Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Μηνολόγιο Ιουνίου 2015

Leave a Comment
Μια επιλογή από τις θεατρικές προτάσεις του μήνα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗ

Πενήντα χρόνια μετά την πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη, Ο βιολιστής στη στέγη ανεβαίνει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (σε παραγωγή του Θεάτρου Badminton), σε σκηνοθεσία του αμερικανού Rob Ruggiero. Η οικεία στους Έλληνες, ιστορία του φιλόσοφου-γαλατά Τέβιε με τις πέντε κόρες, την λαχτάρα για ζωή, την αγάπη για την οικογένεια και τους συγχωριανούς, τον ξεριζωμό και τη μετανάστευση, την πίστη στις παραδόσεις και την αναπόφευκτη σύγκρουση ανάμεσα στην παράδοση και την αλλαγή, την πίστη και την πραγματικότητα, πλέκουν τον καμβά της ιστορίας του μιούζικαλ, με μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια των τελευταίων πενήντα χρόνων: "If I Were a Rich Man", "Sunrise, Sunset", "Tradition", "Matchmaker". Με τον Γρηγήρη Βαλτινό, τη Ρένια Λουιζίδου, την Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, τον Μέμο Μπεγνή κ.α. (5-8/6)

Στις Φυλακές Επταπυργίου (Γεντί Κουλέ) παρουσιάζεται η περφόρμανς, Γεντί Κουλέ, ο νόμος της σιωπής, σε σύλληψη ιδέας Νικολίνας Γκάλλιου και Βίκυς Φραγκούδη και σκηνοθεσία Νικολίνας Γκάλλιου. Εγκλεισμός. Ένα σώμα που παλεύει να επιβιώσει σε συνθήκες άδικες.  Μια τρύπα να μας θάψεις μέσα. Ποιό το κακό μου; Ότι θέλω να ζήσω. Ελευθερία φίλε. Ξέρεις τι είναι; Η επιλογή. Η επιλογή είναι ελευθερία. Κάποιος παίζει με το φως και το σκοτάδι μου. Δικό μου είναι το φως.
Δικό μου και το σκοτάδι. Να φύγω από τούτο το κελί που την επιλογή μου στέρησε. (5, 6, 7/6)

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το έργου του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή Του Κουτρούλη ο γάμος, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου. Ο πάμπλουτος αλλά ταπεινής καταγωγής Εμμανουήλ Κουτρούλης, ράφτης από την Σύρα, καταφθάνει στην Αθήνα συνοδευόμενος από τον κατεργάρη υπηρέτη του Στροβίλη, αποφασισμένος να ζητήσει σε γάμο την πανέμορφη, φιλόδοξη και πολύ νεώτερη του Ανθούσα, κόρη του μεγαλοξενοδόχου και κοινωνικά ανερχόμενου κυρ-Σπύρου. Στον ρόλο του Κουτρούλη ο Τάσος Πεζιρκιανίδης και Στροβίλης ο Νικόλας Μαραγκόπουλος. (Πρώτες παραστασεις στο Θέατρο Δάσους, 25-26/6)

Το Τάβλι του Δημήτρη Κεχαΐδη, ένα από τα σημαντικότερα έργα του νεοελληνικού θεάτρου, ανεβαίνει φέτος το καλοκαίρι σε σκηνοθεσία-ερμηνεία των Κυριάκου Δανιηλίδη και Βασίλη Κανελλόπουλου στο Folk Art Café, στον κήπο του Λαογραφικού Μουσείου. Ο Φώντας και ο Κόλιας. Φίλοι και κουνιάδοι. Αρχές δεκαετίας του 70. Στην αυλή του σπιτιού τους, ένα αυγουστιάτικο απόγευμα. Ο Φώντας είναι ταβλαδόρος. Ο Κόλιας λαχειοπώλης. Μέσα σε ένα απόγευμα θα στήσουν την κομπίνα του αιώνα, προκειμένου να "βγουν και αυτοί επιχειρηματίες στην κοινωνία, να πιάσουν την καλή", όπως λένε. Η κομπίνα στήνεται, τινάζεται στον αέρα, ξαναστήνεται, και οι ήρωες παλεύουν με το παρελθόν, το άχαρο παρόν τους και το ελπιδοφόρο μέλλον. Σε μια αέναη φυγή από την πραγματικότητα, διεκδικούν με αξιώσεις μια περίοπτη θέση στο βαθύ όνειρο του Νεοέλληνα "να τη βγάλει καθαρή". (από 25/6)


ΑΘΗΝΑ

Το Φεστιβάλ Αθηνών 2015 ξεκινά με την επανάληψη της παράστασης του Δημήτρη Μαυρίκιου, Πάπισσα Ιωάννα-Αναζητώντας την ηρωίδα του Ροΐδη (Πειραιώς 260, 1-4/6) και την πρεμιέρα της παράστασης, Ο Άρντεν πρέπει να πεθάνει, σε σκηνοθεσία Χάρη Φραγκούλη (Θέατρο της Οδού Κυκλάδων, 2-12/6)

Το Bitch Boxer της Charlotte Josephine, σε σκηνοθεσία Γιώργου Οικονόμου, μετά τη μεγάλη επιτυχία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, επαναλαμβάνεται στην αίθουσα Black Box του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης από 1 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου, για 15 μόνο παραστάσεις. Ένα βραβευμένο έργο (Holden Street Theatres Award Φεστιβάλ Εδιμβούργου 2014 και Soho Young Writer`s Award) και μια συγκλονιστική ερμηνεία που χάρισε στην Ελίνα Ρίζου μια υποψηφιότητα για το Βραβείο Μελίνα Μερκούρη 2015.

Την παράσταση Mies Julie, βασισμένη στη Δεσποινίδα Τζούλια του Στρίντμπεργκ, θα παρουσιάσει η Baxter Theatre Center στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, από τις 11 έως τις 13 Ιουνίου 2015. Ο νοτιοαφρικανικός θίασος φέρνει επί σκηνής, σαν σε τελετουργικό αλληλοσπαραγμό, την αβυσσαλέα αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο κοινωνικές τάξεις, δύο φύλα, δύο ψυχισμούς.

Το Θέατρο Badminton ανοίγει τον "Κύκλο Αρχαίου Δράματος", παρουσιάζοντας στην κεντρική σκηνή του, την Ηλέκτρα του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου. Τον ρόλο της Ηλέκτρας ερμηνεύει η Μαρίνα Ασλάνογλου, Ορέστης ο Θανάσης Κουρλαμπάς, Κλυταιμνήστρα η Ρένη Πιττακή, Πρεσβύτης ο Γιάννης Βόγλης. (από 12/6)



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: