Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- 'Master Class': ο μύθος της Μαρίας Κάλλας στη θεατρική σκηνή

Leave a Comment
 "Master Class" του Terrence McNally, σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου.(8-11-2018)

Με ραγισμένη φωνή και καρδιά, η Μαρία Κάλλας στα χρόνια του ' 70, λίγο μετά το γάμο του άλλοτε πολυαγαπημένου της Ωνάση με τη Τζάκι Κέννεντι και την δική της εμβληματική εμφάνιση στην άτυχη, ωστόσο, εμπορικά κινηματογραφική "Μήδεια" του τραγικού Παζολίνι, που η ίδια τον ερωτεύτηκε απελπισμένα, η μεγάλη αοιδός αποφασίζει να δώσει αυτά τα μαθήματα φωνητικής σε νέους τραγουδιστές.

Κινήσεις απόγνωσης λίγο πριν την καταβάλει η κατάθλιψη και τη θερίσει πρόωρα ο θάνατος, πριν καν κλείσει τα 54 χρόνια της. Τα μαθήματα αυτά μαγνητοσκοπούνται και οι φωτογραφίες της ίδιας, με παντελόνια και γυαλιά να διδάσκει, κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Πάνω σε αυτό το υλικό ο Terrence McNally δημιουργεί έναν συναρπαστικό διάλογο της Κάλλας με τους σπουδαστές και τον εαυτό της, αυτοβιογραφικό, αποκαλυπτικό για τα μυστικά της τέχνης της, ειρωνικό και γεμάτο χιούμορ, πικρό για έναν καινούργιο κόσμο που ανατέλλει και που δεν της ταιριάζει. 

Αυστηρή κι ανθρώπινη, σκληρή κι ευάλωτη, περήφανη κι απλή, αναπολεί, εξοργίζεται, κραυγάζει, γελάει σαρκαστικά, συντρίβεται, ειρωνεύεται, γίνεται κωμική, κλείνεται στον εαυτό της ή ανοίγει τόσο διάπλατα τα χαρτιά της που προκαλεί φόβο. Η μεταιχμιακή στιγμή ενός ιερού τέρατος, πριν γκρεμιστεί σε ένα ύστατο άλμα αυτοκαταστροφής. Όλο το έργο γεμάτο από τη μουσική του Βέρντι, του Πουτσίνι, του Μπελίνι, καθώς παρελαύνουν πρόσωπα μύθοι της όπερας όπως ο Βισκόντι, πρόσωπα σεβαστά της ζωής της όπως η Ελβίρα Ντε Ιντάλγκο, πρόσωπα χρήσιμα για την καριέρα της αλλά και καταπιεστικά για τη φύση της όπως ο Μενεγκίνι, πρόσωπα εφιάλτες του βίου της όπως η μητέρα και η αδελφή της, πρόσωπα αγάπης-μίσους όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης... Τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής στην Ελλάδα, το άσχημο σουλούπι της, η φυγή της στην Ευρώπη, η μεταμόρφωση, η άνοδος, το απεγνωσμένο σφίξιμο των δοντιών, η εκδίκηση, η ερημιά μιας καλλιτεχνικής ιδιοφυίας που κατά βάθος δεν ήταν παρά μια έντιμη και ειλικρινής Γυναίκα.

"Master Class" του Terrence McNally, σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου.

Το έργο, στη σημερινή εποχή, εποχή κατάρρευσης κάθε ποιότητας κι αξίας στο όνομα της δημοσιότητας και της διασημότητας, εποχή αποδόμησης της ομορφιάς και της αληθινής τέχνης, εποχή σκύλευσης κάθε μύθου και ιδανικού, έρχεται στη θεατρική σκηνή για να ζωντανέψει και πάλι τον μύθο της συγκλονιστικής ελληνίδας που υπήρξε η μεγαλύτερη φωνή του εικοστού αιώνα και που την έλεγαν Μαρία.

Μετάφραση: Στρατής Πασχάλης
Φωτισμοί: Νίκος Βλασσόπουλος
Μουσική επιμέλεια: Πέτρος Μπούρας.

Στον ρόλο της Μαρίας Κάλλας η Μαρία Ναυπλιώτου

Παίζουν: Βάσια Ζαχαροπούλου, Εύα Γαλογαύρου (Σοπράνο Α'-διπλή διανομή), Λητώ Μεσσήνη, Δάφνη Δαυίδ (Σοπράνο Β'-διπλή διανομή), Νικόλας Μαραζιώτης (Τενόρος), Πέτρος Μπούρας, Αλέξανδρος Αβδελιώδης (Πιανίστας-διπλή διανομή), Βαγγέλης Δαούσης (Stage Hand)

Θέατρο Μικρό Χορν (Αμερικής 10, Αθήνα, τηλ. 211 8005141)
Κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 19:00, Πέμπτη, Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και 21:00, από 9 Νοεμβρίου 2018

Εισιτήρια: Τετάρτη, Πέμπτη: 18€ (κανονικό), 14€ (φοιτητικό, ανέργων)
Παρασκευή: 20€ (κανονικό), 16€ (φοιτητικό, ανέργων) 
Σάββατο απογευματινή, Κυριακή: 20€ (κανονικό)
Σάββατο βραδινή: 22€ (κανονικό)



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: