Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Αρρώστια Θανάτου

Leave a Comment
"Ρωτάει: πως θα μπορούσε να γεννηθεί το συναίσθημα της αγάπης…; Σας απαντά: από ένα λάθος, από μια ρωγμή στη λογική του σύμπαντος, ποτέ από τη θέληση…"


Εκείνος την προσλαμβάνει να μείνει μαζί του σε ένα ξενοδοχείο δίπλα στη θάλασσα, ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο, θα γνωρίσει την αγάπη. Εκείνη αποδέχεται την πρόταση, αυτή τη σύμβαση, παρόλο που πολύ νωρίς διαπιστώνει ότι ο άνδρας αυτός δεν είναι ικανός να αγαπήσει καθώς έχει προσβληθεί από την "αρρώστια του θανάτου", την εμμονή δηλαδή, του να χάνει κάθε στιγμή του, κυνηγώντας πάντα μια επόμενη στιγμή που δεν έρχεται ποτέ …

Τώρα στη θεατρική σκηνή
Αρρώστια θανάτου της Μαργκερίτ Ντυράς, σε σκηνοθεσία Γιώργου Νεράντζη.

Μια αντισυμβατική ερωτική σχέση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.
Ένας απροσδιόριστος και αφηρημένος έρωτας ανάμεσα σε μία γυναίκα κι έναν άντρα που φοβάται να αγαπήσει. Ένας δραματικός θεατρικός διάλογος που αρχίζει και τελειώνει σε έναν εντελώς άγνωστο τόπο, χωρίς ονόματα, ταυτότητες και προσδιορισμούς. Μία ερωτική πράξη που καθηλώνει όπως οι κοφτές "πινελιές", οι υπαινικτικές φράσεις και οι αλλεπάλληλοι συμβολισμοί. Το κείμενο της Ντυράς με ελλειπτικά σχήματα, σιωπές και υπονοούμενα, απαιτεί όπως η ίδια λέει μια σχεδόν ερωτική συνενοχή ανάμεσα στο κείμενο και τον αναγνώστη-θεατή, που να ξεπερνάει την απλή κατανόηση των προτάσεων και μόνο.

Σκηνικά-κοστούμια: Αγγελική Ρελάκη
Φωτισμοί: Ελένη Χούμου.

Παίζουν: Ελευθερία Τσάκουρη, Γιάννης Περδίκης.

Θέατρο Έξω από τα Τείχη (Πανεπιστημίου 2, Ευαγγελίστρια, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 210308)
Κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 21:10, από 17 Απριλίου 2015
Εισιτήρια: 10, 7 (μειωμένο)






Μια αντισυμβατική ερωτική σχέση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Εκείνος την προσλαμβάνει να μείνει μαζί του σε ένα ξενοδοχείο δίπλα στη θάλασσα, ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο, θα γνωρίσει την αγάπη. Εκείνη αποδέχεται την πρόταση, αυτή τη σύμβαση, παρόλο που πολύ νωρίς διαπιστώνει ότι ο άνδρας αυτός δεν είναι ικανός να αγαπήσει καθώς έχει προσβληθεί από την «αρρώστια του θανάτου», την εμμονή δηλαδή, του να χάνει κάθε στιγμή του, κυνηγώντας πάντα μια επόμενη στιγμή που δεν έρχεται ποτέ… - See more at: http://www.elculture.gr/blog/arrostia-thanatou/#sthash.ur2HipIK.dpuf
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: