Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Και τα ψάρια βγήκαν να πολεμήσουν ενάντια στους ανθρώπους

Leave a Comment
Θαλάσσιο τοπίο, όπου βουλιάζουν πτώματα και κήτη και όπου η κραυγή μεταμορφώνεται σε απόλυτη σιωπή. Σε έναν αποκαλυπτικό πίνακα του Μπρέγκελ, επενδυμένο με χειμαρρώδη λόγο, μετουσίωσε η πρωτοπόρος Ισπανίδα καλλιτέχνις Ανχέλικα Λίντελ, το ευαίσθητο θέμα του πνιγμού των μεταναστών στη Μεσόγειο Θάλασσα. Σημεία αναφοράς στη γραφή της στέκονται ονόματα όπως αυτά των Αρτώ, Ζενέ και Παζολίνι. Με βασική θεματολογία τους πνιγμούς των μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο από τη Βόρειο Αφρική μέχρι τις ακτές της Ισπανίας, η Λίντελ, μια από τις σημαντικότερες φιγούρες του ευρωπαϊκού θεάτρου, συνθέτει ένα "αντι-κοινωνικό έργο" που δεν έχει σαν στόχο τη ρεαλιστική, ειδησεογραφική απεικόνιση των πνιγμών, αλλά την κατασκευή μιας ακραίας, αναρχικής και επιθετικής μυθολογίας.

Το έργο εξελίσσεται μέσω της ακατάπαυστης, ρατσιστικής φλυαρίας της Πουτάνας προς τον βουβό Κύριο Πουτάνα, που θίγει με καυστικό, αστείο και πολλές φορές βίαιο τρόπο την αντιμετώπιση της Δύσης απέναντι στην ανθρωπιστική τραγωδία. Η περσόνα της συγγραφέως, η Ανχέλικα Off, διακόπτει τους μονολόγους της Πουτάνας τόσο για να απαριθμήσει τα ναυάγια, όσο και για να θίξει τη στάση του σύγχρονου καλλιτέχνη απέναντι στους πνιγμούς των μεταναστών. Η εξέγερση των ψαριών που έχουν καταβροχθίσει τα πτώματα των μεταναστών και βγαίνουν για να επιτεθούν στην άρχουσα τάξη φαντάζει σαν Βιβλική παραβολή, σαν μύθος μιας υπόκωφης εξέγερσης που απειλεί άμεσα η έμμεσα την πραγματικότητα τόσο των "χαρακτήρων" του έργου, όσο και του κοινού που τους παρακολουθεί.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
"Και τα ψάρια βγήκαν να πολεμήσουν ενάντια στους ανθρώπους" της Ανχέλικα Λίντελ, σε σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση.

Ο Θέμελης Γλυνάτσης, από τους πλέον ταλαντούχους σκηνοθέτες της νέας γενιάς, που ενδιαφέρεται για κείμενα τα οποία διαστέλλουν τα όρια του θεατρικού, στήνει μια παράσταση-παραβολή, όπου τα σύμβολα πάλλονται και ο λόγος φτάνει ως την έκρηξη.
 
Μετάφραση: Κων/νος Παλαιολόγος, Αλεξάνδρα Γκολφινοπούλου
Μουσική: Silent Move
Ηχοληψία: Γιώργος Κατσιάνος
Σκηνικά: Αδριανός Ζαχαριάς
Κοστούμια: Μαργαρίτα Δοσούλα
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα.

Παίζουν: Σοφία Μαραθάκη, Νέστορα Κοψιδάς, Αλεξάνδρα Ντεληθέου.

Μια παραγωγή της Εταιρείας θεάτρου DOT και της ομάδας ΑΤΟΝΑλ.
 
Φεστιβάλ Αθηνών
Πειραιώς 260, Κτίριο Ε
13 και 14 Ιουνίου 2014, στις 21:00
Εισιτήρια: 15, 10 (μειωμένο), 5 (φοιτητικό, ανέργων)
 
 
 
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: