Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Ο θεατροποιός Μπρουσκόν και ο θίασός του

Leave a Comment
Ο θεατροποιός Μπρουσκόν φτάνει με τον περιπλανώμενο θίασό του, δηλαδή το γιο, την κόρη και τη γυναίκα του, στο πανδοχείο μιας λιλιπούτειας κοινότητας, προκειμένου να παίξουν για ένα μόνο βράδυ το μοναδικό έργο του Μπρουσκόν, τον "Τροχό της Ιστορίας".
Στον "Θεατροποιό" ο αυστριακός συγγραφέας Τόμας Μπέρνχαρντ, ο μέγας σαρκαστής του μεταπολεμικού κόσμου καταπιάνεται και πάλι με το αγαπημένο του θέμα: το θέατρο και τους ανθρώπους του και κάνει το πικρό του σχόλιο πάνω στο ίδιο το θέατρο, την ιλαροτραγική του διάσταση, τη ματαιότητα του.

"Μιλώ άρα υπάρχω". 
Οι μελετητές του θεάτρου συγκρίνουν τη γραφή του Μπέρνχαρντ με τον Κάφκα, τον Χάντκε, τον Μπέκετ. Οι —σχεδόν ψυχαναγκαστικά— επαναλαμβανόμενοι μονόλογοι του, απεικονίζουν με ακρίβεια τον κατακερματισμό της σύγχρονης ύπαρξης. Όλα τα έργα του Μπέρνχαρντ είναι ένας αενάως συνεχιζόμενος μονόλογος. Ήρωες που μιλούν ακατάπαυστα σε μια σκυταλοδρομία χιλιάδων λέξεων. Τα θέματα στον κόσμο του Μπέρνχαρντ επαναλαμβάνονται και εναλλάσσονται σαν μουσικά μοτίβα: η φθορά του σώματος, η ήττα της σκέψης, το μάταιο των ανθρώπινων προσπαθειών. Όλα τα πρόσωπα στα έργα του, αρτίστες, θεατρίνοι, τραγουδίστριες της όπερας, φιλόσοφοι, στρατηγοί, συνθέτουν ένα και μόνο πρόσωπο με τρεις πτυχές: την επιτυχημένη διάνοια, την αποτυχημένη διάνοια, και τον αφηγητή. Τα υπόλοιπα είναι λόγια, όχι σιωπή. Λόγια ενός Κλόουν-θεού.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
"Ο θεατροποιός" του Τόμας Μπέρνχαρντ, σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση.

Μετάφραση: Πέτρος Μάρκαρης
Σκηνικά–κοστούμια: Βασίλης Παπατσαρούχας 
Φωτογραφίες: Ελεονόρα Λύτρα
Παίζουν: Νίκος Χατζόπουλος, Νικήτας Αναστόπουλος, Άρης Μπαλής, Δήμητρα Βλαγκοπούλου.

Θέατρο Πόρτα (Μεσογείων 59, Αθήνα, τηλ. 210 7711333)
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15
Εισιτήρια: 15, 12 (ομαδικό), 10 (φοιτητικό, ΑμεΑ), 8 (ανέργων)


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: