Ο Δημήτρης Σακατζής επιστρέφει με τις επιτυχημένες "Εξομολογήσεις"· τρία διηγήματα του Παπαδιαμάντη -"Της Κοκκώνας το σπίτι", "Ο Αλιβάνιστος" και "Ο Αμερικάνος"- σε μια παράσταση όπου ο λόγος και το ύφος του Παπαδιαμάντη αποδίδονται μέσω της τεχνικής του βιωματικού θεάτρου, της μεταμόρφωσης, της παντομίμας, της αφήγησης του λόγου και της εικονοποίησής του. (25, 29, 30/12)

Η ομάδα PassaTempo παρουσιάζει τη "Φιλονικία" του Μαριβώ. Δυο αγόρια και δυο κορίτσια μεγαλώνουν χωριστά, χωρίς να δουν πότε άλλον άνθρωπο. Σήμερα είναι η μέρα που θα αφεθούν ελεύθερα στον έξω κόσμο να συναντηθούν, να ερωτευτούν, να πιστέψουν και να απιστήσουν για πρώτη φορά. Σκηνοθετεί ο Πάνος Δεληνικόπουλος. (Θέατρο Τ, από 25/12)

Ο Πέτρος Ζηβανός σκηνοθετεί το έργο του Πάτρικ Μάρμπερ "Τόσο κοντά". Τέσσερα πρόσωπα εγκλωβισμένα μέσα σε ένα πλέγμα ερωτικών σχέσεων. Μια επιφανειακή εποχή, ένας κόσμος εικόνων και καταναλωτισμού. Οι σχέσεις εφήμερες, παροδικές, αναλώσιμες. Μια κοινωνία πολλαπλών επιλογών, όπου λείπει η βασική δυνατότητα για επιλογή μιας ζωής με νόημα, για επιλογή μιας σχέσης ουσιαστικής. (Φουαγιέ Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, από 30/12)


ΑΘΗΝΑ

H Ομάδα Νάμα παρουσιάζει σε πανελλήνια πρώτη το έργο του Ντάνκαν ΜακΜίλαν "Με λένε Έμμα", σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη. Ένα έργο-πρόκληση, που συγκινεί καθώς τολμά να μιλήσει διεισδυτικά και με αφοπλιστική ειλικρίνεια, για ένα θέμα τόσο σύνθετο και ακανθώδες: την εξάρτηση από τις ναρκωτικές ουσίες και τις άγριες καταστάσεις που συνεπάγονται. (Σύγχρονο Θέατρο, από 6/12) 

Η μαγεία των Χριστουγέννων αγγίζει το Εθνικό Θέατρο και μεταμορφώνει τη Σκηνή "Μαρίκα Κοτοπούλη" του Θεάτρου Rex σε μια ζεστή αγκαλιά για όλη την οικογένεια. Ο Γιάννης Μόσχος Γιάννης Μόσχος διασκευάζει τη "Χριστουγεννιάτικη ιστορία" και φέρνει στη σκηνή τον θρυλικό Σκρουτζ, τον πιο γνωστό ήρωα του Τσαρλς Ντίκενς. (από 8/12)

Το Από Μηχανής Θέατρο παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο του Colm Toibin "Η Διαθήκη της Μαρίας", σε μετάφραση Κατερίνας Βαλαβανίδη και σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά. Ερμηνεύει η Ασπασία Κράλλη. (από 12/12)

Η Μαρία Πανουργιά παρουσιάζει στην Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το κλασικό αριστούργημα του Έντουαρντ Άλμπυ, "Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ". Με έναν εξαιρετικό θίασο, που αποτελείται από τους: Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη, Λένα Κιτσοπούλου, Γιάννη Παπαδόπουλο, Στέλλα Βογιατζάκη, και υπό τους ήχους του Blaine L. Reininger. (από 12/12)

Το "Once" έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μια μεγάλη παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το μιούζικαλ αφηγείται μια ιστορία αγάπης ανάμεσα σε έναν Ιρλανδό μουσικό και μια Τσέχα μετανάστρια που συναντιούνται στους δρόμους του Δουβλίνου και μοιράζονται το κοινό τους πάθος για φολκ-ροκ τραγούδια γεμάτα μελαγχολία. Σκηνοθετεί ο Ακύλλας Καραζήσης και παίζουν η Μαρίνα Σάττι και ο Απόστολος Ψυχράμης. (από 20/12)

To Μπάγκειον φιλοξενεί τη θεατρική performance "Hotel Apocalypse". Μια βιωματική (immersive) παράσταση που καλεί τους θεατές να αναλάβουν τους ρόλους των επισκεπτών σε ένα παρακμιακό ξενοδοχείο που θα τους φιλοξενήσει για τις τελευταίες ώρες πριν την συντέλεια της ανθρωπότητας. (από 28/12)




Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: