Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Ζουμ στο Θέατρο Soho του Λονδίνου

Leave a Comment
Η πρόσοψη του Θεάτρου Soho
(24-10-2016)

Η Soho Theatre Company δημιουργήθηκε το 1969 από τη Verity Bargate και τον Fred Proud και στεγάστηκε αρχικά στη New Compton Street πριν μεταφερθεί στο γνωστό υπόγειο στο Soho Poly. Εκεί έκαναν πρεμιέρα έργα της Κάριλ Τσέρτσιλ, του Ντέιβιντ Έντγκαρ, του Παμ Τζεμς, της Τιμπερλέικ Γουερτενμπέικερ.


H Verity Bargate —που πέθανε το 1941 σε ηλικία μόλις 41 ετών— χαρακτηρίστηκε ως η πιο επίμονη και αποτελεσματική στον εντοπισμό νέων συγγραφικών ταλέντων. Δίχως το δικό της ενδιαφέρον μπορεί να μην είχαμε γνωρίσει ποτέ συγγραφείς όπως ο Barrie Keefe, ο Ηanif Kureishi κ.α.

Στα μέσα της δεκαετίας του ΄80 η Ομάδα αφήνει το —μόλις 50 θέσεων— υπόγειο του Soho Poly και μετά από ένα διάστημα παρουσίας στο Royal Court και στο Riverside Studios καταλήγει στο Cockpit
Soho Theatre
Theatre, το 1992. Εκεί, η εταιρεία επεκτείνει το πρόγραμμα "ανάπτυξης νέων συγγραφέων" και παρουσιάζει περισσότερα από 35 έργα, που αποσπούν πλήθος βραβείων, ανάμεσα στα οποία και το "Empty Space/ Peter Brook", το 1994.

Το 1995, η Ομάδα με επικεφαλής τον David Aukin, την Abigail Morris και τον Mark Godfrey, ξεκινά την αναζήτηση νέας θεατρικής στέγης, ενώ παράλληλα παρουσιάζει site specific παραστάσεις εκτός θεατρικού χώρου. Οι πολυετείς προσπάθειες θα ευοδωθούν τον Μάρτιο του 2000, όταν θα ανοίξει το Soho Theatre στη Dean Street, μετά από επιχορήγηση 8 εκατομμυρίων λιρών από το Συμβούλιο Τεχνών της Αγγλίας και με την υποστήριξη 500 χορηγών-δωρητών.

Το 2006 η Abigail Morris αποχωρεί από το Soho Theatre, έπειτα από 13 χρόνια στο τιμόνι της καλλιτεχνικής διεύθυνσης κι αφού κατάφερε να το κάνει κορυφαία κοιτίδα της νέας θεατρικής γραφής του Λονδίνου. Τη διαδέχτηκε η Lisa Goldman, πού ήταν προηγουμένως συνιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας νέας θεατρικής γραφής "The Red Room".

Soho Upstairs




To 2010 το Soho υποδέχεται τον νέο του καλλιτεχνικό διευθυντή, Steve Marmion και μαζί του το Soho Theatre Downstairs (140 θέσεων). Η Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου (140 θέσεων) φιλοξενεί τη νέα θεατρική γραφή, το Στούντιο Soho Theatre Upstairs (80-100 θέσεων), ανερχόμενες ομάδες και δημιουργούς, ενώ δημιουργείται κι ένας χώρος 150 θέσεων για κωμωδία και καμπαρέ, εκεί όπου στεγάζεται το ινδικό εστιατόριο του Θεάτρου.


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: