Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Μηνολόγιο Μαρτίου 2016

Leave a Comment
Μια επιλογή από τις θεατρικές προτάσεις του μήνα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το Θέατρο του Άλλοτε παρουσιάζει την παράσταση "Κάτω κόσμος", που βασίζεται στα τρία δημοτικά τραγούδια: "Γιατί είναι μαύρα τα βουνά", "Λυγερή στον Άδη", "Του νεκρού αδελφού". Ένα ονειρικό ταξίδι σ' έναν κόσμο που μας άφησε... Σκηνοθετεί η Βαρβάρα Δουμανίδου. (BlackBox, από 3/3)

Η θεατρική ομάδα Προσεχώς Subway παρουσιάζει το αστυνομικό θρίλερ "Νεκρή φύση σε χαντάκι" του ιταλού συγγραφέα Fausto Paravidino, από τις 4 Μαρτίου στο Θέατρο Τ. Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Ιταλίας μια νεαρή κοπέλα βρίσκεται άγρια δολοφονημένη σε ένα χαντάκι. Ο αστυνομικός διευθυντής της περιοχής μπλέκεται σε ένα γαϊτανάκι ερευνών που αντί να τον οδηγήσουν στη λύση, τον βυθίζουν όλο και πιο βαθειά στην αμφιβολία. Την ίδια στιγμή, πέντε άλλα πρόσωπα βρίσκονται άθελά τους μπλεγμένα σε έναν άγριο χορό αναζήτησης, του οποίου η τελική έκβαση μπορεί να αποδειχθεί πολύ χειρότερη από ότι θα μπορούσε κανείς να φανταστεί...

Μετά τη "Φαλακρή Τραγουδίστρια" —που παρουσίασε με την Ομάδα Δεν, το 2015 στη Θεσσαλονίκη— ο Βασίλης Βασιλάκης οδηγείται βαθύτερα στον κόσμο του Ιονέσκο, για να αναμετρηθεί αυτή τη φορά με το "Μάθημα". Ένας καθηγητής, μια μαθήτρια και μια υπηρέτρια αποτελούν τα πρόσωπα του έργου. Σε ένα φαινομενικά "φυσιολογικό" μάθημα, αποκαλύπτεται σιγά σιγά ο παράλογος κόσμος του Ιονέσκο, μετατρέποντας το καθημερινό σε παράδοξο και το γκροτεσκ γελοίο σε τραγικό.Στο "Μάθημα" ο Ιονέσκο διαπραγματεύεται το θέμα της εξουσίας και το πως αυτή επιβάλλεται, αποκαλύπτοντας τα λεπτά όρια μεταξύ θύτη και θύματος. (BlackBox, από 7/3)

Το Vis Motrix Performance Studio αποχαιρετά τη θεατρική σεζόν με την παράσταση "Η επανάσταση της μπανιέρας" σε σκηνοθεσία Τριαντάφυλλου Δελή. Η παράσταση είναι μια σύνθεση από τέσσερα μονόπρακτα (Ο Τελευταίος Γκοντό, Ο άνθρωπος σκουπιδοτενεκές, Η επανάσταση της μπανιέρας, Ο άνθρωπος που τρέχει) του πολυβραβευμένου γαλλόφωνου θεατρικού συγγραφέα από τη
Ρουμανία, Ματέι Βίσνιεκ. (από 9/3)

Το Μικρό Θέατρο Αγρινίου έρχεται στη Θεσσαλονίκη και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με την παράσταση "Από πρώτο χέρι". Τρεις ηθοποιοί, με υλικά τις πραγματικές μνήμες και αφηγήσεις των ανθρώπων που εργάστηκαν ως καπνεργάτες ή ως αγρότες-καλλιεργητές στα καπνά του Αγρινίου, συνθέτουν μια παράσταση–ύμνο στον καθημερινό μόχθο των ανθρώπων και στην πατρογονική γη. (Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, 11-20/3)

Δύο θεατρικά φεστιβάλ έρχονται αυτόν τον μήνα στην πόλη. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει για πέμπτη χρονιά την Ανοιχτή Σκηνή, με θεατρικές παραστάσεις ομάδων της πόλης που δεν διαθέτουν δικό τους θεατρικό χώρο (Άνετον, από 5/3) και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το Τουρνουά 5x5, με πέντε θεατρικές ομάδες και πέντε παραστάσεις στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών (από 25/3)


ΑΘΗΝΑ

Την "Προδοσία" του Χάρολντ Πίντερ σκηνοθετεί ο Γιάννης Μόσχος στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Στη νέα αυτή σκηνική εκδοχή του έργου οι θεατές περιηγούνται μαζί με τους ηθοποιούς σε διάφορους χώρους του Δημοτικού Θεάτρου (σκηνή, μπαρ, φουαγιέ, κλιμακοστάσια), όπου εξελίσσονται οι εννέα σκηνές του έργου. Οι θεατές παρακολουθούν από απόσταση αναπνοής τα τρία πρόσωπα, βλέπουν μέσα από το μικροσκόπιο τις αλλαγές στη στάση και τη συμπεριφορά που επιφυλάσσει ο χρόνος για τους ήρωες, αυτή τη διαρκή "προδοσία" όλων μας απέναντι στους άλλους, αλλά και στον ίδιο μας τον εαυτό. (από 7/3)

Το Θέατρο Αγγέλων Βήμα παρουσιάζει από τη Δευτέρα 7 Μαρτίου την παράσταση "Ορλάντο" της Βιρτζίνια Γουλφ, σε σκηνοθεσία της Λίλλυς Μελεμέ. Ένα περιπετειώδες και συναρπαστικό ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο, ένα ευφυέστατο "σκηνικό παιχνίδι" προς αναζήτηση του "εαυτού" και της ωριμότητας.

Η Bijoux de kant παρουσιάζει στο Bios το έργο του Μιχάλη Βιρβιδάκη "Περί φύσεως". Aύγουστος. Παραμονή του Σωτήρος. Σε ένα απόμερο λιμανάκι κάποιας ελληνικής παραλίας, τρεις άνθρωποι κάνουν το απογευματινό μπάνιο τους περιμένοντας το φεγγάρι να ανατείλει μέσα απ’ τη θάλασσα. Κι ενώ περιμένουν, συζητούν περί παντός επιστητού, όπως μάλλον θα συνέβαινε πάντα και με όλους όσους μπήκαν πριν από εκείνους στα νερά αυτά. (από 10/3)

Τον "Θεατροποιό" του Τόμας Μπέρνχαρντ, σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση, παρουσιάζει το Θέατρο Πόρτα, από το Σάββατο 19 Μαρτίου. Τα θέματα στον κόσμο του Μπέρνχαρντ επαναλαμβάνονται και εναλλάσσονται σαν μουσικά μοτίβα: η φθορά του σώματος, η ήττα της σκέψης, το μάταιο των ανθρώπινων προσπαθειών. Όλα τα πρόσωπα στα έργα του, αρτίστες, θεατρίνοι, τραγουδίστριες της όπερας, φιλόσοφοι, στρατηγοί, συνθέτουν ένα και μόνο πρόσωπο με τρεις πτυχές: την επιτυχημένη διάνοια, την αποτυχημένη διάνοια, και τον αφηγητή. Τα υπόλοιπα είναι λόγια, όχι σιωπή. Λόγια ενός Κλόουν-θεού.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα παρουσιαστεί το έργο της Λεονόρ Κονφινό "Ring". Μια κομεντί για τον κυριαρχικό ρόλο που παίζει ο έρωτας στην σχέση μεταξύ των ζευγαριών. 12 σκηνές που εναλλάσσονται μεταξύ τους και 17 διαφορετικοί ρόλοι που ερμηνεύουν ο Νίκος Ψαρράς και η Μαρίνα Καλογήρου. Σκηνοθετεί ο Κώστας Φιλίππογλου. (Ιλίσια-Βολανάκης, από 31/3)





Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: