Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Θέατρο, χορός και performance στα 53α Δημήτρια (2018)

Leave a Comment
(19-8-2018)

Η 53η διοργάνωση των Δημητρίων, του μεγαλύτερου πολιτιστικού φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνει παραστάσεις θεάτρου και χορού, συναυλίες, εικαστικές εκθέσεις και workshops.

Οι παραστάσεις θεάτρου και χορού θα φιλοξενηθούν —από 1 έως 21 Οκτωβρίου 2018— στα Θέατρα Αυλαία και Άνετον, στα Σφαγεία, στο Γενί Τζαμί, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Ο κύκλος των παραστάσεων θεάτρου, χορού και performance των 53ων Δημητρίων:

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018 [Θέατρο Αυλαία]
"STØV", από τους Dust Sew Flunk Fury Wit. 
Τι κάνουμε όταν ο κόσμος μας αλλάζει τόσο δραματικά και γρήγορα; Μια από τις σημαντικότερες ομάδες μαριονέτας και δραματικού θεάτρου, η "Sew Flunk Fury Wit", με τη βοήθεια πέντε μαριονετών σε μέγεθος ανθρώπου δημιουργεί έναν δικό της κόσμο γεμάτο μουσική (με τη συνδρομή της σοπράνο Nina Sveistrup Clausen), ομορφιά και ελπίδα.

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018 [Θέατρο Άνετον]
"Is Art Lonely", performance από τον Φίλιππο Τσιτσόπουλο. 
Πρόκειται για μια εξερεύνηση της αυθεντικής ταυτότητας-έναντι της εκτελούμενης ταυτότητας. Το έργο απευθύνεται στις συχνά πολωμένες, κατακερματισμένες ταυτότητες με άξονες τον εσωτερικό αυθεντικό εαυτό και τον εξωτερικό κατασκευασμένο εαυτό.

Τρίτη 2 και 9 Οκτωβρίου 2018 [Labattoir]
"Αρίστος", σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου. 
Θεατρική μεταφορά του βραβευμένου μυθιστορήματος του Θωμά Κοροβίνη με κεντρικό θέμα τη ζωή του Αριστείδη Παγκρατίδη, του φερόμενου ως "Δράκου του Σέιχ Σου". Εννιά χαρακτήρες που συνδέονται μαζί του μέσα από τις χειμαρρώδεις εξομολογήσεις τους, συνθέτουν το χαρακτήρα του Αρίστου.

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018 [Θέατρο Αυλαία]
"Το ημερολόγιο ενός τρελού" του Νικολάι Γκόγκολ, από το Εθνικό Θέατρο Ουγγαρίας "Katona Josef".
Η κλασική ιστορία του δημόσιου υπάλληλου Ποπρίσκιν, ξετυλίγει το κουβάρι της σε ένα στρεβλό, εικαστικό περιβάλλον εμπνευσμένο από τη ζωγραφική του Βαν Γκογκ, με την υπογραφή του βραβευμένου σκηνοθέτη Viktor Bodo. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο ηθοποιός Τάμας Κερέζτες.

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018 [Labattoir]
"The Art of Dying-Η τέχνη του να πεθαίνεις", σε χορογραφία Χριστίνας Γουζέλη και Paul Blackman (Jukstapoz)
Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από τον πίνακα του φλαμανδού ζωγράφου Hieronymus Bosch με τίτλο "The Garden of earthly delights". Ο πίνακας απεικονίζει το εύθραυστο της ανθρώπινης φύσης με έναν τρόπο χιουμοριστικό και σουρεαλιστικό. Χορός, multimedia και ζωντανή μουσική θα αιχμαλωτίσουν την τελευταία στιγμή πριν το τέλος της ζωής. Η παράσταση διερευνά τις διαδικασίες του "Dying well". Μέσα σ’ ένα κήπο όπου συνυπάρχουν η παρακμή και η ζωή, ο πρωταγωνιστής χτίζει μικρόκοσμους χαράς και διαφθοράς.

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018 [Κεντρική Αγορά Καπάνι]
Kapani Project
Το Kapani Project έρχεται για να αναδείξει τη δημιουργική φωνή της Θεσσαλονίκης, τη φωνή των καλλιτεχνικών ομάδων που ενώνονται για να μεταμορφώσουν τα στενά της αγοράς Καπάνι σε ένα σκηνικό εικοσιτετράωρης διασκέδασης, όπου η μουσική, οι κινήσεις και τα θεάματα δίνουν στον παλμό της πόλης τον δικό τους χτύπο. 

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018 [Labattoir]
"Relic" του Ευριπίδη Λασκαρίδη και της ομάδας Osmosis.
Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης παρουσιάζει μια μαγική όσο και παράδοξη παράσταση εμβαθύνοντας στη μεταμόρφωση και τη γελοιότητα, εκεί όπου το παιχνίδι και η έρευνα, το εξαντλητικό νόημα και η ανοησία ενισχύουν το ένα το άλλο. Η λατινική ρίζα της λέξης Relic (Relinque) παραπέμπει σε αυτό που απομένει: πρόσωπα, γλώσσες, ιστορίες. Το έργο ξεδιπλώνεται σαν ένα ταξίδι μεταμορφώσεων και η ιστορία του είναι… τόσο η ιστορία ενός προσώπου, όσο κι ενός τόπου. Το χιούμορ εναλλάσσεται με την ανησυχία και το παράδοξο με το οικείο. Σε αυτό τον κόσμο, το απόκοσμο φαντάζει αφοπλιστικά ανθρώπινο.

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018 [Λιμάνι]
"Snow White" (Χιονάτη)
Εικαστική performance από την Catherine Bay.
Η Catherine Baÿ αναπτύσσει εντυπωσιακές performances με βάση την αναπαράσταση ενός θέματος ή ενός αντικειμένου που ο καθένας είναι σε θέση να ταυτιστεί. Παρατηρεί σχολαστικά τους κοινωνικούς κώδικες που σχετίζονται με αυτά τα στοιχεία προκειμένου να τους χειριστεί και να τους υπονομεύσει με απροσδόκητους τρόπους.

Παρασκευή 12 και Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018 [Θέατρο ΕΜΣ]
"Ανθρώπινη φωνή" του Ζαν Κοκτώ, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, σε σκηνοθεσία Γιώργου Καύκα.
Ένα έργο για τη μοναξιά, τον έρωτα, τις ανεπίδοτες ελπίδες. Γράφτηκε το 1930 από τον Κοκτώ, όμως αντέχει στις αυλακιές του χρόνου γιατί είναι βαθύτατα ευαίσθητο, ανθρώπινο, αληθινό. Ένα γοητευτικό και τρυφερό ταξίδι στον ανθρώπινο ψυχισμό τη στιγμή που δοκιμάζονται οι ελπίδες και τα συναισθήματά του.

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018 [Θέατρο Άνετον]
Το "Ζώα και τα παιδιά βγήκαν στους δρόμους" είναι ένα φρέσκο και ασυνήθιστο θέαμα όπου το θέατρο συναντά τον βωβό κινηματογράφο, ο Τσαρλς Ντίκενς τον Φριτζ Λανγκ, το καμπαρέ της Βαϊμάρης το αγγλικό μιούζικ χολ, και όλοι αυτοί την εποχή των υπολογιστών. 

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018 [Labattoir]
"Maria Callas Masterclass" του Τέρενς Μακνάλλυ, από το Shota Rustaveli State Drama Theatre της Γεωργίας, σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Στούρουα. 
Το έργο αναφέρεται στην εποχή που η Μαρία Κάλλας, στο τέλος της σταδιοδρομίας της, πραγματοποίησε εργαστήρια στη Μουσική Σχολή Juilliard (1971). Ο παράξενος και συνεχώς μεταβαλλόμενος χαρακτήρας της εμφανίζεται κατά τη διάρκεια των μαθημάτων με τους μαθητές της ή τα "θύματα", όπως τους αποκαλούσε. Με εκπληκτικά έξυπνους τρόπους, η Κάλλας προσπαθεί να πετύχει την τέλεια απόδοση των μαθητών της και ταυτόχρονα θυμάται το παρελθόν της.

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018 [Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης]
"Cold Blood Astragales asbl"
Χορός των χεριών που προβάλλεται σε μεγάλη οθόνη.
Τελικά, τι θα θυμηθούμε από τη ζωή μας; Ποια εικόνα θα χαραχθεί στον αμφιβληστροειδή μας όταν έρθει η τελευταία μας ώρα;
Για τον Thomas Gunzig συγγραφέα του κειμένου του "Cold Blood", δεν είναι όλη η ζωή μας που περνά μπροστά από τα μάτια μας λίγο πριν το θάνατό μας, αλλά μόνο μια εικόνα και όλα τα υπόλοιπα έχουν εξαφανιστεί. O σκηνοθέτης Jaco Van Dormael και η χορογράφος Michele Anne De Mey δημιουργούν μία ωδή στο εύθραυστο της ζωής και στη μαγεία του θεάτρου, μέσα από ένα ποιητικό ταξίδι στον χρόνο και στον χώρο. Προβάλλεται σε μεγάλη οθόνη και δίνει μία τρυφερή και καλοπροαίρετη ματιά στις μικροσκοπικές και πολύτιμες στιγμές της ζωής μας.

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018 [Θέατρο ΕΜΣ]
"Black Clouds CIE Artara", σε κείμενο και σκηνοθεσία Fabrice Murgia.
Δύο σενεγαλέζοι και δύο βέλγοι ηθοποιοί, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, κάνουν παράσταση για το πως επιτήδειοι του διαδικτύου από την Ακτή Ελεφαντοστού ξεγελούν αφελείς δυτικούς είτε για να τους αποσπάσουν χρήματα, είτε για να τους πουλήσουν σεξ. Η παράσταση βουτά βαθιά και με τόλμη στην πολύ σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου εκεί όπου το εμπόριο λευκής σαρκός και η απάτη είναι στην ημερησία διάταξη. 

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά το Θεατρικό Showcase, με 12 ελληνικές θεατρικές παραγωγές. Το πρόγραμμα του Showcase εδώ.





Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: