Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Dance Days Χανιά 2018: το πρόγραμμα

Leave a Comment
(14-7-2018)

Tο φεστιβάλ σύγχρονου χορού "Dance Days" ανοίγει την αυλαία του στα Χανιά, από 16 έως 28 Ιουλίου 2018. Η καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ —που πραγματοποιείται για όγδοη συνεχή χρονιά— ανήκει στη Σοφία Φαλιέρου.

Το πρόγραμμα:

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018 [Θέατρο Ανατολικής Τάφρου]
"Tarab", από την Compagnie7273.
Εμπνευσμένο από την Ανατολή, το έργο δίνει στο κοινό την ελευθερία να αναλογιστεί και να αμφισβητήσει. Στις ατελείωτες σπειροειδείς κινήσεις, βρίσκουμε τροφή τόσο κατευναστική όσο και συγκλονιστική. To "Tarab" προσεγγίζει τη σφαίρα της έκστασης με την αφοπλιστική αθωότητα ενός εφήβου, αποκομίζοντας ολόψυχα τις καταστάσεις που επιχειρεί να αποδώσει ταυτόχρονα - ευφορία και μελαγχολία, συγκέντρωση και χαλάρωση.

Τρίτη 17 Ιουλίου 2018 [Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων]
"Μετατόπιση-Ο δρόμος", σε σύλληψη και χορογραφία Πέρσας Σταματοπούλου.
Πρόκειται για μια solo-performance που βασίζεται στην ιδέα ενός ταξιδιού που οργανώνεται και βιώνεται από έναν άνθρωπο και διερευνά την έννοια της αλλαγής και της μετατόπισης από ένα σημείο σ’ ένα άλλο, την περιπλάνηση, την επανεκκίνηση και εν τέλει τη δράση που καλείται να διαχειριστεί μέσα σ ένα τοπίο χωρίς σύνορα και χωρίς όρια, άχρονο, κενό, λευκό.
Ερμηνεύει ο Τάσος Καραχάλιος.

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018 [Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων]
"you.it.me", σε χορογραφία Juan Tirado.
Καθώς δύο προσωπικότητες επιζητούν το νόημα στην ύπαρξή τους, συναντώνται στις διαφορές τους, δημιουργώντας μια σχέση με βάση επίπλαστες ανάγκες. Παρατηρούν, παίζουν και αμφισβητούν την πραγματικότητα γύρω τους.

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018 [Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων]
"Last", από τη Frantics Dance Company.
"Πνευματική αναταραχή, άγριος ενθουσιασμός, διαταραχή, ακραίο πάθος". Το "Last" είναι σαν μια θολή ταινία, σα μνήμες ενός μυαλού με αμνησία, όταν η πραγματικότητα και τα όνειρα αρχίζουν να συγχέονται.

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018 [Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων]
"Stop Spot II", από τη Compagnie ORIANTHEATRE.
ΙΔΕΑ: Ζούμε στον κόσμο των λέξεων, των φράσεων, των προτάσεων και των γραμμάτων. Ένας μικρός περίπατος όπου κι αν ζείτε, μπορεί να αποκαλύψει αυτό το γεγονός. Ονόματα, τίτλοι, σημάδια σε κάθε γωνιά της πόλης, κάθε δρόμο, κάθε κατάστημα, κάθε καφετέρια. Προσθέστε σε αυτά όλα εκείνα τα σήματα κυκλοφορίας, τις διαφημίσεις, τις εφημερίδες (με τα νέα τους είτε ψεύτικα είτε αληθινά) και τις πληροφορίες χρήσιμες ή όχι. Όλα αυτά μας υπερ-τροφοδοτούν με ένα τίποτα. Με άλλα λόγια, προσπαθούν να μας ταΐσουν πριν να πεινάσουμε. "Μια πόλη χωρίς καμιά γραπτή λέξη σε αυτήν". Είναι ένα όνειρο ή μια ουτοπία;

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018 [Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων]
"Chirorodziva / The Sleeping Pool", σε χορογραφία κι ερμηνεία Mcintosh Jerahuni.
"Ακόμη και η αίσθηση του αέρα που ανέπνεα ήταν ιερή, εισέπνευσα βαθιά και ένιωσα τον ιερό και ευχάριστα καθαρό αέρα να γεμίζει τους πνεύμονές μου. Ένα κρύο ρεύμα διαπέρασε τη σπονδυλική μου στήλη και σταύρωσα τα χέρια μου, αυτό επρόκειτο να είναι ταυτόχρονα διασκεδαστικό και τρομακτικό. Διασκέδαση και κίνδυνος, θα διάλεγα αυτά τα δύο οποιαδήποτε στιγμή, είναι η πλήρης συνταγή για μια πραγματικά καταπληκτική περιπέτεια".

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018 [Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων]
"arba & retrouvailles", από το UANA Dans.
Το "Arba" είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας που σχολιάζει την κουλτούρα και την διαμάχη της Παλαιστίνης. Η εισαγωγή δίνει έμφαση στον υποκείμενο ρυθμό ενός έθνους σε τραύμα. Θέματα όπως η ενότητα, η επιμονή και η απώλεια έχουν ξεγυμνωθεί και εκμεταλλευτεί στην πιο αληθινή τους μορφή. Το "Arba" είναι ένα αποτέλεσμα του να βλέπει κανείς την παρούσα διαμάχη στην Μέση Ανατολή, απ' την Αμερικανική κοινωνιολογική συμβολική αλληλεπίδραση.

Κυριακή 22 Ιουλίου 2018 [Θέατρο Ανατολικής Τάφρου]
"tempus fugit", σε σύλληψη και χορογραφία Toula Limnaios.
Στο "tempus fugit" 7 χορευτές κινούνται συνεχόμενα ως ομάδα, ως μια ρέουσα μονάδα. Προωθημένοι προς τα εμπρός, από μια εσωτερική ενότητα δημιουργούν ένα οικουμενικό ρεύμα. Ένας κυκλικός χορός ως μια μοναδική κοινή κίνηση, που ωστόσο κάποιες στιγμές αποκαλύπτει το άτομο.

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018 [Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων]
"Currently resident in", από το editta braun co.
Στο σόλο του ο Juan Dante, εξερευνά τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κινητικότητας στον άνθρωπο. Ολόψυχα, από την κορυφή του κεφαλιού του έως το μικρό δαχτυλάκι του ποδιού του, με το σώμα του και τη γλώσσα του, ο Κολομβιανός, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Ευρώπη από το 2006, καταγράφει τις προσωπικές του εμπειρίες. 

Τρίτη 24 Ιουλίου 2018 [Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων]
"MiraMiro", από το cia Baal.
Μια παράσταση χορού και video-κινούμενης εικόνας, γεννημένη απ το σύμπαν του Joan Miro. Μια συλλογή απ' τα γλαφυρά έργα του παρέχει το πλαίσιο για το κομμάτι. Τα ζωντανά χρώματα ,οι γεωμετρικές φόρμες και η φαινομενική "πολυδυναμικότητα" αναφλέγει την φαντασία υποδηλώνοντας ότι όλα είναι δυνατά.

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018 [Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων]
"Verso la luce", σε χορογραφία κι ερμηνεία Leonardo Diana.
Ο Leonardo Diana, συνοδευόμενος από τρεις μουσικούς ενσαρκώνει το δράμα ενός άδειου απ την ανθρωπιά σώματος με την συνεχή του πάλη να παραμείνει στη "σωστή" θέση. Αυτή είναι η θέση που θα τον βοηθήσει να μπει στην κοινωνία.

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018 [Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων]
"Is he?", σε χορογραφία κι ερμηνεία Eduard Adam Orszulik.
"Είναι ένα δεκάλεπτο σόλο που έχω χορογραφήσει και ερμηνεύω εγώ", αναφέρει ο Eduard Adam Orszulik."Είναι πολύ προσωπικό, μιας και είναι εμπνευσμένο απ' την προσωπική μου εμπειρία με την μοναξιά. Ο χαρακτήρας που ερμηνεύω είναι μια μοναχική ύπαρξη που επιζεί , που χάνει ακόμη και τον εαυτό της. Ένα ακόμη σκοτεινό ξεκίνημα εξελίσσεται στη διάρκεια της παράστασης σε ένα τέλος που μπορεί να ( ή δεν μπορεί) να έρθει ως έκπληξη για το κοινό".

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018 [Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων]
"Grab", σε χορογραφία κι ερμηνεία Maria Novella Tattanelli.
"Βρίσκουμε τους εαυτούς μας ως αποτέλεσμα από κάτι. Οι αποφάσεις μας, μας επιτρέπουν να είμαστε αυτοί που είμαστε. Μπορεί να νιώθουμε αρπαγμένοι από το Κάρμα μας, να επηρεαζόμαστε από μια πραγματικότητα που δεν επιλέξαμε, ως αποτέλεσμα εσωτερικών αιτιών. Ξεχωρίζοντας αυτές τις αίτιες, ξεκινάμε να κάνουμε μια αλλαγή, σπάζοντας τις αλυσίδες απ τις συνέπειες τους. Πηγαίνουμε πίσω για να ακολουθήσουμε την ίδια διάταξη με μια διαφορετική αντίληψη για να βρούμε την ελευθερία μιας καινούργιας αρχής" 

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018 [Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων]
"Goofy", σε χορογραφία κι ερμηνεία Roni Chadash.
"Goofy" στα εβραϊκά σημαίνει το "σώμα μου". Το "Goofy" είναι μια απόπειρα να καταλάβουμε πως ένα σώμα μπορεί να χάσει την αθωότητα του και πως κάτι τόσο άμορφο μπορεί να μετασχηματιστεί στην γνωστή και κοινή ύπαρξη που λέγεται "γυναίκα". 

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018 [Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων]
"Tennis-True Story", σε χορογραφία Nimrod Freed.
Τρία διαφορετικά μικρά χορευτικά κομμάτια ενωμένα σε μια χοροθεατρική παράσταση με την αυθεντική γλώσσα της κίνησης του Nimrod – σε ένα soundtrack που αναμιγνύει αυθεντικούς ήχους από το γήπεδο του τένις με μουσική trance και soul.

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018 [Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων]
"Ok, that’s you…", σε σύλληψη και χορογραφία Χρήστου Ξυραφάκη και Άντι Τζούμα.
Ο Άντι Τζούμα και ο Χρήστος Ξυραφάκης, δύο νέοι χορογράφοι στη πρώτη τους σκηνική απόπειρα, αναμετρώνται με τον "γιγαντισμό" της εικόνας και την ταχύτητα της μιντιακής εποχής.

Σάββατο 28 Ιουλίου 2018 [Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων]
"Bastet", σε χορογραφία Μαριάνας Καβαλλιεράτου. 
Το "Bastet" είναι ένας ομαδικός χορός για την δύναμη της απόλυτης θηλυκότητας, τον γυναικείο αισθησιασμό και την ισχύ της γυναικείας φύσης που ενσωματώνει την υπόσταση της ‘γάτας’ ως υπέρτατο σύμβολο ανεξαρτησίας και θηλυκής πανουργίας .



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: