Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Μηνολόγιο Ιουλίου 2018

Leave a Comment
(1-7-2018)

Μια επιλογή από τις θεατρικές προτάσεις του μήνα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ



Η Forte Company (Foundation for Massive Dance) έρχεται από την Ουγγαρία με τη -βασισμένη στα διηγήματα του ούγγρου συγγραφέα Sándor Tar- παράσταση σωματικού θεάτρου "Your Company". Ένας συνδυασμός χορού, κειμένου και μουσικής τέχνης. Η παράσταση παρουσιάζεται στο Βασιλικό Θέατρο, στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους (1, 2/7)

Για το ίδιο Φεστιβάλ έρχονται στη Θεσσαλονίκη: η "Electra" της Companhia do Chapitô από την Πορτογαλία (Θέατρο ΕΜΣ, 3/7), η παράσταση visual theatre με στοιχεία θεάτρου της επινόησης και physical theatre "Missing" από το Ηνωμένο Βασίλειο (Βασιλικό Θέτρο, 4-5/7), το "Riding on a Cloud" με τον λιβανέζο Rabih Mroué (Θέατρο ΕΜΣ, 6/7)

Μετά την επιτυχημένη "Ιφιγένεια εν Αυλίδι", o Αιμίλιος Χειλάκης και o Μανώλης Δούνιας συν-σκηνοθετούν φέτος την "Αντιγόνη" του Σοφοκλή. Η νέα μετάφραση είναι του ποιητή Γιώργου Μπλάνα, η πρωτότυπη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη και τους ρόλους του έργου ερμηνεύουν η Αθηνά Μαξίμου, ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μιχάλης Σαράντης. (Θέατρο Κήπου, 5-7/7)

Η τραγωδία "Ορέστης" του Ευριπίδη -η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη-, ξεκινά το θεατρικό της ταξίδι από το Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης. Στον ρόλο του Ορέστη ο Χρίστος Στυλιανού και Ηλέκτρα η Ιωάννα Κολλιοπούλου. (12-13/7)

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας παρουσιάζει την παράσταση: "Οιδίπους, ο μύθος της Ιστορίας του Κόσμου όπως τον είπαν οι Έλληνες", σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη. Η παράσταση είναι μια σύνθεση των επτά τραγωδιών που αναφέρονται στον μύθο του οίκου των Λαβδακιδών. Συγκεκριμένα των τραγωδιών του Σοφοκλή "Οιδίπους Τύραννος", "Οιδίπους επί Κολωνώ" και "Αντιγόνη", των τραγωδιών του Ευριπίδη "Φοίνισσες", "Βάκχες" και "Ικέτιδες" και της τραγωδίας του Αισχύλου "Επτά επί Θήβας". (Θέατρο Δάσους, 25/7)

Ο Κώστας Φιλίππογλου συνεργάζεται με τον Λάκη Λαζόπουλο, τη Σοφία Φιλιππίδου, τον Δημήτρη Πιατά και τον Αντώνη Καφετζόπουλο στους αριστοφανικούς "Βατράχους". Στους "Βατράχους", ο Διόνυσος, απογοητευμένος από την πενία των δραμάτων που παρουσιάζονται στην Αθήνα, καθώς οι μεγάλοι τραγικοί έχουν πεθάνει, κατεβαίνει στον Κάτω Κόσμο προκειμένου να φέρει πίσω ένα μεγάλο ποιητή, ικανό να σώσει την πόλη από την παρακμή. (Θέατρο Δάσους, 26-27/7)

Το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν παρουσιάζει -σε συμπαραγωγή με την Ομάδα Χρώμα- την παράσταση "Αγαμέμνων", σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χατζή. Μια συρραφή πάνω στον "Αγαμέμνονα" του Αισχύλου και την "Ιφιγένεια" του Ευριπίδη. Μια μουσική δωματίου, που μέσα από τρεις φωνές, δυο ηθοποιούς και έναν μουσικό (βιολί) αποτυπώνεται η πορεία προς τον πόλεμο της Τροίας, η αφορμή του πολέμου, η θυσία της Ιφιγένειας, η επιστροφή του Αγαμέμνονα στο Άργος και ο φόνος/τιμωρία από την γυναίκα του. Ερμηνεύουν η Λήδα Πρωτοψάλτη και ο Γιώργος Παπαπαύλου. (Θέατρο Κήπου, 27/7)


ΑΘΗΝΑ

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών θα παρουσιαστούν: ο "Αποχαιρετισμός" από το Mapa Teatro, μια παράσταση για τη βία στην Κολομβία, που συνδυάζει θέατρο, εγκατάσταση και οπτικοακουστικά υλικά (Πειραιώς 260, 5-7/7), η -εμπνευσμένη από το θεατρικό σύμπαν του ισραηλινού δραματουργού Χανόχ Λεβίν- παράσταση "We Are Leaving" του Κριστόφ Βαρλικόφσκι (Πειραιώς 260, 8-10/7), η παράσταση "Ελλάς Μονάχου" των Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη (Πειραιώς 260, 10-12/7) και ο "Άγγελος εξολοθρευτής": μια διασκευή της Άντζελας Μπρούσκου πάνω στο ομώνυμο κινηματογραφικό έργο του Λουίς Μπουνιουέλ (Πειραιώς 260, 15-17/7)




Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: