Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- 16ο Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου

Leave a Comment
(20-12-2017)

Το 16ο Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη από τις 12 έως τις 17 Δεκεμβρίου 2017.

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου -που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1987- τελεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Συνεργάζονται η Ένωση των Θεάτρων της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Θεατρική Σύμβαση, η Διεθνής Ένωση Κριτικών, το Διεθνές Ινστιτούτο Μεσογειακού Θεάτρου και το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου της UNESCO.

Στη φετινή διοργάνωση βραβεύτηκαν οι ηθοποιοί Ιζαμπέλ Υπέρ και Τζέρεμι Άιρονς.

Τιμητικές διακρίσεις δόθηκαν στον νιγηριανό συγγραφέα Βόλε Σογίνκα και στον διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου της Τυνησίας Φαντέλ Χαϊμπί.

Το Βραβείο Νέες Θεατρικές Πραγματικότητες -που απονέμεται σε νέους δημιουργούς του θεάτρου- μοιράστηκαν φέτος η γερμανίδα σκηνοθέτρια Σουζάν Κένεντι, ο σλοβένος σκηνοθέτης Τζερνέι Λορέντσι, η ισραηλινή θεατρική συγγραφέας και σκηνοθέτρια Γιαέλ Ρόνεν, ο περφόρμερ Αλεσάντρο Σκιαρόνι, ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και σκηνογράφος Κίριλ Σερεμπρένικοφ και το Theatre NO99 από το Ταλίν της Εσθονίας.

Ξεχωριστή στιγμή το Ειδικό Βραβείο στον Δημήτρη Παπαϊωάννου για τη συνεισφορά του στον χώρο των ευρωπαϊκών παραστατικών τεχνών. 

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της διοργάνωσης φιλοξενήθηκαν και παρουσιάστηκαν οι παραστάσεις: "Βασιλιάς Ληρ" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Τζόρτζιο Μπαρμπέριο Κορσέτι, "Μηχανή Άμλετ" του Χάινερ Μύλλερ από τον Ρόμπερτ Γουίλσον, και "Ριχάρδος Β'" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Πέτερ Στάιν, "No 43 – Filth" από το Theatre NO99, "Untitled" του Αλεσάντρο Σκιαρόνι, "Βασιλιάς Υμπύ" από το Εθνικό Θέατρο της Λουμπλιάνας, σε σκηνοθεσία Τζερνέι Λορέντσι, "Αυτόχειρες Παρθένες" από το Kammerspiele του Μονάχου, σε σκηνοθεσία Σουζάν Κένεντι και "Roma Armee" από το βερολινέζικο Θέατρο Γκόρκι, σε σκηνοθεσία Γιαέλ Ρόνεν.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τη σκηνική συνύπαρξη της Ιζαμπέλ Υπέρ και του Τζέρεμι Άιρονς στην παράστασης "Τέφρα και σκιά" του Χάρολντ Πίντερ.




Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: